Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МР Системи технологій.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
967.17 Кб
Скачать

Семінарське заняття №3

Тема 3. Технологічні системи

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Суть категорії «система». Класифікація систем.

  2. Технологічна система та її складові.

  3. Технологія в структурі організації.

  4. Система керування виробничими та технологічними процесами.

  5. Економічні моделі складних систем.

Аудиторна письмова робота

Виконання тестових завдань з питань теми заняття. Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу темі, є: система, класифікація систем, технологічна система, керування технологічними процесами,

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: "Виробнича та технологічна системи". Системність є однією з універсальних рис і відрізняється від загальних якостей речей, як якість та кількість, і є менш доступною для безпосереднього спо­стереження, на якому базується людське пізнання багато тисячоліть. Під системою мають на увазі певним чином упорядковану множину різнорідних взаємопов'язаних між собою елементів, що утворюють певну єдність.

Технологічною системою умовно можна назвати сукупність технологічних операцій, що виконуються у певній послідовності з ме­тою створення продукту шляхом переробки сировини. Технологічні системи є складними та багатостадійними. Основними стадіями у технологічній системі є підготовлення сировини до перероблення; перетворення сировини; виведення з системи напів-, готової та побічної, якщо вона є, продукції та відходів.

Технологічна система як технічний об'єкт вивчення має два аспек­ти опису: функціональний (опис процесу, який реалізується певною технологічною системою), технічний (опис технічних засобів і зв'язків між ними).

Опис технічних засобів для виготовлення виробу визначає поняття технологічного комплексу — сукупності функціонально взаємопов 'язаних засобів технічного спорядження для виконання в регламентованих умовах виробництва заданих технологічних процесів та операцій.

На базі цих загальних положень будь-яку технологічну лінію (ви­робництво хліба, цукру, лугів, кислот, пального тощо) можна розглядати як систему, що складається із окремих технологічних операції (подрібнення, сортування, нагрівання, сушка, хімічні і біохімічні пері творення) або підсистем. Комплекс окремих технологічних операції іноді об'єднують у групи (цехи, дільниці), розглядаючи їх як підсистеми більш високою порядку в системі технологічної лінії.

Технологічна система перебуває в рівновазі, якщо кількість однорідних частинок (молекул, клітин), що виходять з однієї частини системи (фази) дорівнює кількості вхідних.

Системи технологій підприємств, галузей, міжгалузевих комп­лексів, народного господарства України. Проблеми, що постають перед людством, зумовлюють необхідність об'єднання людей у відповідні ко­лективи, організації, щоб спільними зусиллями долати труднощі і ство­рювати певні блага як для самої людини, так і суспільства в цілому.

За метою і характером діяльності усі організації поділяються на дві групи: підприємницькі (комерційні), що функціонують і розвива­ються за рахунок власних коштів, і непідприємницькі (некомерційні), існування яких забезпечується бюджетним фінансуванням держави. До промислових підприємств належать заводи, фабрики, комбінати, шахти, електростанції, кар'єри, порти, майстерні, бази, ательє та інші господарські організації.

Підприємства будь-якої сфери діяльності є динамічними системами, що перебувають у процесі постійної зміни і розвитку. Підприємство складається з однорідних груп елементів та піделементів, що утворю­ють своєрідні підсистеми: технічну, технологічну, систему організації виробництва, систему спільної праці, економічну систему.

Складність структури підприємства як системи характеризується великою кількістю різних за своїми виробничими завданнями цехів, служб, дільниць та інших елементів, тобто різноманіттям структур і елементів.

Певне об'єднання підприємств може утворювати галузь виробницт­ва. Між галузями виробництва встановлюються тісні прямі і зворотні зв'язки. Зокрема, продукція машинобудування використовується в усіх інших галузях промисловості і сільською господарства, і, водно­час, виробництво машин вимагає різних конструкційних матеріалів — продукції металургійної та хімічної промисловості, енергетики, ма­стильних речовин тощо.

Галузі виробництва об'єднуються у науково-виробничі комплекси народного господарства: хімічний, металургійний, лісопереробний, агропромисловий та інші.