Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ui_modul_2.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
76.14 Кб
Скачать

Тема № 7 (лекц.8): управлшня ризиками в інноваційній діяльності.

  1. Основи теорії управління ризиками.

Реалізація інновацій завжди пов'язана з ризиком - можливістю виникнення в процесі реалізації проекту не сприятливих ситуацій і їх наслідків.

Ризик можна спрогнозувати. що дає змогу запобігти йому або послабити негативну дію. Методологія управління проектами передбачає спеціальні процедури, що допомагають врахувати фактори невизначеності і ризику на всіх фазах і етапах проекту. Знаючи види й значущість (небезпеку) ризиків, ними можна управляти. Для цього необхідно:

  1. виявити (ідентифікувати) ризики;

  2. визначити їх потенційну небезпеку;

  3. знайти способи зниження ризику та невизначеності в кожній фазі життєвого циклу проекту;

  4. організувати роботу управління ризиком.

Ефективність управління ризиками значною мірою залежить від правильності їх оцінювання і виявлення серед них тих, які можуть спричинити найбільші збитки.

Проектні ризики поділяють на зовнішні і внутрішні. Зовнішні ризики, у свою чергу, поділяють на непередбачувані і передбачувані. Зовнішні непередбачувані ризики врахувати практично неможливо. Вони зумовлені:

  1. зміною політичної ситуації та непередбачуваними державними заходами регулювання у сферах землекористування, оподаткування, ціноутворення, експорту-імпорту, охорони довкілля тощо;

  2. природними катастрофами (повенями, землетрусами, кліматичними змінами тощо);

  3. злочинами, несподіваними зовнішніми екологічним і соціальним впливами;

  4. зривами у створенні необхідної інфраструктури, банкрутствами, затримками у фінансуванні, помилками у визначенні цілей проекту.

Зовнішні передбачувані ризики можна врахувати при розробленні проекту. До них належать:

  1. ринковий ризик (погіршення можливостей одержання сировини, підвищення цін на неї, зміна вимог споживачів продукції, посилення конкуренції тощо);

  2. операційний ризик (пов'язаний з відступом від цілей проекту й неможливістю підтримання управління проектом);

  3. ризик шкідливого екологічного впливу;

  4. ризик негативних соціальних наслідків;

  5. ризик зміни валютних курсів;

  6. ризик інфляції;

  7. ризик податкового тиску.

Внутрішні ризики поділяють на 1) планово-фінансові, пов'язані зі зривом планів робіт і перевитратою коштів, та 2) технічні, пов'язані зі зміною технологій, погіршенням якості продукції, 3) помилками в проектно-технічній документації тощо. Для зниження планово- фінансових ризиків необхідно розробити заходи з оптимізації грошових потоків, націлених на забезпечення збалансованості їх обсягів і синхронності формування у часі. З цією метою використовують різноманітні методи управління грошовими потоками проекту, що можуть бути корисними на різних етапах його реалізації. їх адекватне застосування забезпечує не лише мінімізацію фінансового ризику, а й максимізацію чистого грошового потоку за проектом. Комплекс методичного забезпечення оптимізації грошових потоків для зниження фінансового ризику включає на рис. (див.).

Оптимізація грошових потоків у процесі реалізації інноваційного проекту здійснюється із врахуванням наступних основних цілей:

Цілі:

  1. забезпечення збалансованості обсягів грошових потоків;

  2. забезпечення синхронності формування грошових потоків у часі;

  3. забезпечення максимуму чистого грошового потоку за проектом;

  4. зниження планово-фінансових ризиків.

Аналізуючи ризики, важливо виділити групу ризиків, які можуть бути застраховані. За певних ризикових подій інвестор має підстави сподіватися на відшкодування втрат, пов'язаних з цим ризиком.

До ризиків, які піддаються страхуванню, належать:

  1. прямі майнові збитки, пов'язані з перевезеннями, роботою обладнання, поставкою матеріалів;

  2. непрямі збитки, спричинені демонтажем і переміщенням пошкодженого майна, повторним встановленням обладнання, неотриманням орендної плати;

  3. ризики, що підлягають обов'язковому страхуванню (від нещасних випадків на виробництві, від захворювань, від пошкодження майна, від викрадення транспортних засобів).

Такі види ризиків трапляються у кожному проекті. Вони зумовлені особливостями його життєвого циклу і можуть виникати на певних стадіях (фазах).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]