Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: письмова мова; почерк; обставини суб’єктивного та об’єктивного характеру; стійкість; варіаційність; індивідуальність; граматичні ознаки; лексичні ознаки; стиль письма; приватні ознаки письмової мови; топографічні ознаки; ознаки почерку.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: визначитися з поняттями: письмо; почерк; обставинами, які впливають на формування письмово-рухових навичок та проявляються в процесі письма. Чітко усвідомити загальні ознаки письмової мови, топографічні ознаки та приватні ознаки на підставі яких встановлюється автор конкретного документа, а також вони можуть враховуватися і при почеркознавчих дослідженнях. Загальні і приватні ознаки почерку. Матеріали, що підлягають наданню в експертну установу при призначенні авторознавчої та почеркознавчої експертиз.

Практичне заняття 13

Тема 8. Криміналістична габітоскопія

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Основи ідентифікації людини за ознаками зовнішності та основні принципи опису методом „словесного портрета”.

  2. Класифікація ознак зовнішності людини.

  3. Анатомічні і функціональні ознаки зовнішності людини.

  4. Використання ознак зовнішності людини в діяльності правоохоронних органів.

  5. Підготовка матеріалів для проведення портретної експертизи.

Практичне завдання

  1. Опис ознак зовнішності особи, зображеної на фотознімку методом „словесного портрета”.

  2. Складання фотороботу за допомогою комп’ютерної програми.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: габітоскопія; ознака зовнішності; метод „словесного портрета”; невпорядкований і впорядкований опис; принципи впорядкованого опису; величина; форма; положення; колір; загально фізичні, анатомічні, функціональні ознаки; особливі прикмети; супутні ознаки; процесуальний і не процесуальний шлях використання ознак зовнішності;, фото композиційний портрет; портретна експертиза.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: під методом „словесний портрет” розуміється науково обґрунтована система опису зовнішніх ознаки людини з використанням спеціальної термінології з метою встановлення, розшуку та ототожнення. Опис ознак зовнішності повинен проводитися з дотриманням основних принципів.

Спочатку описується власні ознаки і особливі прикмети, а потім супутні. Найбільша увага при цьому приділяється анатомічним ознакам, особливо обличчю, що має важливе значення для вирішення завдань, які виникають у правоохоронній діяльності. Для розшуку і встановленню особи – злочинця за ознаками зовнішності застосовуються технічні засоби, за допомогою яких виготовляються суб’єктивні портрети („фоторобот”).

Портретна експертиза за ознаками зовнішності зафіксованими на фотографічних знімках проводиться із застосуванням комплексу методів: вимірювальних, графічних, математичних, кібернетичних. Найбільш розповсюдженим є порівняльний метод і він здійснюється такими технічними прийомами, як співставлення, сполучення та накладання з їхніми модифікаціями.