Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YeKOLOGIYa.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
392.19 Кб
Скачать

35) Червона книга. Її призначення та особливості.

Червона книга України - основний державний документ, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних рослин і тварин у країні, на підставі якого розробляються наукові і практичні заходи, спрямовані на їх охорону, відтворення і раціональне використання.

Мета заснування Червоної книги - поліпшення охорони рідкісних та таких, що знаходяться під загрозою зникнення видів рослинного і тваринного світу; є основою для розробки подальших дій, спрямованих на охорону занесених до неї видів тварин і рослин.

У 2009 р. вийшло третє видання Червоної книги України. До нього занесено 542 види тварин: гідроїдні поліпи (2 види), круглі (2) та кільчасті (9) черви, ракоподібні (31), павукоподібні (2) та багатоніжки (3), ногохвістки (2), комахи (226), молюски (20), круглороті (2) та риби (69), земноводні (8), плазуни (11), птахи (87), ссавці (68). Кількість видів тварин у третьому порівняно з другим виданням збільшилась на 160 видів, а у другому порівняно з першим — на 297 видів. Таким чином, з урахуванням приблизно однакових проміжків часу між виданнями Червоної книги України, спостерігається певне уповільнення темпів зменшення втрати різноманіття окремих таксономічних груп фауни України. Разом з тим, викликає занепокоєння суттєве збільшення у Червоній книзі Україні кількості видів риб та ссавців.

До третього видання «Червона книга України» (рослинний світ) занесено 826 видів рослин і грибів. Кількість видів рослин у третьому порівняно з другим виданням збільшилась на 285 видів, а у другому порівняно з першим — на 390 видів. Таким чином, з урахуванням приблизно однакових проміжків часу між виданнями Червоної книги України, спостерігається певне уповільнення темпів зменшення втрати різноманіття видів рослин і грибів України.

У виданні Червоної книги 2009 року для видів застосовано наступні критерії: (структура червоної книги)

Вразливий

Зникаючий

Не достатньо відомий

Неоцінений

Рідкісний

Том «Тваринний світ» складається з наступних розділів: Гідроїдні поліпи; Круглі черви; Кільчасті черви; Ракоподібні; Павукоподібні; Багатоніжки; Ногохвістки; Комахи; Молюски; Круглороті; Риби; Земноводні; Плазуни; Птахи; Ссавці.

Том «Рослинний світ» складається з наступних розділів:Судинні рослини; Водорості; Мохоподібні; Лишайники; Гриби.

36. Економ та мед наслідки Чорноб аварії

Аварію на Чорнобильській АЕС, що трапилася в 1986 р., вважають найбільшою техногенною катастрофою людства й величезною екологічною бідою, внаслідок якої довкілля зазнало сильного радіоактивного забруднення.

Внаслідок викидів у повітря великої кількості радіоактивних речовин відбулося стійке і довготривале забруднення території радіонуклідами, які мають здатність нагромаджуватися у ґрунті, воді, організмах і шкідливо впливати на довкілля, людей і тварин.

Навколо Чорнобильської АЕС у радіусі 30 км створено зону відчуження (Чорнобильську зону), з якої було відселено тисячі людей і де заборонено вирощувати сільськогосподарські культури, збирати ягоди, гриби, ловити рибу, пити воду, палити дерева чи листя.

Стан навколишнього природного середовища значною мірою впливає на здоров'я і тривалість життя людей.

Наслідки Чорнобильської аварії є катастрофічними для всіх сфер життєдіяльності людини. Особливо загрозливим є той факт, що радіоактивне опромінення нанесло величезний руйнівний вплив на фізичне та психічне здоров’я населення. Надзвичайно важким тягарем наслідки катастрофи стали для підростаючого покоління, яке є особливо вразливим і незахищеним через його вікові особливості.

Основними захворюваннями, яке спричинили наслідки аварії на ЧАЕС є гострі лейкози у ліквідаторів аварії та  рак щитовидної залози, що виникав після аварії, це підтверджено експертами МАГАТЕ. Однак, крім безпосереднього впливу радіоактивного забруднення, слід враховувати і стресові реакції, наслідки яких мають дуже велике значення: від порушень імунітету до розвитку нейроциркуляторної астенії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]