Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Podpryatov_G_I__Skaletska_L_F__Senkov_A_M_.docx
Скачиваний:
1179
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать

10. Залежність маси наважки борошна від його вологості *

Вологість, %

Маса на­важки, г

Вологість, %

Маса на­важки, г

Вологість, %

Маса на­важки, г

9,0

6,40

12,0

6,70

15,0

7,00

9,2

6,45

12,2

6,70

15,2

7,00

9,4

6,45

12,4

6,75

15,4

7,05

9,6

6,45

12,6

6,75

15,6

7,05

9,8

6,50

12,8

6,80

15,8

7,10

10,0

6,50

13.0

6,80

16,0

7,10

10,2

6,55

13,2

6,80

16,2

7,15

10,4

6,55

13,4

6,85

16,4

7,15

10,6

6,55

13,6

6,85

16,6

7,15

10,8

6,60

13,8

6,90

16,8

7,20

11,0

6,60

14,0

6,90

17,0

7,20

11,2

6,60

14,2

6,90

17,2

7.25

11,4

6,65

14,4

6,95

17,4

7,25

11,6

6,65

14,6

6,95

17,6

7,30

11,8

6,70

14,8

7,00

17,8

7,30

18,0

7,30

* Щодо зразка після помелу, а не всієї партії зерна.

Після завершення дослідження загоряється червона лампочка і вмикається зумер. З таймера знімають результати досліджень в се­кундах (с).

Завдання

  1. Визначити «число падіння» запропонованого зразка жита чи пшениці.

  2. Вивчити нормування «числа падіння» зерна існуючими стандартами на жито та пшеницю.

Матеріали і обладнання:прилад для вимірювання «числа падіння», ваги з точністю вимірювання ±0,05 г, лабораторний млинок, сито з отворами діаметром 0,8 мм, вологомір для борошна, вода дистильована.

Заняття 13. Розрахунки за зерно (загальні положення)

Закупівлі зерна, насіння олійних культур, трав здійснюються згідно з договорами контрактації, що складаються на основі планів розвитку сільськогосподарських підприємств. Головними заготівель­никами є хлібоприймальні пункти та підприємства галузі виробни­цтва хлібопродуктів і комбікормової промисловості.

Важливим заходом щодо підвищення матеріальної зацікавлено­сті сільськогосподарських підприємств у збільшенні виробництва зерна є підвищення закупівельних цін на насіння олійних культур, трав, зерно особливо цінних сортів. Повна закупівельна ціна випла­чується за зерно, яке відповідає за якістю нормам відповідних стан­дартів.

На хлібоприймальному пункті насамперед органолептично оці­нюють партію зерна, насіння олійних культур і трав, що надійшла. Якщо у ній не виявлено явних відхилень якості зерна від обмежу­вальних норм, вимог до забарвлення, запаху, то лаборанти-візуаль- ники починають відбір проб. Після формування об'єднаної проби проводять остаточну органолептичну оцінку, визначають зараже­ність комірними шкідниками, приблизно встановлюють вологість зерна для його розміщення і виділення частини з об'єднаної проби для складання середньодобового зразка за однорідними партіями. За цим зразком наприкінці доби визначають усі інші показники якості зерна, в тому числі й вологість. Результати аналізів серед­ньодобових проб реєструють у лабораторному журналі, а потім за­значають у реєстрі накладних (дод. 1) та приймальній квитанції. Якість насіння трав визначає насіннєва інспекція.

При поставках зерна круп'яних культур, пивоварного ячменю, сильних і твердих пшениць, насіння цінних сортів інших культур господарства завчасно подають акти польової апробації на посіви, з яких одержано цю продукцію, а в день її доставки, крім товарно- транспортних накладних, виписують один із таких документів: по­свідчення про кондиційність насіння — на насіння першої та на­ступних репродукцій, яке не відповідає стандарту за чистотою та вологістю; свідоцтво на насіння, якщо воно відповідає вимогам ста­ндарту; атестат на насіння еліти та супереліти всіх культур і на на­сіння самозапильних ліній кукурудзи. Ціни на зерно насіннєвого призначення значно перевищують ціни на продовольче зерно.

