Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Найбільш важливі закон.doc
Скачиваний:
482
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.65 Mб
Скачать

4.5. Організація проведення експертизи

ТИМЧАСОВОЇ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ

Експертиза тимчасової непрацездатності здійснюється лікувально-профілактичними установами Міністерства охорони здоров’я та інших відомств. З метою прийняття правильного рішення усі лікувально-профілактичні заклади проводять всі необхідні заходи для точної діагностики захворювання. На сьогоднішній день щодо проведення експертизи тимчасової непрацездатності чітко визначені обов’язки лікуючого лікаря, завідуючого відділенням, заступника головного лікаря з експертизи або начмеда, лікувально-консультативної комісії (ЛКК).

Лікуючий лікар лікувально-профілактичного закладу забов’язаний провести всі необхідні і можливі обстеження з метою з’ясування і уточнення діагнозу. При необхідності хворий направляється на дообстеження до інших спеціалістів. На підставі отриманих даних обстеження та установленого діагнозу, а також з урахуванням характеру виконуваної хворим роботи і умов праці лікуючий лікар амбулаторно-поліклінічного закладу видає йому листок непрацездатності на 5–10 днів. У відповідності до інструкції про порядок видачі лікарняних листків при непрацездатності понад 10 календарних днів, продовження листка непрацездатності до 30 днів проводиться лікуючим лікарем спільно з завідуючим відділенням або заступником головного лікаря з експертизи, а там, де його немає, – з начмедом або з головним лікарем.

У випадках непрацездатності хворого більше 30 днів продовження листка непрацездатності проводиться лікуючим лікарем спільно з ЛКК, яка призначається керівником лікувально-профілактичного закладу, після комісійного огляду хворого, з періодичністю не рідше одного разу на 10 днів, але не більше терміну, який встановлено для направлення працівника до МСЕК. Якщо хворий потребує тривалого лікування (наприклад, у випадках тяжких травм або туберкульозу), періодичність оглядів ЛКК з продовженням листка непрацездатності може бути не рідше одного разу на 20 днів у залежності від тяжкості перебігу захворювання.

У дільничних лікувально-профілактичних закладах сільської місцевості, в штаті яких є лише один лікар, листок непрацездатності може видаватись особисто одним лікарем терміном до 14 днів та наступним направленням його на ЛКК у випадках продовження непрацездатності хворого. Фельдшер може особисто видавати листок непрацездатності працівникові на термін 3 дні, і в разі продовження тимчасової непрацездатності хворого направити його до лікаря.

У тому разі, коли працівник підприємства звернувся в здоровпункт під час роботи, у випадках тимчасової непрацездатності листок непрацездатності видається з моменту його звернення. Виняток становлять випадки, коли особа звернулася у здоровпункт після того, як завершилась робоча зміна. Тоді листок непрацездатності за згодою працівника може бути виданий з наступного календарного дня.

Працівникам, які звертались за медичною допомогою і не визнані тимчасово непрацездатними, лікарем видається довідка довільної форми, в якій вказується час звернення; в тих же випадках, коли працівник звертався за допомогою в здоровпункт в нічну зміну, йому видається листок непрацездатності з часу звернення в здоровпункт до закінчення робочої зміни.

У випадках лікування хворого в стаціонарі листок непрацездатності видається лікуючим лікарем спільно із зав. відділенням; при виписці зі стаціонару і потребі продовження лікування амбулаторно листок непрацездатності може бути виданий не більше ніж на 3 дні з відповідним обґрунтуванням у медичній карті стаціонарного хворого та у витягу з неї.

Хворим, які направляються на консультацію, обстеження та лікування за межі адміністративного району, листок непрацездатності видається за рішенням ЛКК на необхідні дні з урахуванням проїзду.

За рішенням ЛКК на період проведення інвазивних методів обстеження (ендоскопія з біопсією, хіміотерапія за інтермітуючим методом, гемодіаліз та ін.) в амбулаторних умовах також може бути виданий листок непрацездатності.

Згідно з сучасним законодавством лікарняний листок у разі захворювання або травми, в тому числі і побутової, видається в день установлення непрацездатності, за винятком випадків лікування в стаціонарі. В тих же випадках, коли тимчасова непрацездатність зумовлена захворюванням або травмою внаслідок алкогольного, токсичного сп’яніння чи дії наркотиків, що зафіксовано у відповідності до діючих інструкцій, особі видається листок непрацездатності з обов’язковою позначкою про це в ньому та в медичній карті амбулаторного або стаціонарного хворого.

Листок непрацездатності видається при проведенні протезування в протезно-ортопедичних підприємствах, у тому числі й на проїзд до стаціонару і назад.

У випадках професійного захворювання або туберкульозу ЛКК, а в разі її відсутності – лікар з дозволу головного лікаря при непрацездатності хворого в своїй основній професії може перевести його на іншу легшу роботу за умови, що вона не порушує процес лікування, на термін до двох місяців з періодичністю встановленого терміну огляду (10 або 20 календарних днів).

При направленні хворих зі стаціонару на доліковування в реабілітаційні відділення санаторіїв (наприклад, санаторій для хворих після перенесеного інфаркту міокарда) листок непрацездатності продовжується лікуючим лікарем санаторію для закінчення лікування та реабілітації з урахуванням днів на переїзд.

На період проведення санаторно-курортного лікування, яке було рекомендовано ЛКК, листок непрацездатності видається на термін лікування та проїзду до санаторію і назад з урахуванням тривалості щорічної (основної та додаткової) відпустки при наявності путівки, карти санаторно-курортного відбору та довідки з місця роботи про тривалість основної та додаткової відпустки.

Особам, що проходять судово-медичну експертизу, та тим, які находяться під арештом, листок непрацездатності не видається.

Студентам та учням професійно-технічних училищ тимчасова непрацездатність засвідчується довідкою встановленої форми.