Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_YuK.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
823.81 Кб
Скачать

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: позовна заява, ціна позову, предмет позову, судовий збір, докази, забезпечення позову, апеляційна скарга, касаційна скарга.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

  • обов’язкові реквізити позовної заяви;

  • правильне визначення відповідача по справі;

  • методика визначення ціни позову;

  • вірне формулювання позовних вимог;

  • відмінність заяв у справах окремого провадження від позовних заяв;

  • процедура звернення до Європейського Суду з прав людини;

  • специфіка адміністративних позовів;

  • особливості апеляційної та касаційної скарг.

Семінарське заняття 5 Тема: Представництво інтересів клієнта

Питання для усного опитування та дискусії

5.1. Поняття та види представництва.

5.2. Особи, які можуть бути представниками.

5.3. Документи, що посвідчують повноваження представників.

5.4. Етапи по здійсненню представництва інтересів клієнта в суді.

5.5. Повноваження представника в суді.

Практичне завдання

Завдання 1.

Громадянка Березовська, перебуваючи у закордонному відрядженні у США, видала довіренність для представництва її інтересів у судді у справі про визнання шлюбу недійсним громадянину Фурсаку з усіма правами позивача. Проте у одне із судових засідань позивачка з’явилась особисто.

Відповідач, який звернувся в юридичну клініку, заперечував проти її участі у справі, оскільки її інтереси представляє Фурсак.

Суд допустив до участі у справі позивачку незалежно від того, що вона мала представника.

Чи правильні дії суду?

Чи не суперечить допуск позивачки до участі у справі разом з її представником положенню ч.1 ст. 38 ЦПК та принципу рівності сторін?

Завдання 2

В юридичну клініку звернувся громадянин Сафонов з проханням підготувати позовну заяву про визнання батьківства і представляти його інтересі в суді по даній справі.

Студентка Головко провела інтерв’ювання, консультування клієнта та погодилась представляти його інтереси в Хмельницькому міськрайонному суді. Через деякий час після подачі позовної заяви до суду до Головко звернулася давня знайома з проханням виступити свідком в суді по цій же справі.

Як має вчинити студентка?

Завдання 3

Студент-консультант юридичної клініки Петров здійснював представництво інтересів клієнта у справі про відшкодування шкоди, завданої залиттям квартири. Розгляд справи затягнувся аж до моменту випуску Петрова з університету та з лав юридичної клініки.

Як слід вирішити дану проблему?

Завдання 4

Юридична клініка в особі студента-консультанта Високого погодилась здійснити представництво інтересів клієнта Савченко у справі про оскарження дій ЖЕКу. Для посвідчення довіреності Савченко звернувся в той самий ЖЕК і йому було відмовлено в його проханні з мотивів нелогічності посвідчення довіреності на надання правової допомоги у справі, де ЖЕК є відповідачем.

Чи є така позиція ЖЕК законною?

Хто має право посвідчувати довіреності?

Як потрібно діяти в цій ситуації?

Завдання 5

Клієнт юридичної клініки Варибок виявив бажання, щоб студент, який проводив його інтерв’ювання і консультування (Бажанов), представляв його інтереси в Хмельницькому міськрайонному суді, оскільки він переконався в його професійності і між ними в процесі роботи вже встановились довірливі відносини.

Коли справа дійшла до підготовки довіреності, то Варибок виявив бажання зазначити в ній, що Бажанов не має права без його відома змінювати розмір позовних вимог. Студент-консультант образився і сприйняв таке застереження як прояв недовіри клієнта і сказав, що така норма довіреності є незаконною.

Чи можна задовольнити прохання клієнта?

Чия позиція в даному спорі є юридично вірною?

Завдання 6

Підготуйте довіреність на представництво інтересів особи в суді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]