Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції. ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ПЕДАГОГІКИ.doc
Скачиваний:
585
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.44 Mб
Скачать

3.Вибір методів навчання.

В педагогіці виявлені умови вибору методів навчання.

Умови вибору методів навчання:

  • загальної мети освіти, виховання, розвит­ку учнів і провідних установок сучасної дидак­тики;

  • особливостей предмета вивчення;

  • особливостей методики викладання конк­ретної навчальної дисципліни;

  • мети, завдань і змісту матеріалу конкрет­ного уроку;

  • часу, відведеного на вивчення того чи іншо­го матеріалу;

  • вікових можливостей учнів;

  • рівня підготовленості учнів;

  • матеріальної оснащеності навчального за­кладу;

  • можливостей і особливостей учителя, рівня його теоретичної й практичної підготовленості, методичної майстерності й особистісних якостей (П. І. Підкасистий).

Метод як категория дидактики є важливим елементом навчального процесу.

Важливо пам’ятати думку А.С. Макаренка: “Кожен метод не може бути завжди абсолютно корисним”.

4.Засоби навчання та їх стисла характеристика.

Успішність процесу навчання, ефективність викорис­тання в ньому розглянутих методів навчання значною мі­рою залежать від матеріальних передумов.

Засоби навчання — допоміжні матеріальні засоби школи з їх спе­цифічними дидактичними функціями.

Складемо схему класифікацій та видів засобів навчання.

Слово вчителя — найістотніший засіб навчання. За до­помогою слова вчитель організовує засвоєння знань учня­ми, формування в них практичних умінь і навичок.

Підручник як важливий засіб навчання слугує учневі для відновлення в пам'яті, повторення та закріплення знань, здобутих на уроці, виконання домашнього завдан­ня, повторення пройденого матеріалу.

Інші засоби навчання виконують різноманітні функції: одні заміняють учителя як джерело знань (кінофільми, магнітофон, навчальні пристрої та ін.); другі — конкрети­зують, уточнюють, поглиблюють відомості, які повідомляє вчитель (картини, карти, таблиці та інший наочний мате­ріал); треті — є прямими об'єктами вивчення, досліджен­ня (машини, прилади, хімічні речовини, предмети живої природи); четверті — «посередники» між школярем і при­родою або виробництвом у тих випадках, коли безпосеред­нє вивчення останніх неможливе або утруднене (препара­ти, моделі, колекції, гербарії тощо); п'яті використовують переважно для озброєння учнів уміннями та навичками — навчальними і виробничими (прилади, інструменти та ін.); шості — символічні (знакові) засоби (історичні та геогра­фічні карти, графіки, діаграми тощо).

Спеціальні технічні засоби навчання (ТЗН) — необ­хідний чинник засвоєння знань. До них належать: дидак­тична техніка (кіно-, діапроектори, телевізори, відеомагнітофони), аудіовізуальні засоби; екранні по­сібники статичної проекції (діафільми, діапозитиви, транс­паранти, дидактичні матеріали для епіпроекції), окремі посібники динамічної проекції (кінофільми, кінофрагменти та ін.), фонопосібники (грам- і магнітофонні записи), ві- деозаписи, радіо- і телевізійні передачі.

Необхідно ретельно продумати поєднання слова вчите­ля з ТЗН, можливості використання різних методичних прийомів: пояснення, установка на сприймання перед де­монструванням (простеженням) окремих елементів ком­плексу чи комплексу загалом, бесіда за їх змістом; пояс­нення (бесіда) за змістом аудіовізуальних засобів; демон­стрування (прослуховування) окремих частин, фрагментів або кадрів, що чергується з розповіддю (поясненням); де­монстрування (прослуховування), що супроводжується по­ясненням (синхронним коментуванням).

Комп'ютеру належить чільне місце серед сучасних тех­нічних засобів навчання.

Напрями використання комп'ютерів:

1) комп'ютер як об'єкт вивчення;

2) комп'ютер як засіб навчання;

3) комп'ютер як складова частина системи управління народною освітою;

4) комп'ютер як елемент методики наукових досліджень.

Переваги використання комп'ютерів:

сприяє підвищенню інте­ресу й загальної мотивації навчання; активізації навчання завдяки використанню привабливих і швидкозмінних форм подан­ня інформації, змаганню учнів з машиною та самих із со­бою, прагненню отримати вищу оцінку; індивідуалізації навчання — кожен працює в режимі, який його задоволь­няє його; доступу учнів до «банків інформації», можливості оперативно отримувати необхідні дані в достатньому обся­зі; об'єктивності перевірки й оцінювання знань, умінь і на­вичок учнів.

Недоліки використання комп'ютерів:

Швидка втома, певний розлад нервової системи. Не розвиває здатності образно висловлювати свої думки, істотно обмежує можливості усного мовлення. Сповільнюється ви­ховання багатьох позитивних рис характеру. Може вплинути на зниження самооцінки, адже учень нерідко почувається «дурнішим» за комп'ютер.

Одним із шляхів розв’язання проблеми вибору й використання засобів навчання є організація кабінетної системи.

Особливості кабінетної системи

  • передбачає проведення за­нять з усіх предметів у навчальних кабінетах, обладнаних посібниками, літературою, дидактичними матеріалами, технічними засобами, а також позаурочних занять.

  • сприяє швидкому «проникненню» учнів у пред­мет, що вивчається на уроці;

  • творює кращі можливості для використання наочності, ТЗН та умови для цікавої організації позаурочної роботи з предмета і позакласної виховної роботи з учнями.

  • створює і певні проблеми, пов'язані з труднощами у складанні розкладу занять, підтриманні санітарного стану в класі; зайві пере­сування в коридорах.

Завдання. Сформулюйте, запишіть теоретичне й практичне значення вивчення теми “Методи та засоби навчання”.