Щодо насіння сильних і твердих пшениць, пивоварного ячменю та цінних сортів інших культур 1 - 2 класу застосовують більш ви­сокі ціни.

При надходженні неоднорідного за якістю зерна робити аналіз за однією пробою не дозволяється. Середньодобових проб відбирають стільки, скільки партій надходить з одного господарства, навіть од­ного ботанічного сорту.

Правила розрахунків за зерно.Ціни на ту чи іншу зернову продукцію визначають за нормами якості, що розробляються на під­ставі наукових досліджень, затверджуються компетентними орга­нами агропромислового комплексу та Держстандартом України. На їх основі проводять розрахунки за продані сільськогосподарськими підприємствами зерно і насіння з урахуванням відхилень.

Зерно сильних і твердих пшениць приймають за сортовими до­кументами. Список сортів сильних пшениць, пивоварного ячменю, цінних сортів інших культур щорічно переглядається і затверджу­ється компетентними органами АПК.

Про наявність у господарстві посівів сильних і твердих пшениць, а також цінних сортів культур та високоолійних сортів соняшнику повідомляють заготівельний пункт на початку літа. Агрономи заго­тівельних пунктів оглядають такі посіви, ознайомлюються із сорто­вими документами безпосередньо в господарстві.

Суміші зерна різних культур і типів оплачуються так: пшениця тверда з домішкою м'якої до 15 % — за ціною на тверду, а з домішкою пшениці м'якої понад 15 % — за ціною на м'яку; пшениця чи жито з домішкою ячменю до 15 % — за ціною на пшеницю (жито) м'яку, а з домішкою ячменю понад 15 % — за ціною пшениці, жита, ячменю залежно від частки їх у суміші; пшениця чи жито з домішкою вівса, проса, гороху, вики, чини, кормового люпину, гречки понад 15 % — за ціною на ячмінь кормовий; рис із вмістом зернової домішки (в сукупно­сті зі смітною) понад 15 % та до 35 % включно — із знижкою в розмірі 1 % за кожен відсоток зернової домішки понад базисні норми; рис із вмістом зернової домішки (в сукупності зі смітною) понад 35 % — за ціною на ячмінь кормовий; горох, ячмінь, вика з домішкою інших зе­рнових і бобових понад 15 % — за ціною на ячмінь кормовий; овес з домішкою інших зернових понад 15 % — за ціною на овес.

До надпланової закупівлі зараховують зерно твердої та сильної пшениць, а також найбільш цінних за якістю сортів зерна пшениці, проса, ячменю кормового, вівса та гороху тільки за умови, що план ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ 49 продажу зерна відповідних культур хлібоприймальному пункту гос­подарство вже виконало.

Методика проведення розрахунків за зерно.Спочатку ви­значають фактичну ціну (якщо застосовують надбавки), потім — залікову масу проданої партії зерна з урахуванням показників його вологості та вмісту смітної домішки за середньодобовим зразком. Для визначення залікової маси встановлюють натуральну знижку чи надбавку, порівнявши фактичні дані вологості і вмісту смітної домішки з нормами. Якщо фактичні показники перевищують нор­ми, то за кожен відсоток перевищення нараховують 1 % знижки (з точністю до десятих часток відсотка). Надбавку нараховують анало­гічно. Фізична величина маси зерна (маса нетто) чи насіння (крім кукурудзи в качанах), збільшена чи зменшена на величину надбав­ки чи знижки, є заліковою. За заліковою масою контролюють вико­нання договору контрактації.

Залікову масу кукурудзи в качанах визначають так: спочатку встановлюють фізичну масу зерна, виходячи з фізичної маси кача­нів та відсотка фактичного виходу зерна кукурудзи (відділеного від качанів). Потім визначають залікову масу кукурудзи як фізичну масу зерна, зменшену на масу знижки (за вологістю та засміченіс­тю) чи збільшену на масу надбавки відповідно до відхилень показ­ників щодо нормованих.

Приклад

Фізична маса кукурудзи в качанах становить 1000 ц, фізичний вихід зер­на — 76 %, перевищення норми щодо вологості — 2,5 %. Фізична маса зерна

1000 • 76760 М..

