Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_YuK.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
823.81 Кб
Скачать

Семінарське заняття 3 Тема: Консультування клієнта

Питання для усного опитування та дискусії

3.1. Поняття та мета консультування клієнта.

3.2. Етапи консультування.

3.3. Особливості надання консультацій шляхом відповіді на листи громадян.

3.4. Психологічні і етичні аспекти консультування.

Практичне завдання

Завдання 1

Громадянка Тимофєєва, яка працює технологом на заводі «Оріон» звернулася із заявою до директора заводу з проханням встановити їй неповний робочий тиждень, оскільки вона змушена здійснювати догляд за важко хворим батьком, що проживає з нею в одній квартирі, а також вона одна виховує дитину у віці 12 років.

Директор заводу відмовив у проханні Тимофєєвій, посилаючись на те, що умови виробництва не дозволяють йому дати згоду на встановлення неповного робочого часу і запропонував звільнитися за власним бажанням.

Тимофєєва звернулась в юридичну клініку з проханням надати їй консультацію та допомогти у вирішенні цієї проблеми.

Надайте консультацію клієнтці.

Завдання 2.

В юридичну клініку надійшов лист наступного змісту:

«Добрий день, юристи!

Я проста жінка зо села і не знаю нічого в законах. Але я знаю, що я голосувала за Пупкіна, щоб він став народним депутатом і всіх людей просила за нього голосувати. А тепер він в село носа не вказує, за людей забув. Хочу йому нагадати, що він обіцяв перед тими виборами як в клубі нас збирав і попросити влаштувати на роботу внука мого, Іванка, бо дитина пропадає без діла. Боюся, що зіп’ється. Звільнили його, хоч працював чесно і добре, нічого не крав. Поможіть йому, люди добрі! І найдіть мені Пупкіна, бо дуже хочу з ним поговорити!

Спасібо!

Галина Зубата

28 вересня 2013 р.

с. Веселе Шепетівського району»

Підготуйте письмову відповідь на дане звернення.

Завдання 3.

До юридичної клініки звернувся громадянин Іванов, який розповів, що 3 місяці працював в ПП «Весна» і йому за цей час жодного разу не виплатили зарплату.

Підготуйте запитання для інтерв’ювання клієнта. Будьте готові провести як інтерв’ювання, так і консультування даної особи.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: консультування, стратегія реалізації рішення, тактика реалізації рішення, лист-роз’яснення.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

- відмінність консультування від інтерв’ювання клієнта;

- завдання юриста при проведенні консультування.

- правильна послідовність етапів консультування;

- допомога клієнту у виборі найоптимальнішого варіанта рішення без нав’язування власної точки зору;

- особливості надання консультацій шляхом відповіді на листи громадян, які надійшли в юридичну клініку.

Семінарське заняття 4 Тема: Підготовка процесуальних документів

Питання для усного опитування та дискусії

4.1. Поняття, ознаки процесуального документу та етапи його підготовки.

4.2. Загальні вимоги до оформлення письмових звернень громадян.

4.3. Позовна заява як спосіб реалізації права на судовий захист прав та охоронюваних законом інтересів.

4.4. Вимоги до змісту та оформлення апеляційної та касаційної скарг.

Практичне завдання

Завдання 1.

Громадянин Оверко 1 вересня 2013 р. направив клопотання до Державного агентства земельних ресурсів України з проханням надати статистичні відомості в розрізі областей та районів з інформацією про кількість самовільного захоплення земельних ділянок. 16 жовтня йому направили відповідь, що для збору та зведення даної інформації агентству потрібен ще місяць, тому до 16 листопада відповідь Оверку буде надіслано.

Чи правомірні дії Державного агентства земельних ресурсів України?

Завдання 2.

Громадянин Шаренко у приміщенні Хмельницького міськрайонного суду на дошці оголошень знайшов зразок позовної заяви про розлучення та написав її власноручно і зареєстрував в канцелярії. Через деякий час до нього надійшла листом ухвала суду про залишення даного позову без руху у зв’язку з тим, що він не був надрукований машинописним способом.

Чи є законною дана ухвала?

Які вимоги законодавство закріплює для форми позовної заяви?

Завдання 3.

До юридичної клініки звернувся громадянин Власенко, якому було відмовлено начальником ЖЕКу у видачі довідки про склад сім’ї та реєстрацію, оскільки у клієнта існує заборгованість по оплаті за комунальні послуги.

Складіть процесуальний документ для вирішення цієї ситуації.

Завдання 4.

У юридичну клініку звернулась громадянка Свірид, яка розповіла, що з 2007 проживала з Бичковим однією сім’єю, але в шлюбі вони не перебували. Вони разом проживали, вели спільний побут, набували та здійснювали взаємні права і обов’язки.

Спочатку вони мешкали у матері Бичкова, однак у 2009 році він здійснив обмін квартири, яка належала йому із його колишньою дружиною і вони переїхали у однокімнатну квартиру № 4, що знаходиться по вулиці Кам’янецькій, 10 у місті Хмельницькому.

У 2010 році у Свірид народився син, Бичков В. В., батьківство щодо якого Бичков визнав. Вони продовжували спільно проживати, вели домашнє господарство, обоє працювали.

З 2011 року Бичков не працює і всі витрати по утриманню сім’ї, квартири, веденню домашнього господарства лягли на клієнтку.

У 2012 році їй підприємством, де працює клієнтка було запропоновано кімнату у гуртожитку. Вона погодилася на переїзд, оскільки стомилася утримувати чоловіка і зараз вони проживають окремо.

Бажанням клієнтки є визнати право спільної сумісної власності на майно, набуте нею та Бичковим за час спільного проживання однією сім’єю без перебування у шлюбі, а саме: телевізор «Самсунг», холодильник «Арістон», 2 килими, спальний гарнітур.

Який вид процесуального документу потрібно підготувати? Складіть його.

Які документи потрібно додати до нього?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]