Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Практичне заняття 7

Тема 5.2.Сліди ніг (взуття) людини

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Види слідів ніг людини і механізм їхнього утворення.

  2. Елементи доріжки слідів ніг людини.

  3. Способи фіксації і вилучення об’ємних і поверхневих слідів ніг (взуття) людини.

  4. Криміналістичне значення слідів ніг (взуття) людини.

Практичне завдання

Оглянути слід взуття і виготовити з нього зліпок вологим способом.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: об’ємні і поверхневі сліди, доріжка слідів ніг, гіпсовий розчин, зліпок, сухий, вологий, комбінований способи, закріплення слідів ніг.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: значення слідів ніг (взуття) людини у розкритті і розслідуванні злочинів. Криміналістичний поділ цих слідів. Виявлення маловидимих і невидимих слідів ніг (взуття). Виготовлення зліпків з об’ємних слідів ніг (взуття) людини. Вологий, сухий та комбінований способи виготовлення зліпків. Закріплення слідів на сипучому ґрунті. Фіксація слідів ніг (взуття) людини.

Елементи «доріжки слідів» та їх криміналістичне значення.

Практичне заняття 8

Тема 5.3. Сліди знарядь злому та інструменти. Сліди транспортних засобів

Питання для усного опитування та дискусії

    1. Поняття та криміналістичне значення слідів знарядь злому та інструментів.

    2. Класифікація знарядь злому.

    3. Види слідів знарядь злому та інструментів.

    4. Способи фіксації і вилучення слідів знарядь злому.

    5. Сліди транспортних засобів і їх криміналістичне значення.

    6. Класифікація слідів транспортних засобів.

Методичні вказівки:

Ключові терміни та поняття: злом, знаряддя злому, сліди злому, знаряддя злому механічної дій, знаряддя злому, термічної дії, знаряддя злому засновані на енергії вибуху, зліпки, фотографування, транспортний засіб, види слідів транспортних засобів, ходова частина, сліди рідин, сліди-частки, сліди на перешкоді, сліди на потерпілому.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: Сліди знарядь злому – це сліди, що утворюються в результаті взаємодії знарядь злому з перешкодою при її руйнуванні або подоланні без видимих порушень. Знаряддям злому може бути будь-який матеріальний об’єкт, за допомогою якого можна провести дії по приведенню в такий стан, який дозволяє реалізувати злочинний умисел. Класифікація знарядь злому здійснюється за 5-а ознаками та видами слідів, які вони утворюють на перешкодах і інших об’єктах. Крім слідів знарядь злому при огляді місця події можуть бути виявлені і сліди інструментів, злочинне використання яких не пов’язана зі зломом а також сліди - відбитки. На місцях події найбільш часто зустрічаються сліди механічної дії які поділяються на сліди: тиснення (удару); ковзання; розрізу; розрубу; розпилу; свердлення. Фіксація здійснюється в такій послідовності: спочатку фотографують за правилами вузлової і детальної зйомки, або роблять замалювання вузлових і детальних планів; потім проводиться опис у протоколі огляду місця події. Вилучення повинно здійснюватись з об’єктом-носієм чи його частиною, та можливе виготовлення з об’ємних слідів моделей за допомогою слідокопіювальних матеріалів. Значення слідів знарядь злому.

Сліди транспортних засобів - це сліди, що відображають зовнішню будову окремих частин транспорту (протекторів, частин кузова тощо); віддалених під час розслідуваної події від транспортного засобу частини; речовини, що використовуються для експлуатації автомобіля тощо (гальмівна рідина, тосол, мастила), виявлені на місці цієї події. Слід гальмування - це довжина бігової доріжки від початку гальмування транспорту до повної його зупинки. Сліди неходової частини транспортного засобу утворюються: під час наїздів, зіткнень, перекидання транспортного засобу. За наявності технічних засобів відбувається фотографування всієї ділянки зі слідами. Сліди пошкоджень на технічних засобах, що виникають за різних видів ДТП, фіксують усіма можливими способами (фотографуванням, вимірюванням, описом, копіюванням, мо­делюванням, вилученням сліду в натурі разом із носієм).