кукурудзи становитиме —— =760 ц . Маса натуральної знижки маси зерна

760^2,5 : 100 = 19 ц. Звідси залікова маса зерна становитиме 741 ц (760 - 19).

Такі розрахунки залікової маси проводяться за згодою заготі­вельної організації і постачальника.

Далі за результатами лабораторної оцінки зерна за всіма показ­никами, передбаченими державним нормуванням, встановлюють клас якості зерна (для м'якої пшениці — 6, твердої — 5, продоволь­чого ячменю — 3, пивоварного — 2 і т.д.). У разі невідповідності зер­на нормам якості хоча б за одним із показників його переводять до нижчого класу.

М'яку пшеницю 5-го класу із вмістом сирої клейковини понад 25 % та показником ИДК 101 - 115 одиниць класифікують як по­ліпшувач низькоклейковинного зерна з високою якістю клейковини і прирівнюють до пшениці 4-го класу. У разі віднесення партії зерна м'якої пшениці до того чи іншого класу за одночасного визначення вмісту клейковини і білка пріоритет віддається останньому.

Зерно всіх культур і всіх класів якості має бути у здоровому стані, без самозігрівання і теплового ушкодження під час сушіння; мати нормальний запах, властивий здоровому зерну (без затхлого, соло­дового, пліснявого, сторонніх запахів), нормальний колір, властивий здоровому зерну цього виду й типу; не допускається зараження зер­на шкідниками хлібних запасів, крім зараженості кліщем. Останній показник для різних культур нормується конкретно: для ячменю — не вище першого ступеня, для пшениці — не вище другого ступеня і т. д.

Для м'якої і твердої пшениці 1 і 2-го класів допускається перший ступінь знебарвлення, для 3-го класу — перший і другий, для 4- і 5-го класів, а також для м'якої пшениці 6-го класу — будь-який сту­пінь знебарвлення і потемніння.

Ціни на зерно встановлюються залежно від культури, класу яко­сті зерна та попиту на нього на ринку зерна.

Плата за сушіння та очищення зерна, проданого на хлібоприй­мальний пункт, здійснюється за собівартістю цих операцій на конк­ретному хлібоприймальному підприємстві (дод. 2).

Завдання

Провести розрахунки за зерно згідно з показниками якості, визначеними лабораторно.

ПІСЛЯЗБИРАЛЬНА ОБРОБКА ЗЕРНА І ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНОВИХ МАС

Заняття 1. Визначення інтенсивності дихання зерна і втрат його маси

Джерелом запасних речовин, які витрачає на дихання зерно зла­кових, є вуглеводи, олійних — олія. В сухому зерні цукрів мало. З підвищенням вологості зерна утворюється вільна волога, яка активі­зує діяльність ферментів. Під впливом останніх крохмаль перетворю­ється на цукри (глюкозу тощо). Глюкоза при аеробному диханні роз­кладається на вуглекислий газ і воду. При цьому виділяється енер­гія, потрібна для підтримання життєдіяльності зародка зернівки. При анаеробному диханні розпад гексози супроводжується виділен­ням спирту, вуглекислого газу та енергії. Баланс хімічних перетво­рень при аеробному диханні можна виразити таким рівнянням:

С6Н1206+ 602= 6Н20 + 6С02+ 2817,3 кДж.

При повному окисненні у процесі дихання однієї грам-молекули глюкози виділяється 2817,3 кДж енергії. Якщо процес аеробного дихання певного рослинного організму відбувається точно за наве­деним рівнянням, то відношення об'єму вуглекислого газу, що виді­ляється, до об'єму кисню, що вбирається, становить дихальний кое­фіцієнт(С02/02= 1).

Формула анаеробного дихання

С6Н1206= 2С02+ 2С2Н50Н + 75,5 кДж.

Загалом дихання рослинних організмів супроводжується такими явищами: 1) зменшенням маси внаслідок витрати органічних речо­вин на дихання; 2) зміною складу зовнішнього середовища (повітря) через вбирання кисню та виділення вуглекислого газу; 3) виділен­ням вологи; 4) виділенням теплоти; 5) утворенням спирту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]