Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: обстановка події; механізм; техніка безпеки; способи порушень; організаційні, технічні, санітарно-гігієнічні правила; характер події; наслідки; типові ситуації; слідчі дії.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: методика розслідування даних злочинів має ряд особливостей які полягають в тому, що в ряді випадків службові особи, відповідальні за додержання правил безпеки, вдаються до різного роду способів приховування допущених ними порушень. Окрім того перед початком розслідування події необхідно з’ясувати ряд обставин, коло яких визначається специфікою вчиненого та оцінити ситуацію, що склалися для побудови версій стосовно суті події, її причини, осіб які винні в цьому. Виходячи зі специфіки даних злочинів, необхідно враховувати реальну тривалість проведення слідчих дій. Щодо планування розслідування то по даних справах найчастіше практикується таблична форма плану. В процесі самостійного опрацювання приділити особливу увагу і особливостям тактики проведення огляду місця події та обладнанню, яке пов’язане з місцем, де стався нещасний випадок; огляду і вилученню документів; допиту потерпілого і свідків; допиту обвинуваченого; проведенню можливих відтворень, призначенню відповідних експертиз.

Практичне заняття 28

Тема 28. Методика розслідування злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Загальні положення методики розслідування злочинів, пов’язаних з порушеннями правил безпеки руху та експлуатації транспорту.

  2. Криміналістична характеристика злочинів, пов’язаних з дорожньо-транспортними подіями і обставини, що підлягають встановленню при розслідуванні цих злочинів.

  3. Особливості проведення слідчих дій в залежності від типових ситуацій початкового етапу розслідування.

  4. Версії, слідчі дії подальшого етапу розслідування, види експертиз.

Задачі до практичного заняття

1. Етап 1

20 червня о 18 год. 30 хв. на трасі Хмельницький - Ярмолинці сталося зіткнення автомобіля КраЗ-256 держномер 34-78 ХМВ під керуванням водія М.Ю. Гордієнко, який буксирував трейлер з навантаженим на ньому екскаватором, з автомобілем ГАЗ-3309 держномер 98-17 ХМА, за кермом якого був водій З.П. Думарецький. У будці цього автомобіля знаходилось 8 чоловік, працівників БМУ №6.

Оцініть ситуацію. Запропонуйте перелік необхідних організаційних заходів, вкажіть слідчі дії початкового етапу розслідування.

Етап 2

У процесі огляду місця події встановлено, що зіткнення сталося на 9 кілометрі дороги в момент роз’їзду транспортних засобів. Припущено, що автомобіль ГАЗ-3309 зачепив лівим бортом кузова корпус екскаватора, внаслідок чого зламалася ліва частина борту і травмувала робітників. Двоє з них - майстер В.І. Сторожук і робітник Ю.М. Скрина від отриманих тілесних пошкоджень померли.

Складіть план розслідування. Визначте вид експертизи і сформулюйте питання експертам.

1. Етап 1

Після дорожньо-транспортної події батько потерпілого хлопчика Дикун пояснив, що в момент події він знаходився поруч з сином, готуючись перейти вулицю. Вони стояли на краю тротуару. Хлопчик стояв праворуч від батька. Хлопчика збила автомашина, яка рухалася ліворуч. Машина рухалась з дуже великою швидкістю, не менше 95 км за годину.

Оцініть показання Дикуна. Складіть план детального його допиту. Винесіть постанову про призначення судово-медичної експертизи трупа сина Дикуна.

Етап 2

При розслідуванні справи вдалося встановити очевидців пригоди Федчишина, Вєткіну і Смірнова.

На з’ясування яких обставин повинен бути спрямований допит названих осіб?

Етап 3

У результаті проведених заходів було встановлено, що наїзд на хлопчика міг бути вчинений автомашиною ЗіЛ –130, якою керував шофер Манзій.

Складіть план перевірки версії про причетність, керованої Манзієм автомашини до автопригоди. Чи потрібен огляд автомашини і які фахівці для цього необхідні?

Етап 4

Шофер Манзій заявив, що в день події, згідно з дорожнім листом, він працював в іншому місці. Автопригоди не вчиняв і нічого про це не знає.

Складіть план детального допиту Манзія і план перевірки його показань.