Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: Слідчий огляд; види оглядів і принципи; огляд місця події; стадії і прийоми огляду; огляд трупа; протокол огляду місця події; додатки до протоколу огляду місця події.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: сутність слідчого огляду полягає у безпосередньому сприйнятті слідчим обстановки місця події, вивченні та дослідженні матеріальних джерел доказової інформації. Необхідно уяснити, що огляд місце події – це широке поняття, що складається з: місця приготування до злочину; місця безпосереднього злочину; місця виявлення слідів і знарядь злочину та місця їх переховування. Важливим моментом є те, що огляд місця події складається з кількох етапів: 1) підготовчого; 2) робочого – безпосередньо огляду; 3) заключного.

Виконання практичного завдання починається з формування викладачем слідчо-оперативної групи, яка буде проводити огляд у складі слідчого, понятих, необхідних спеціалістів і працівників міліції. Після цього викладач доводить до відома учасників групи вихідні дані про подію.

Прибувши на місце огляду, група уточнює у викладача вихідні дані, здійснює відповідні заходи і під його контролем приступає до проведення огляду.

В ході огляду студенти використовують необхідні прийоми, методи і засоби для виявлення, фіксації та вилучення слідів і речових доказів (роблять виміри, записи для протоколу огляду, складають схематичний план місця події, проводять фіксацію за допомогою технічних засобів).

Після проведення огляду з даних, одержаних в результаті огляду, група в аудиторії починає складати протокол, використовуючи чорнові записи, та готує план місця події. Написання протоколу та креслення схематичного плану студенти закінчують вдома. Потім виконана робота подається викладачу на перевірку.

Практичне заняття 17

Тема 12. Тактика проведення слідчого експерименту

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Поняття, мета, завдання, схожість і відмінність слідчого експерименту з оглядом місця події, допитом, пред’явленням для впізнання.

  2. Питання і дії, які підлягають вирішенню та здійсненню на підготовчому етапі до проведення цієї слідчої дії.

  3. Тактика проведення слідчого експерименту. Тактичні прийоми перевірки показів на місці.

  4. Фіксація умов ходу і результатів слідчого експерименту. Технічні засоби фіксації.

Практичне завдання

1. Організувати і провести слідчий експеримент.

2. Скласти протокол цієї слідчої дії.

Задачі до практичного заняття

1.При розслідуванні справи про розбійний напад свідок Тимошенко на допиті показав, що один із злочинців говорив з грузинським акцентом. Слідчий вирішив провести слідчий експеримент, щоб перевірити здатність свідка відрізнити грузинський акцент від інших. Для участі у експерименті були запрошені особи різних національностей, в тому числі і два грузини.

Чи може в даному випадку бути проведений слідчий експеримент? До якого виду він належить і як треба його провести?

2.Слідчим від Халпахчі, Туманова і Бикова, які визнали себе винними у вчиненні ряду крадіжок із торгових об’єктів міста, були отримані явки з повинною про те, що 8 років тому вони вчинили крадіжку ювелірних виробів із секції ЦУМа. Дана крадіжка значилась нерозкритою. Допитавши цих осіб по даному факту і ознайомившись з матеріалами нерозкритої справи, слідчий виявив ряд розбіжностей стосовно місця розташування вікна, через яке вони проникали, місця знаходження ювелірної секції в торговому залі та ряду інших обставин.

Вкажіть, як повинен діяти у даному випадку слідчий. Чи можливо в цій ситуації проведення слідчого експерименту і якщо так, то перерахуйте зміст організаційних і підготовчих дій?

3.На речовому ринку був затриманий громадянин Дейнега, який купив светр, заплативши за нього підробленими грошовими купюрами. При затриманні у нього було вилучено 10 купюр номіналом по 10 гривень, що теж були підробленими. Було встановлено, що Дейнега дружить з непрацюючим і неодноразово судимим Мокренко, у минулому художником комбінату "Міськреклама". Підозра у виготовленні підроблених грошових знаків впала на Мокренка, але Дейнега на допиті заявив, що "малював гроші" сам. Слідчий вирішив перевірити показання Дейнеги шляхом проведення слідчого експерименту.

Назвіть вид слідчого експерименту. Яку підготовчу роботу треба провести слідчому? Хто повинен бути учасником слідчого експерименту, та які матеріали необхідні для його проведення? Як провести цю слідчу дію?