Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YeKOLOGIYa.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
392.19 Кб
Скачать

38. Урбанізація

Урбанізація (франц. urbanisation, від лат. Urbanus - міський, urbs - місто) - історичний процес підвищення ролі міст у розвитку суспільства, який охоплює соціально-професійну, демографічну структуру населення, його спосіб життя, культуру, розміщення продуктивних сил, розселення і т . д. Урбанізація має великий вплив на розвиток різних соціально-економічних формацій і держав, саме з містами пов'язані основні досягнення цивілізації.

У 3 - 1 тис. до н. е.. з'явилися міста в Єгипті, Месопотамії, Сирії, Індії, Малої Азії, Китаї, у греко-римському світі величезну роль грали Афіни, Рим, Карфаген. Посилення процесу урбанізації в XIX столітті викликало зростання концентрації населення в містах, що виявилося можливим завдяки зростанню промисловості, розвитку засобів транспорту і зв'язку, медицини і т.д.

На сучасному етапі урбанізації спостерігається тенденція до зростання концентрації населення у великих містах. Особливе місце в цьому процесі займає зростання міст - "мільйонерів».

Процес урбанізації має 2 сторони, або «фази». У першій «фазі» відбувається накопичення економічного і культурного потенціалу суспільства у великих міських центрах, що створює умови для формування вищих досягнень і зразків матеріальної та духовної діяльності. У другій «фазі» ці досягнення освоюються іншими, не центральними містами, і сільськими поселеннями, що, у свою чергу, дає новий імпульс для нарощування потенціалу головних центрів.

Процес урбанізації має стихійний характер. У великих містах стають особливо гострими проблеми безробіття, злочинності, складаються райони нетрів і т.д.

Важливу роль відіграє процес урбанізації в країнах, що розвиваються. При всій своїй складності і хворобливість він сприяє становленню сучасної економіки, подолання відсталості і багатоукладності, національної консолідації, розвитку соціально-політичної структури суспільства.

Урбанізація, «міські відносини» стимулюють культурні процеси, грають величезну роль у формуванні особистості в суспільстві. В епоху науково-технічної революції, зі зростанням ролі різної соціальної інформації найважливішою частиною міської культури стає міський спосіб життя. Великий вибір соціальних контактів, розвиток процесів спілкування в насиченій міському середовищі сприяють соціально-культурному зближенню різних соціальних верств і груп суспільства, розширення кругозору, підвищення рівня інформованості, освіти, обший культури і т.д. Міська культура стає базою подолання істотних відмінностей між містом і селом.

Одним з найважливіших ознак міського способу життя є прагнення людини до постійного оновлення інформації та контактів у сферах професійної діяльності, культури, особистісного спілкування і т.д.

Особливу роль у розширенні сфери дії урбанізації, міської культури відіграють засоби транспорту, зв'язку і масової комунікації (преса, радіо, телебачення), які залучають жителів периферійних районів, малих міських і сільських поселень до цінностей великих міст, міняють їх культурну орієнтацію. Зростають різного роду міграції в райони великих міських центрів, посилюється процес концентрації населення в агломераціях. Природа стає частиною міської культури, урбанізація гармонізує взаємодія соціальних і власне природних процесів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]