Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Практичне заняття 6

Тема 5. Криміналістична трасологія

Тема 5.1. Криміналістичне вчення про сліди. Сліди рук.

Питання для усного опитування та дискусії

    1. Поняття і принципові положення трасології. Криміналістичне значення слідів-відображень та їх класифікація.

    2. Способи виявлення, фіксації і вилучення трасологічних слідів.

    3. Сліди рук людини і їх класифікація та види папілярних узорів пальців рук.

    4. Способи виявлення, фіксації і вилучення слідів рук.

Практичне завдання

  1. За допомогою глиноземних порошків або порошків на магнітній основі виявити на предметі – носії сліди рук.

  2. Виявлені сліди перенести на дактилоскопічну плівку чи за допомогою стрічки типу „ЛТ” перенести в зошит по лабораторно-практичним заняттям і визначити вид папілярного узору кожного пальця за його слідом.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: сліди у широкому і вузькому розумінні; сліди - відображення; трасологія і її принципові положення; класифікація слідів; об’ємні і поверхневі сліди; елементи рельєфу шкіри; дугові, петльові, завиткові узори; візуальний, фізичний і хімічний способи виявлення; способи фіксації слідів рук.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: Трасологія – це один із центральних розділів криміналістичної техніки, в якому вивчаються теоретичні основи і закономірності виникнення слідів, що відображають механізм вчинення злочину та розробляють практичні рекомендації по застосуванню засобів виявлення, вилучення і дослідження слідів з метою встановлення обставин, які мають значення для розкриття і розслідування злочинів, а також попередження злочинних посягань.

Трасологія вивчає сліди – відображення і її принциповими положеннями є: індивідуальність об’єктів матеріального світу; здатність зовнішньої структури предмета достатньо точно відображатися на інших об’єктах у вигляді слідів – відображень; відносна стійкість цих слідів, що дозволяє проводити порівняльні дослідження та встановлювати інші дані, що мають значення для розслідування. З урахуванням механізму утворення проводиться класифікація слідів.

Сліди – відображення фіксуються основним і додатковими способами. Вилучення трасологічних слідів повинно здійснюватися з об’єктом, на якому виявлено ці сліди, чи його частиною. Коли це неможливо здійснити виготовляються копії або моделі. В подальшому об’єкти зі слідами чи їх копії (моделі) будуть підлягати експертному дослідженню. Вивченням будови шкірних узорів рук людини займається дактилоскопія. Основними рисами папілярного узору є: чітко виражена індивідуальність; стійкість; відновлюваність.

Залежно від напрямку потоків утворюється три типи узорів на нігтьових фалангах пальців: дугові, петльові, завіткові. Утворення слідів рук залежить від слідосприймаючої поверхні. Способи виявлення слідів: візуальні, фізичні, хімічні, лабораторні методи. Фіксація: опис в протоколі; масштабне фотографування; складання схем і замалювання; копіювання поверхневих і моделювання об’ємних; закріплення слідів на предметі. Значення слідів рук людини.