Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: криміналістична техніка: техніко-криміналістичні засоби і методи; принципи застосування техніко-криміналістичних засобів і методів; судова фотографія; відеозапис; зберігальна і дослідницька фотографія; види зйомки; методи зйомки.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: криміналістична техніка є одним із центральних розділів з яким неподільно пов’язане становлення і розвиток науки криміналістики.

Даний розділ криміналістики виник в результаті впровадження досягнень природничо-технічних наук у практику боротьби зі злочинністю. Техніко-криміналістичні засоби і методи використовуються при проведенні слідчих дій для вивчення та фіксації матеріальної обстановки злочину, виявлення, фіксації, вилучення і збереження доказів, їх попереднього дослідження, а також при підготовці об’єктів для експертизи. Застосування техніко-криміналістичних засобів і методів у боротьбі зі злочинністю визнається правомірним, якщо воно передбачено (або рекомендовано) законом, або не суперечить закону за своєю сутністю.

Судова фотографія (відеозапис) є галузь криміналістичної техніки, що представляє собою систему наукових положень і розроблених на їх основі фотографічних засобів, прийомів і методів, які використовуються для збору і дослідження доказів в процесі розкриття, розслідування злочинів і запобігання їм. Поділяється судова фотографія залежно від методів на зберігальну і дослідницьку.

Практичне заняття 3

Тема 4.1. Будова фотоапарата. Методи судової фотографії. Техніка фотографування.

Питання для опитування та дискусії

1.Поняття та класифікація фотоапаратів.

2. Будова цифрових дзеркальних фотокамер.

3. Види і методи судової фотографії та відеозапису.

4. Фотозйомка місця події, відеозапис.

5. Фотозйомка трупа на місці події.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: корпус; об’єктив; діафрагма; візир; фотографічний затвор; диск встановлення витримок; механізм спуску затвора; важіль; процесори; матриця.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: фотоапарат є точним приладом за допомогою якого здійснюється фотозйомка, а тому він потребує бережливого ставлення і дотримання рекомендацій наданих у заводський інструкції з його експлуатації.

Важливо також засвоїти будову фотоапарата, правила користування основними вузлами і елементами, знати їх призначення.

Методи судової фотографії це сукупність правил і рекомендацій щодо вибору фотографічних засобів і способів їх застосування залежно від мети зйомки і характеру об’єкта, що підлягає фотографуванню. Відповідно до методів вирішуються завдання, з врахуванням яких судова фотографія поділяється на оперативно-розшукову, судово-слідчу і судово-дослідницьку.

Прийоми визначаються конкретною обстановкою, метою і видом зйомки. Вид зйомки, як сукупність методів і прийомів залежить від об’єкта зйомки. Найбільш часто об’єктами зйомки є: місце події, живі особи, трупи, документи та різні слідчі дії.