Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криминалистика.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
722.43 Кб
Скачать

Хід проведення заняття:

В процесі самостійної підготовки студенти повинні уяснити, що криміналістична методика є заключною частиною криміналістики, яка вивчає закономірності механізму скоєння злочинів окремих видів, а також закономірності їх розслідування в цілях розробки науково обґрунтованих рекомендацій про найбільш ефективну послідовність слідчих дій, тактичні особливості їх проведення.

Криміналістична методика як розділ криміналістики містить загальні положення і методики розслідування злочинів окремих видів. Загальні положення - це теорія криміналістичної методики (найбільш важливі поняття, система, задачі, зв`язок з іншими частинами криміналістики і т.п.), а також наукові положення і рекомендації, які є загальними для розслідування всіх видів злочинів. Методики розслідування злочинів окремих видів - це наукові положення і рекомендації про найбільш ефективне розслідування окремих видів злочинів (програми розслідування конкретних видів злочинів).

Криміналістична методика тісно пов`язана з криміналістичною тактикою і технікою як “окреме” і “загальне”, які разом утворюють єдину систему науки криміналістики.

При обговоренні другого питання необхідно назвати і коротко охарактеризувати структурні елементи методики розслідування злочинів окремого виду:

- криміналістичну характеристику злочинів окремого виду;

- типові слідчі ситуації на початковому етапі розслідування і відповідні їм комплекси слідчих дій, особливості їх тактики;

- особливості проведення слідчих дій на подальшому етапі розслідування;

- вивчення особистості обвинуваченого, встановлення обставин, що сприяють скоєнню злочинів даного виду.

Питання про криміналістичну характеристику злочинів окремого виду, як структурної частини методики розслідування, заслуговує окремого обговорення внаслідок його проблемного характеру. Під криміналістичною характеристикою злочинів окремого виду розуміється система відомостей про злочини окремого виду, що мають значення для їх розслідування, в яких відображаються закономірні зв`язки між елементами механізму скоєння цих злочинів (способом та знаряддям злочину; слідами злочину; місцем, часом і обстановкою злочину, предметом злочину, особистістю потерпілого, особистістю злочинця). При обговоренні цього питання необхідно детально розглянути кожний елемент криміналістичної характеристики, а також вказати напрямки її практичного використання при розслідуванні злочинів.

Питання про типові слідчі ситуації та їх роль в побудові методик розслідування злочинів окремих видів також заслуговує окремого обговорення внаслідок його відносної складності. Поняття слідчої ситуації використовується в широкому і вузькому розумінні. В широкому розумінні слідча ситуація - це фактична обстановка в розслідуванні злочину на певний момент, яка складається з інформаційного, процесуального, тактичного, психологічного, організаційного і матеріально-технічного факторів. При обговоренні цього аспекту поняття слідчої ситуації, необхідно схарактеризувати кожен із названих факторів.

У вузькому розумінні слідча ситуація - це сукупність інформації (оперативно-розшукової, доказів) про обставини скоєного злочину та обставини його розслідування на певний момент, що обумовлює вибір способів встановлення істини у кримінальному провадженні Використання поняття слідчої ситуації тільки в інформаційному аспекті (як сукупність інформації) дозволяє типізувати різноманітні ситуації, що складаються при розслідуванні злочинів різних видів, і використовувати для побудови програм розслідування злочинів окремих видів (визначити послідовність слідчих дій, особливості їх тактики).

Тема № 18. Криміналістичні версії, планування і організація розслідування злочинів

Практичне заняття: Криміналістичні версії, планування і організація розслідування злочинів

Навчальна мета заняття:

Під час заняття, студенти повинні отримати знання, про поняття версій та їх використання як методу пізнання події минулого або майбутнього в розслідуванні злочинів. Версії як елемент планування розслідування злочину, всі елементи планування та їх види.

Час проведення 1 година.

Навчальні питання:

1. Поняття, види і значення планування розслідування злочинів.

2. Версії та їх місце в плануванні розслідування злочину. Структура письмового плану розслідування.

3. Планування роботи слідчого по групі кримінальних проваджень.

4. Організаційні засади та тактичні основи взаємодії слідчого з оперативними та іншими підрозділами органів внутрішніх справ.

Література, методичне та матеріально-технічне забезпечення занять.

  1. Антипов В.П. Планирование следствия в проблемных ситуациях. М. , 1983.

  2. Бахин В.П., Кириченко А.А. Как раскрываются преступления. Днепропетровск, 1995.

  3. Бирюков, В.В. Теория и практика планирования расследования преступлений: Учеб. пособие. - Луганск, 2002.

  4. Дубровицкая Л.П., Лузгин И.М. Планирование расследования. М., 1977.

  5. Зеленский В.Д. Организация расследования преступлений. Криминалистические аспекты. Ростов-на-Дону, 1989.

  6. Коновалова В.Е. Версия: концепция и функции в судопроизводстве. - Х., 2000.

  7. Кузьменко Н.К. Систематизация неотложных следственных действий при раскрытии и расследовании преступлений. Киев, 1981.

  8. Кулагин Н.И. Планирование расследования сложных многоэпизодных дел. Волгоград, 1976.

  9. Ларин А.М. Расследование по уголовному делу: планирование и организация. М., 1970.

Матеріальне забезпечення: навчальні матеріали кримінальних проваджень (15 шт. на навчальну групу).