Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криминалистика.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
722.43 Кб
Скачать

Література, методичне та матеріально-технічне забезпечення заняття

  1. Кримінальний процесуальний кодекс України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/4651-17.

  2. Про затвердження Настанови про діяльність експертно-криміналістичної служби МВС України : наказ МВС України від 30.09.1999 № 682.

  3. Про судову експертизу : закон України від 25.02.1994 № 4038-ХІІ // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 28. – Ст. 232.

  4. Астапкина С. М. Участие специалиста-криминалиста в расследовании преступлений : учебное пособие / Астапкина С. М., Дубровицкая Л. П., Плесовских Ю. Г. – М.: УМЦ при ГУК МВД РФ, 1992. – 72 с.

  5. Біленчук П.Д. Проведення судових експертиз : довідник / П. Д. Біленчук. – К.: РВВ МВС України, 1995. – 64 с.

  6. Дозоров Н. Т. Взаимодействие следователей со специалистами эксперно-криминалистических подразделений при производсиве расследования : учебное пособие / Дозоров Н. Т., Зинин А. М., Статкус В. Ф. и др. – М.: ВНИИ МВД СССР, 1988. – 36 с.

  7. Карацев К.М. Использование специальных знаний в расследовании преступлений : метод. Указания / К. М. Карацев. – Орджоникидзе, 1985. – 24 с.

  8. Каткова Т.В. Судебные экспертизы: (Основания и процессуальный порядок назначения и производства, примерный перечень вопросов): учеб.пособие / Каткова Т.В.,Кожевников Г.К. – 2-е изд., доп. – Х.: Рубикон, 2000. – 192 с.

  9. Криміналістика: [підручник / за заг. ред. д.ю.н., професора А. Ф. Волобуєва]. ­– Х.: ХНУВС, 2011. – 666 с.

  10. Судова експертиза: нормативно-правове регулювання та наукові коментарі: навч.-довід. посібник / уклад.: Грошевий Ю.М. та ін. ─ Х. : Одіссей, 2004. ─ 448 с.

  11. Судові експертизи в Україні. Загальні положення. Організаційно-правові засади. Види експертиз. Участь експертів у виконавчому провадженні. – К.: Хрінком Інтер, 2002. – 413 с.

  12. Щербаковский М.Г. Судебные экспертизы: назначение, производство, использование: Учебно-практическое пособие / М. Г. Щербаковский. – Харьков: Эспада, 2005. – 544 с.

Матеріальне забезпечення: Протоколи слідчих дій, що проводились за участю спеціаліста; постанови про призначення криміналістичних експертиз (15 комплектів на групу), відеофільм про роботу експертних установ в Україні.

Хід проведення заняття:

На початку заняття проводиться контрольне опитування за наведеними вище питаннями.

При підготовці до заняття необхідно засвоїти, що при розслідуванні злочинів і встановлення їх окремих обставин нерідко стає можливим лише в результаті застосування певних спеціальних знань.

Знання іменуються “спеціальними” для їхнього розрізняння від юридичних (правових) знань, якими зобов'язаний володіти слідчий. Законодавець під спеціальними має на увазі знання в області техніки, науки, мистецтва та ін.

До процесуальної форми використання відносяться спеціальні знання, які прямо зазначені в Кримінальному процесуальному кодексі. Найважливішими з них є проведення криміналістичних і інших судових експертиз, а також залучення спеціаліста при проведенні слідчих (розшукових) дій. Необхідно зрозуміти різницю між процесуальними функціями спеціаліста і судового експерта. Спеціаліст є помічником слідчого при пошуку, фіксації, вилученні слідів злочину під час проведення слідчих (розшукових) дій. Експерт є самостійною процесуальною фігурою. У своєму висновку експерт описує хід дослідження та розкриває методику, яка використовувалась під час його проведення, для того, щоб дати обґрунтовані відповіді на поставлені слідчим питання.

Непроцесуальними - є форми використання спеціальних знань особами, які не мають процесуальних прав, обов'язків і не несуть кримінальної відповідальності або ті, які в загалі не знайшли закріплення в Кримінальному процесуальному кодексі. Однак непроцесуальне використання спеціальних знань необхідно для правильного вирішення питання про початок кримінального провадження або для оперативного одержання необхідної для кримінального провадження інформації.

Заключна частина заняття полягає у підведенні викладачем підсумків, оголошенні завдання для самостійної роботи.

Змістовий модуль № 2 Криміналістична техніка

Тема № 4. Загальні положення криміналістичної техніки

Практичне заняття: Загальні положення криміналістичної техніки

Навчальна мета заняття:

Під час заняття, студенти повинні отримати знання, про основи наукових положень, прийомів та методів, а також технічних засобів спрямованих на виявлення, фіксацію та вилучення речових доказів на місці вчинення злочину. Розібратися в джерелах криміналістичної техніки та технологій.

Час проведення 1 година. Місце проведення спеціалізована навчальна аудиторія

Навчальні питання:

1. Поняття, система і правові підстави застосування засобів криміналістичної техніки.

2. Техніко- криміналістичні засоби і методи збирання речових доказів, слідів злочину.

3. Методи і засоби попереднього й експертного дослідження речових доказів.