Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МР Системи технологій.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
967.17 Кб
Скачать

3. Зміст семінарських занять

Змістовий модуль 1

Технологічні процеси та системи

Семінарське заняття №1

Тема 1. Теоретичні засади технології

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Технологія як наука і практика виробництва.

  2. Виробничий та технологічний процеси.

  3. Оптимізація технологічних процесів.

  4. Сировинні та енергетичні ресурси виробництва.

  5. Техніко-економічні показники технологічних процесів.

  6. Техніка безпеки й охорони праці на виробництві.

  7. Екологічні аспекти застосування технологій.

Аудиторна письмова робота

Виконання тестових завдань з питань теми заняття.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу темі, є: технологія, технологічний процес, виробничий процес, сировина, енергетичні ресурси, якість, оптимізація технлогічних процесів.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: Зміст поняття "технологія". Умовно технологію поділяють на механічну та хімічну, хоча в сучасній промисловості важко провести чітку межу між цими двома видами технології. Механічна технологія розглядає процеси, що пов'язані зі зміною фізичних властивостей та форми перероблюваних матеріалів, а хімічна - процеси, що пов'язані з хімічними перетвореннями. Умовність такого поділу зумовлена тим, що при всіх хімічних перетвореннях відбуваються фізичні зміни, а зміна фізичних властивостей майже завжди пов'язана з хімічними, а в деяких випадках і з біохімічними перетвореннями.

У своєму розвитку технологія пройшла чотири етапи, або періоди, і зараз перебуває на п'ятому етапі свого розвитку, розглядаючись як кібернетична інформаційна система.

Об'єктом технології є окремі операції, лінії та комплексні технологічні процеси виробництва різних виробів: тканин, металу, кислот, добрив, миючих засобів, борошна, хліба, м'яса, молока, цукерок, вина, консервів тощо. Предмет технології охоплює систему уявлень, категорій, принципів та законів синтезу (проектування) ефективних технологічних процесів, які склалися в технології у процесі її станов­лення і розвитку: специфічні найменування процесів, продуктів та напівфабрикатів; методи визначення їх якісних та кількісних характе­ристик; конкретні прояви законів фундаментальних наук у технології; закономірності технологічних процесів (швидкість, рівновага та ін,), моделі технологічних процесів (ідеальні об'єкти).

Основною найбільш загальною метою технології є забезпеченим потреб суспільства в одержанні потрібних людині виробів, що забої печують належні умови життя.

Технологічний процес: суть, принципи організації, класифікація. Основу виробничої діяльності підприємства становить процес вироб­ництва продукції, яка призначена для реалізації споживачеві.

Виробничі процеси поділяються на основні технологічні (зміна вихідної сировини та матеріалів для отримання готової продукції), допоміжні (ремонт обладнання, будівель, споруд, виготовлення інструментів), обслуговуючі (контроль якості параметрів процесу і продукції, транс портування сировини й матеріалів, напівфабрикатів і готової продукції) та підсобні (виготовлення тари, упакування продукції і т. п.).

Технологічний процес є основою будь-якого промислового вироб­ництва. Технологічний процес - це сукупність послідовних операцій, в ході кожної з яких із сировини отримують проміжну або готову продукцію з певними властивостями. Технологічний процес - це ре­гламент, від якого не можна відхилятись.

Технологічний процес містить стадії та операції. Кожен технологічний процес складається з типових технологічних ланок або операцій і зображається у вигляді технологічної схеми: це послідовний опис операцій, які відбуваються у відповідних апаратах, машинах або обладнанні.

Класифікація технологічних процесів здійснюється за способом організації, за кратністю обробки сировини, залежно від типу апаратів, рівня автоматизації процесів та механізації праці робітників, за агре­гатним станом складових сировини, за тепловим ефектом, за напрямом руху сировинних і теплових потоків у агрегатах.

Раціональна організація технологічного процесу можлива тільки на базі комплексного системного підходу на основі таких принципів, як спеціалізація, пропорційність, прямоточність, безперервність, технологічна оснащеність, стандартність, надійність, економність. Усі розглянуті принципи взаємопов'язані та взаємозумовлені. їх до­тримання забезпечує ефективне проходження технологічного процесу та якість продукції.