Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

Середньоквадратичне відхилення:

, (1.2)

де – кількість вимірів;

–переміщення вимірювального стрижня датчика;

–середнє значення вимірюваного параметра.

Похибка спрацьовування визначається окремо для кожної пари контактів датчика. Систематичною складовою похибки датчика є похибка настрою-вання. Вона характеризується зсувом центра групування розмірів (рис. 1.2), власне випадкових похибок датчика (похибок спрацьовування), стосовно роз-міру (заданого керівникам робіт), на який необхідно настроїти датчик, тобто величиною:

, (1.3)

Абсолютна величина – частота попаданнярозмірів у відповідний інтервал.

х

6 

f

Рис. 1.2 – Графічне визначення похибки настроювання

Похибка настроювання виникає через деяке запізнення реакції оператора на сигнал спрацьовування, внаслідок чого гвинт настроювання контакту виявляється поверненим на трохи більший кут у порівнянні з тим положенням, при якому виникає сигнал спрацьовування. Похибка настроювання залежить від конструкції елементів настроювання, тобто від здатності забезпечити малі переміщення.

Істотний вплив на параметр має похибка спрацьовування, тому що датчик настроюється при випадковому положенні рухомого контакту, оскільки при настроюванні діють ті самі випадкові фактори, що і при роботі датчика. Виходить, якщо повторити операцію настроювання, то похибка настроювання буде коливатися у деяких межах, тобто вона має випадковий характер. Однак, для деякого фіксованого настроювання – цілком визначена величина, що вносить систематичну помилку в результат розсортовування контрольованих деталей, тому що датчик виявився налаштованим не на заданий розмір . Таким чином, характерна риса похибки настроювання датчика полягає в тому, що вона є систематичною щодо впливу на результати розсортовуваннядеталей. Поява цієї систематичної помилки – випадкове явище.

Похибки спрацьовування і настроювання визначаються на спеці­альному стенді, що складається з вимірювальної станції та блока індикації (рис. 1.3). На плиті 1 установлена стійка 8, на якій у кронштейні 6 закріп­лений датчик 7. Датчик установлюється переміщенням кронштейна 6 за допомогою гайки 5. Кронштейн 6 фіксується на стійці гвинтом. Розмір, при якому спрацьовує пара контактів датчика, перевіряється за допомогою клинового пристрою. При обертанні барабана мікрометричного гвинта 2 клин 3 пересувається напрямними 11, що закріплені на плиті 1 і викликає

Рис. 1.3 – Стенд для експериментального визначення

Похибки настроювання (клинова установка)

вертикальне переміщення п’ятки 4 разом з вимірювальним стрижнем датчика 6. При повороті барабана мікрометричного гвинта 2 на одну поділку (0,01 мм) вимірювальний стрижень датчика 7 переміщується на 0,001 мм відліку за індикатором годинникового типу 9. Замикання і розмикання контактів фіксується сигнальними лампами блоку індикації 12.

1.2. Порядок виконання роботи

  1. Вивчити схеми і конструкції електроконтактних датчиків за схемами і моделями, що є в лабораторії, вивчити конструкцію лабораторного стенда.

  2. Установити на стенді датчик, що перевіряється і підключити його до блока індикації.

  3. Включити блок індикації та прогріти його.

  4. Плавно переміщаючи вимірювальний стрижень, перевірити спрацьовування контактів датчика.

  5. Обертаючи барабан мікрометричного гвинта 2 (див. рис. 1.3), уста-новити клин 3 в середнє положення.

  6. Плавно обертаючи гайку 5, установити датчик 7 так, щоб його рухомий важіль займав середні положення. Розмір, установлений під вимірюваль­ним стрижнем, приймається за (товщина клина в площині осі стержня датчиказ точним відліком розміру за індикатором 9), або задається керів­ником роботи.

  7. Пара контактів, що перевіряється, настроюється за допомогою елементів 10 (див. рис. 1.3) на розмір . Про замикання контактів судять за загорянням сигнальної лампи блока індикації.

  8. Обертаючи барабан мікрометричного гвинта 2, перемістити клин 3 до розмикання контактів. Плавно обертаючи барабан 2 у зворотну сторону, замк-нути контакти. При замиканні контакту зняти покази мікрометричного гвинта і індикатора 9. Дослід повторити 25-30 разів і результати занести у таблицю 1.1.

Таблиця 1.1 – Результати вимірювань

п/п

Показник

мікрометричного гвинта, мм

Переміщення вимірювального стрижня, мкм

Відхилення

Квадрат

відхилення

1

2

3

...

25

  1. За результатами, визначити похибку настроювання за формулою (1.3), середньоквадратичне відхилення за формулою (1.2) і похибку спрацьовування за формулою (1.1).

  2. Зробити висновки з роботи.