Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Практичне заняття 9

Тема 6. Судова балістика і криміналістичне дослідження холодної зброї

Тема 6.1. Поняття судової балістики, її криміналістичне значення, види вогнепальної зброї та боєприпасів

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Поняття, об’єкти і предмет судової балістики.

  2. Поняття вогнепальної зброї і критерії її визначення.

  3. Класифікація і будова вогнепальної зброї.

  4. Види боєприпасів і їх складові елементи.

  5. Виявлення, огляд, фіксація, вилучення вогнепальної зброї і боєприпасів.

  6. Криміналістичне значення судової балістики в розкритті і розслідуванні злочинів.

Практичне завдання

Провести огляд конкретного екземпляру учбової вогнепальної зброї, стріляних гільз, куль і скласти фрагмент протоколу огляду.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: судова балістика, вогнепальна зброя, загальні і спеціальні критерії, класифікація, будова вогнепальної зброї, унітарний патрон, будова гільзи і кулі, правила поводження.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: поняття судової балістики і її зв’язок з іншими галузями криміналістики, природничими і технічними науками. Засвоїти об’єкти і поняття вогнепальної зброї, загальні і спеціальні критерії, яким має відповідати предмет (пристрій), класифікацію і будову вогнепальної зброї. Будову унітарних патронів і патронів до мисливської зброї. Усвідомити, що патрони як і зброя бувають не тільки різних видів, але і різних зразків. Які бувають гільзи за видами, формою і їх будова. Кулі по конструкції і формою головної частини та способи закріплення куль в гільзах. Снаряди до мисливської зброї. Правила огляду вогнепальної зброї.

Практичне заняття 10

Тема 6.2. Сліди застосування вогнепальної зброї. Поняття холодної зброї, її види

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Поняття слідів вогнепальної зброї.

  2. Сліди застосування вогнепальної зброї на снарядах та перешкодах.

  3. Виявлення, огляд, фіксація, вилучення вогнепальної зброї і боєприпасів та слідів їхнього застосування.

  4. Завдання, які вирішуються судово-балістичною експертизою.

  5. Поняття холодної зброї, її види.

  6. Завдання, які вирішуються експертизою холодної зброї.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: судова балістика, сліди застосування вогнепальної зброї, сліди на перешкодах, дистанція пострілу, холодна зброя, клинкова холодна зброя, критерії віднесення предмету до холодної зброї.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: поняття судової балістики і її зв’язок з іншими галузями криміналістики, природничими і технічними науками. Види і характеристика слідів пострілу. Сліди що утворюються на гільзах і снарядах та перешкодах у разі застосування вогнепальної зброї. Сліди на перешкодах поділяються на: основні (наслідок дії основного чинника пострілу) і на додаткові (вторинні – наслідок дії додаткових чинників пострілу). Завдання, що вирішуються судово-балістичною експертизою. Види перешкод. Встановлення місця здійснення пострілу. Поняття холодної зброї. Які критерії віднесення предмету до холодної зброї. Види холодної зброї. Клинкова холодна зброя, її види. Завдання, що вирішуються експертизою холодної зброї.