Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
универ / химия.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
457.22 Кб
Скачать

Р-Елементи ( ...Ns2 np1-6 ) Контрольні питання

361. Складіть рівняння реакцій, які потрібно провести для здійснення наступних перетворень:

Al → Al2(SO4)3 → Na[Al(OH)4] → Al(NO3)3

362. Складіть електронні і молекулярні рівняння реакцій: а) алюмінію з розчином лугу; б) бора з концентрованою азотною кислотою.

363. Який процес називається алюмінотермією? Складіть електронні і молекулярні рівняння реакції, на якій базується застосування терміту (суміш Al і Fe3O4 ).

364. Складіть рівняння реакцій, які потрібно провести для здійснення наступних перетворень:

В → Н3BO3 → Na2В4О7 → Н3BO3

Рівняння окислювально-відновної реакції складіть на основі електронних рівнянь.

365. Який ступінь окислення найбільш характерний для олова і який для свинцю? Складіть електронні і молекулярні рівняння реакцій олова і свинцю з концентрованою азотною кислотою.

366. Чим можна пояснити відновні властивості сполук олова (ІІ) і окислювальні свинцю (IV)? На основі електронних рівнянь складіть рівняння реакцій: a) SnCl2 з HgCl2; б) РbО2 з НСl конц.

367. Які оксиди і гідроксиди утворюють олово і свинець? Як змінюються їх кислотно-основні й окислювально-відновні властивості в залежності від ступеня окислення елементів? Складіть молекулярні й іонно-молекулярні рівняння реакцій взаємодії розчину гідроксидів натрію: а) з оловом; б) з гідроксидом свинцю (II).

368. Які сполуки називаються карбідами і силіцидами? Напишіть рівняння реакцій: а) карбіду алюмінію з водою; б) силіциду магнію з соляною кислотою. Чи є ці реакції окислювально-відновними? Чому?

369. На основі електронних рівнянь складіть рівняння реакції фосфору з азотною кислотою, враховуючи, що фосфор здобуває вищий, а азот ступінь окислення + 4.

370. Чому атоми більшості р-елементів здатні до реакцій диспропорці-ювання (самоокислення - самовідновлення) ? На основі електронних рівнянь напишіть рівняння реакції розчинення сірки в концентрованому розчині лугу. Один з продуктів містить сірку в ступені окислення +4.

371. Чому сірчиста кислота може виявляти як окисні, так і відновні властивості? На основі електронних рівнянь складіть рівняння реакцій H2SO3: а) із сірководнем; б) із хлором.

372. Як виявляє себе сірководень в окислювально-відновних реакціях? Чому? Складіть електронні і молекулярні рівняння реакцій взаємодії розчину сірководню: а) з хлором; б) з киснем.

373. Чому азотиста кислота може виявляти як окисні, так і відновні властивості? На основі електронних рівнянь складіть рівняння реакцій HNO2: а) з бромною водою; б) з HI.

374. Чому діоксид азоту здатний до реакцій самоокислення - самовідновлення (диспропорціювання) ? На основі електронних рівнянь напишіть рівняння реакції розчинення NО2 у гідроксиді натрію.

375. Які властивості в окислювально-відновних реакціях виявляє сірчана кислота? Напишіть рівняння реакцій взаємодії розведеної сірчаної кислоти з магнієм і концентрованої — з міддю. Вкажіть окисник і відновник.

376. В якій газоподібній сполуці азот виявляє свій нижчий ступінь окислення? Напишіть рівняння реакцій одержання цієї сполуки: а) при взаємодії хлориду амонію з гідроксидом кальцію; б) розкладанням нітриду магнію водою.

377. Чому фосфориста кислота здатна до реакцій самоокислення — самовідновлення (диспропорціювання)? На підставі електронних рівнянь складіть рівняння процесу розкладання Н3РО3, враховуючи, що при цьому фосфор здобуває нижчий і вищий ступені окислення.

378. В якій газоподібній сполуці фосфор виявляє свій нижчий ступінь окислення? Напишіть рівняння реакцій: а) одержання цієї сполуки при взаємодії фосфіду кальцію з соляною кислотою; б) горіння його в кисні.

379. Який ступінь окислення виявляють миш'як, сурма і вісмут? Який ступінь окислення є найбільш характерним для кожного з них? Складіть електронні і молекулярні рівняння реакцій: а) миш'яку з концентрованою азотною кислотою; б) вісмуту з концентрованою сірчаною кислотою.

380. Як змінюються окислювальні властивості галогенів при переході від фтору до йоду і відновні властивості їх негативно заряджених іонів? Чому? Складіть електронні і молекулярні рівняння реакцій:

а) Сl2 + І2 + Н2О =;

б) КІ + Вr2 =.

Вкажіть окисник і відновник.

381. Складіть електронні і молекулярні рівняння реакції, яка відбувається при пропусканні хлору крізь гарячий розчин гідроксиду калію. До якого типу окислювально-відновних процесів відноситься дана реакція?

382. Які реакції потрібно провести для здійснення наступних перетворень:

NaCl → НСl → Сl2 → КСlО3.

Рівняння окислювально-відновних реакцій складіть на основі електронних рівнянь.

383. До розчину, який містить SbCl3 і BiCl3 додали надлишок розчину гідроксиду калію. Напишіть молекулярні й іонно-молекулярні рівняння реакцій, які відбуваються. Яка речовина знаходиться в осаді?

384. Чим істотно відрізняється дія розведеної азотної кислоти на метали від дії соляної і розведеною сірчаної кислот? Що є окисником у першому випадку, що - у двох інших? Наведіть приклади.

385. Напишіть формули і назвіть кисневмісні кислоти хлору, вкажіть ступінь окислення хлору в кожній з них. Яка з кислот більш сильний окисник? На основі електронних рівнянь закінчіть рівняння реакції в якій хлор здобуває нижчий ступінь окислення:

KI + NaOCl + H2SO4 → I2 + ...

386. Які реакції потрібно провести, маючи азот і воду, щоб отримати нітрат амонію? Складіть рівняння відповідних реакцій.

387. Який ступінь окислення може виявляти кремній у своїх сполуках? Складіть рівняння реакцій, які потрібно провести для здійснення слідуючих перетворень:

Mg2Si → SiH4 → SiO2 → K2SiO3.→ H2SiO3

При якому перетворенні проходить окислювально – відновна реакція.

388. Яке використання знаходить кремній? Складіть рівняння реакцій, які потрібно провести для здійснення наступних перетворень:

SiO2 → Si → K2SiO3 → H2SiO3

Окислювально – відновні реакції напишіть на основі електронних формул.

389. Як отримують діоксид вуглецю в промисловості і в лабораторії? Напишіть рівняння відповідних реакцій і реакцій, за допомогою яких можна здійснити наступні перетворення:

NaHCO3 → CO2 → CaCO3 → Ca(HCO3)2

390. Які з солей вугільної кислоти мають найбільше промислове використання? Як отримати соду, виходячи з металічного натрію, соляної кислоти, мармуру і води. Чому в розчині соди лакмус набуває синього кольору? Відповідь обгрунтуйте рівняннями відповідних реакцій.

Соседние файлы в папке универ