Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції. ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ПЕДАГОГІКИ.doc
Скачиваний:
585
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.44 Mб
Скачать

2. Сутність педагогічної технології.

Існує декілька видів навчання. Виникає проблема: як в межах певного виду навчання зробити його максимально ефективним. Для цього розробляються різні технології.

Звернемося до поняття "технологія". Цей термін походить із грецької мови ("techno" — ми­стецтво, майстерність, уміння і "logos" — слово, закон, наука).

Термін "технологія" широко використовується під час вивчення виробничих процесів, його розуміють як спосіб виробництва, як сукупність методів обробки, виготов­лення продукту. Але поступово цей термін почав засто­совуватись у педагогічній науці, його використовував ще Я.А. Коменський, який закликав до того, щоб навчання стало "механічним" (у розумінні "технологічним"), щоб, здійснюючи навчання, учитель гарантував позитивний його результат.

"Для дидактичної машини, — писав Я.А. Коменсь­кий, — необхідно відшукати:

  • твердо встановлені цілі;

  • засоби, точно пристосовані для досягнення цих цілей;

  • тверді правила, як користуватися цими засобами, щоб досягнення мети було безперечним".

Поняття «технологія» в педагогічній науці пройшло певні ета­пи свого розвитку. У 50-ті роки проблеми педагогічної техно­логії пов'язувались з використанням програмованого навчання.

На початку свого розвитку педагогічні технології були в основному пов'язані із застосуванням технічних засобів навчання у навчальному процесі (40—50-ті рр. XX ст.), потім зі введенням елементів програмованого навчання Масове впровадження різних технологій навчання спостерігаєть­ся з 60-х років XX ст. у зв'язку з розробкою питань комп'ютерно­го навчання.

Нині такі поняття, як педагогічна технологія, техноло­гія навчання стали звичними, хоча існує велика кількість їх формулювань, іноді суперечливих. Це пояснюється тим, що теорія і практика педагогічних технологій є все ж таки новим об'єктом вивчення педагогічної науки.

Педагогічні технології використовуються в навчанні, вихованні, формуванні та розвитку особистості.

Педагогічна технологія — це більш-менш жорстко запрограмований (алгоритмізований) процес взаємодії викладача і учня, який гарантує досягнення поставленої мети

У сучасній науці педагогічна технологія розглядається як чітке наукове проектування і відтворення гарантуючих успіх педагогіч­них дій.

Процес технологізації педагогічної діяльності продов­жується, і педагогічних технологій з кожним роком стає дедалі більше. Кожна педагогічна технологія, що засто­совується в процесі навчання або виховання, набуває своєї специфіки.

Як вже зазначалося, кожна технологія певною мірою спрямована на реалізацію наукових ідей, теорій на прак­тиці. Кожна діяльність може бути або технологією, або мистецтвом. Мистецтво засноване на інтуїції, техноло­гія — на науці: "З мистецтва все починається, техноло­гією закінчується, для того, щоб все почалося спочатку" — стверджує В.Безпалько. Отже, поки технологія не ство­рена, панує індивідуальна майстерність педагога, але рано чи пізно вона поступиться місцем колективній твор­чості, концентрованим вираженням якої і є педагогічна технологія.

Технологія пов'язана з навчальним процесом — діяль­ністю вчителя і учня, її структурою, засобами, методами і формами. Вона виступає як сукупність науково обґрунтова­них способів організації педагогічної діяльності, здійснення яких приводить до оптимального розв'язання поставлених задач. Технологія втілює в собі певну концепцію побудови системи навчання.

Мова йде про те, щоб перетворити навчання у своєрідний технологічний процес з гарантованим результатом. Установ­ка педагогічної технології: розв'язання навчальних задач по­винно бути керованим процесом і забезпечувати гарантовані результати. В основу такого підходу покладена ідея повного управління процесом засвоєння знань.

Педагогічна технологія не механічний, раз і назавж­ди заданий процес з певним результатом, а структура, постійно доповнювана різноманітністю підходів та відно­шень. Незважаючи на те, що будь-яка педагогічна тех­нологія стандартна, її розробка та вдосконалення завж­ди є творчим процесом. У спрощеному розумінні педаго­гічна технологія — це стандарт нестандартних рішень і дій. Тому педагогічна майстерність і педагогічна техно­логія не суперечать, а доповнюють, збагачують одна одну, маючи спільну мету — досягнення гарантованого позитивного результату.

Структура педагогічної технології:

  • Концептуальна частина (короткий опис ідей, гіпо­тез, принципів, які допомагають її розумінню).

Будь-яка педагогічна технологія спирається на пев­ну наукову концепцію, що включає філософське, психо­логічне, дидактичне та соціально-педагогічне обґрунту­вання досягнення освітніх цілей. Концептуальна частина розглядається з позиції інноваційності, альтернативності, гуманізму, демократизму, сучасності.

  • Змістовна частина (цілі навчання, обсяг і характер змісту освіти).

Змістовна частина в рамках технології розглядаєть­ся з позицій сучасних теорій загальної середньої освіти, принципів системності, ідей розвивального навчання і со­ціального замовлення. В єдності і взаємозв'язку із змістовною частиною пе­ребувають процесуальні компоненти освітньої системи.

  • Процесуальна частина — технологічний процес (ор­ганізація навчального процесу, способи пізнавальної діяль­ності учнів, методи і форми роботи вчителя, діагностика навчального процесу).

В процесуальній характеристиці визначається доцільність окремих елементів, комплексність усіх методичних засобів, адекватність змісту освіти і контингенту учнів. Передба­чається можливість використання (відтворення, повторен­ня) педагогічної технології в інших однотипних закладах освіти іншими вчителями.

  • Програмно-методичне забезпечення (навчальні пла­ни і програми, навчальні і методичні посібники, засоби навчання і діагностики).