Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: криміналістична характеристика; типові слідчі ситуації; обман; зловживання довірою; попередня перевірка; вимагання; предмет вимагання; дії які застосовуються для вимагання; психічне або фізичне насильство; слідчі дії.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: у процесі підготовки до заняття необхідно усвідомити що для відмежування шахрайства від інших посягань на власність важливо встановити наявність обману чи зловживання довірою, яке може породжуватись службовими, родинними стосунками або особливою довірою потерпілого. Розрізняється шахрайство від інших злочинів і тим, що злочинці діють відкрито, способи різноманітні.

Готуючись по темі щодо вимагання необхідно знати, що воно є одним з найбільш небезпечних злочинних посягань на державну і громадську власність та особисті інтереси громадян. Великий ступінь громадської безпеки цих злочинів міститься в тому, що вони в більшості випадків вчиняються високоорганізованими злочинними угрупуваннями , які розподіляють між собою зони впливу, породжуючи таким чином у нашій державі нове злочинне явище – рекет.

Ці злочини мають двояку направленість. Предмет посягання практично завжди передають у відсутності очевидців, що негативно впливає на механізм слідоутворення. Злочинець діє зухвало мотивуючи що забирає „своє.”

Семінарсько-практичне заняття 26

Тема 25. Розслідування підпалів і порушень встановлених законодавством вимог пожежної безпеки

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Криміналістична характеристика цих видів злочинів і обставини, що підлягають з’ясуванню у справах про пожежі.

  2. Початковий етап розслідування, типові слідчі ситуації, версії, планування розслідування.

  3. Подальший етап розслідування.

  4. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій.

Задачі до практичного заняття

1.12 липня о 4 год. 30 хв. в СДПЧ-14 м. Волочиська надійшло повідомлення про те, що на машинобудівному заводі горить склад сировини і готової продукції. Факт пожежі перевіркою підтвердився. Охоронник центральної прохідної заводу Клімишин заявив, що приблизно о 4 год. 10 хвилин він почув запах горілого і вибіг на подвір’я за цех № 6, де побачив, що горить склад сировини і готової продукції. Про це він попросив робітника цеху №6 подзвонити пожежникам по тел. 01, а сам почав готувати засоби для гасіння. Склад сировини і готової продукції одноповерховий, розміром 8×12 м., конструкція металева. Частина приміщення вигоріла за місцем розташування сировини. За фактом пожежі порушено кримінальну справу.

Розробіть план організаційних заходів і слідчих дій. Складіть план допиту В.М. Клімишина.

Етап 2

У процесі проведення першочергових слідчих дій встановлено, що комірниця Т.М. Лопух звільнилася за 8 днів до пожежі, але до цього часу, в зв’язку з хворобою, склад не передала і ключі від нього не здала, стверджуючи, що вона їх загубила і останні дні відкривала склад відмичкою.

Складіть план допиту Т.М. Лопух. Вкажіть вид слідчого експерименту та складіть план його проведення.

2.У ніч на 1 травня о 3 годині в центральному універмазі міста Старокостянтинова виникла пожежа, при гасінні якої загинув працівник пожежної охорони. В результаті пожежі згоріла більша частина підвальних приміщень, де розташувались склади з товарами, а також сталося задимлення товарів на двох поверхах.

Забезпечивши охорону місця події, огляд якого було перенесено на ранок, слідчий провів допит директора універмагу, який показав, що 30 квітня у трикотажній секції працювала ревізійна комісія зі зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, але свою діяльність по складу, який знаходиться у підвалі, не закінчила. На пульт централізованої охорони магазин було здано о 21 годині, після того як сторож в присутності директора перевірив усі замки ззовні на дверях. Про причини пожежі йому нічого не відомо. Допитані працівники СДПЧ, які першими прибули на місце події, а також сторож повідомили, що скло на всіх вікнах було ціле, двері закриті на навісні замки зовні. Повідомлення про пожежу надійшло з пульту державної служби охорони. Вогонь розповсюджувався з підвального приміщення.

Сформулюйте версії, які ґрунтуються на наведеній інформації. Складіть план перевірки кожної з них. Яка повинна бути підготовка до огляду місця події? На виявлення яких обставин треба спрямувати слідчі дії і на що в першу чергу необхідно звернути особливу увагу при огляді?