Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: галузь; виробничий процес; облікове і не облікове майно; ревізія; інвентаризація; реалізація оперативних матеріалів; взаємодія; тактична операція.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: вивчаючи зазначену тему необхідно усвідомити, що існує різноманітність розкрадань як за способом вчинення, так і за об’єктами та географією.

Розкраданню підлягає як облікове, так і не облікове майно. Способи залежать від багатьох обставин і в першу чергу – предмета посягання, галузі, виду продукції, характеру виробничого процесу, умов виготовлення виробів, стану обліку, організаційних і технологічних умов які в свою чергу зумовлюють особливості методики розслідування.

Необхідно також усвідомити, що вирішення завдань початкового етапу розслідування у більшості залежить від організації взаємодії слідчого з оперативними підрозділами і системи спільних дій, які здійснюються тактичними операціями.

Напрямок подальшого етапу розслідування визначається типовими ситуаціями і завданнями, які здебільшого вирішуються проведенням відповідних тактичних операцій. Слідчі дії цього етапу направлені на дослідження і закріплення встановлених обставин розкрадання, а тому мають свої особливості з тактики їхнього проведення.

Практичне заняття 25

Тема 22. Розслідування шахрайства і вимагання

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Криміналістична характеристика шахрайства і обставини, що підлягають встановленню при розслідуванні цього виду злочину.

  2. Типові ситуації, початковий етап розслідування шахрайства.

  3. Подальший етап розслідування шахрайства.

  4. Криміналістична характеристика вимагання.

  5. Виявлення і аналіз ознак вимагання.

  6. Початковий етап розслідування, типові ситуації, версії, слідчі дії.

  7. Подальший етап розслідування вимагання, типові ситуації, слідчі дії.

  8. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій в методиці розслідування вимагання.

Задачі до практичного заняття

1.В обласну прокуратуру зі скаргами звернулось 12 мешканців нашої області стосовно того, що в лютому місяці поточного року по об’яві, надрукованій в місцевій пресі (щодо надання послуг з працевлаштування в державах Західної Європи), вони заключили угоди з фірмою “Лайф” та внесли кожний по 1200 доларів США. Фірмою вони були відправлені на Кіпр, де, прибувши в аеропорт Ларнаки, вони були затримані митною службою на 4 доби, а потім службою еміграції відправлені до Київа. Щодо повернення грошей фірма їм не відповіла.

Перевіркою встановлено, що фірма “Лайф” дозвіл мала на оформлення тільки туристичних, а не робочих віз. Керівники фірми - місцеві мешканці.

Яке рішення повинен прийняти прокурор? На виявлення яких обставин повинна бути спрямована перевірка і що підлягатиме вилученню? Вкажіть перелік першочергових слідчих дій.

2.У міський відділ міліції надійшла заява однієї приватної торгової фірми про те, що ними складено договір на поставку для них за передоплатою окремих видів товарів широкого вжитку з такою ж фірмою нашої держави. Оплачені товари не надійшли, а прибувши на адресу постачальника, встановлено, що фірми взагалі не існує, а гроші відправлено за підробленими документами на рахунок приватної особи, яка нічого про це не знає, а про паспорт і особистий рахунок заявила, що документи загубила у нетверезому стані.

Охарактеризуйте слідчу ситуацію, яка склалася на початковому етапі розслідування .Складіть план розслідування і вкажіть оперативно-розшукові заходи. Які експертизи слід призначити, сформулюйте питання експертам.

3.У вересні – жовтні минулого року гр. Безверхому І. В., мешканцю м. Шепетівка, стали надходити телефонні дзвінки з вимогами передачі невідомим особам 2000 доларів США, при цьому погрожували насильством, вбивством. В зв’язку з тим, що він не реагував на телефонні дзвінки, то двоє невідомих його зустріли і побили, заподіявши легкі тілесні ушкодження, про що він написав заяву в міліцію. Були прийняті відповідні заходи щодо прослуховування телефонних розмов, особистої безпеки потерпілого та інші. Особи були встановлені – брати Гирак В.Р. і Р.Р., які підтримували гарні стосунки з гр. Хоменко М.В. 20 листопада, при передачі потерпілим 500 доларів США Гираку В.

Які першочергові слідчі дії найбільш доцільні в цій ситуації? Що необхідно з’ясувати при допиті затриманого? Які заходи оперативного характеру необхідно прийняти?

4.В підрозділ по боротьбі з організованою злочинністю звернувся керівник приватного підприємства Савченко Ю.П. і заявив про те, що декілька днів тому назад до нього прийшли двоє невідомих з вимогою передачі їм 10000 доларів США за послуги, які вони надали його підприємству при реалізації договору, пов’язаного з постачанням м’ясних продуктів. При цьому погрожували застосуванням насильства щодо нього, членів його сім’ї та знищенням підприємства. Савченко ніяких посередницьких послуг при реалізації ні від кого не отримував, а тому відмовив у їхніх вимогах. Незважаючи на це вони дали директору дві доби на роздуми. Через два дні вони знову прийшли до нього в офіс і свої вимоги супроводжували погрозами вбити його та підпалити приміщення, але і на цей раз до згоди не дійшли. Вимагачі знову на роздуми далі термін 3 доби. Свою розмову з вимагачами директор в офісі записав на магнітофонну стрічку. Того ж дня по телефону погрози стали надходити і членам його сім’ї, а тому він вимушений був звернутись до міліції.

Вкажіть, яких невідкладних заходів необхідно вжити в цій ситуації? Яким чином можна використати фонограму? В разі затримання з поличним вкажіть перелік першочергових слідчих дій.