Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_YuK.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
823.81 Кб
Скачать

3. Зміст семінарських занять

Змістовий модуль 1.

Змістовий модуль 1. Теоретичні основи та практичні аспекти

діяльності юридичної клініки

Семінарське заняття 1

Тема: Нормативні та організаційно-правові

засади діяльності юридичної клініки

Питання для усного опитування та дискусії

1.1. Поняття і сутність юридичної клініки, мета, завдання та принципи її діяльності.

1.2. Нормативно-правове регулювання діяльності юридичної клініки.

1.3. Локальні документи юридичної клініки.

1.4. Структура юридичної клініки та організація її роботи.

1.5. Правила діловодства юридичної клініки та її внутрішня документація.

1.6. Етичні принципи діяльності юридичної клініки.

Практичні завдання

Завдання 1.

Наведіть 5 прикладів, коли студент-консультант зобов’язаний відмовити у наданні правових послуг клієнту юридичної клініки з етичних причин.

Завдання 2.

В юридичну клініку звернувся громадянин Савченко із проханням підготувати скаргу на дії державного виконавця, оскільки останній затягує виконання рішення суду про стягнення боргу. В процесі інтерв’ювання виявилось, що державний виконавець є братом студента-консультанта.

Чи має право студент надавати консультацію та складати скаргу?

Відповідь обґрунтуйте.

Завдання 3.

Студент-консультант юридичної клініки Кузьменко 10.09.2013 р. склав позовну заяву громадянці Івановій про розподіл майна подружжя. З нею було укладено угоду на представництво інтересів клієнтки в суді.

20.09.2013 р. до юридичної клініки звернувся громадянин Іванов з проханням підготувати йому заперечення на позов його колишньої дружини про розподіл майна подружжя.

Інтерв’ювання провела студентка Семченко та призначила повторну зустріч для консультування та підготовки заперечення на позов на 25.09.2013 р. Під час обговорення справи громадянина Іванова з юрисконсультом юридичної клініки студентці стало відомо, що протилежній стороні клініка підготувала позовну заяву.

Як повинна діяти студентка в цій ситуації?

Завдання 4.

В юридичну клініку звернувся клієнт, який є потерпілим внаслідок ДТП. В результаті аналізу фактів було вироблено позицію по справі та вирішено підготувати позов про відшукування матеріальної та моральної шкоди. Також клієнт виявив бажання, щоб студент-консультант представляти його інтереси в суді.

Під час судового засідання виявилось, що відповідачем по справі є сусід студента, із яким його батьки приятелює, постійно ходить на полювання.

Чи має в даному випадку порушення етичних норм?

Як повинен діяти студент?

Завдання 5.

Студент юридичної клініки Кириленко в жовтні 2012 р. підготував позовну заяву та брав участь як представник позивачки Козакової в Хмельницькому міськрайонному суді по справі про розірвання шлюбу. Відповідачем по справі був чоловік Козакової Дмитрук.

В грудні 2012 р. Дмитрук звернувся в юридичну клініку до студентки Попової з проханням підготувати йому позовну заяву до суду про стягнення боргу із кредитної спілки та представляти його інтереси в суді.

Попова чергувала разом з Кириленко, коли він консультував Козакову.

Як повинна діяти студентка?

Задача 6.

До юридичної клініки звернувся громадянин Голубченко з проханням підготувати заперечення на позовну заяву про визнання права власності на земельну ділянку. Зі слів клієнта студентці Вітовській стало відомо, що позов його контрагенту готувала громадська організація, з якою юридична клініка має договір про співпрацю.

Чи має право юридична клініка обслуговувати Голубченка?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]