Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криминалистика.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
722.43 Кб
Скачать

Хід проведення заняття:

Для даного заняття вихідним є положення про особливість процесу пізнання при розслідуванні злочину, яка полягають в тому, що слідчий частіше всього має справу з наслідками (слідами) злочину, який мав місце в минулому. Розібратися в цих наслідках, встановити їх походження буває дуже важко. В таких складних, інформаційно невизначених ситуаціях запорукою успіху є використання гіпотетичного методу пізнання, який в криміналістиці одержав назву версії.

При підготовці до заняття студенти готуються для відповіді на контрольні питання і в робочих зошитах письмово виконують завдання за фабулами кримінальних проваджень, визначених викладачем.

Розкриваючи сутність і значення планування розслідування злочинів, необхідно визнати його обов`язковою умовою цілеспрямованої діяльності слідчого по встановленню істини у кримінальному провадженні. Складання письмового плану розслідування - це зовнішня сторона планування. Зміст же його складає розумова діяльність слідчого, спрямована на побудову версій, визначення обставин, що підлягають встановленню, а також визначення необхідних для цього слідчих та інших дій, термінів їх проведення. Обговорюючи це питання, необхідно розглянути всі елементи планування.

Називаючи види планування, необхідно коротко схарактеризувати: 1) планування розслідування окремого кримінального провадження; 2) планування роботи слідчого у групі кримінальних проваджень; 3) планування проведення слідчої дії.

Питання про поняття версій та їх використання як методу пізнання події минулого в розслідуванні злочинів слухачі вивчали в минулому семестрі (в зокрема, для використання при відшуканні слідів злочину). Тепер версії розглядаються як елемент планування розслідування злочину, що необхідно для засвоєння учбового матеріалу, виконання завдань на практичних заняттях з методики розслідування злочинів окремих видів.

Обговорюючи це питання, необхідно розглянути стадії побудови версій та їх зв`язок з плануванням слідчих дій та оперативно-розшукових заходів. Треба назвати і схарактеризувати елементи письмового плану розслідування та його форми, що використовуються в органах внутрішніх справ.

Тема № 19. Методика розслідування вбивств

Практичне заняття №1: Криміналістична характеристика розслідування вбивств, типові слідчі ситуації первисного етапу.

Навчальна мета заняття:

Під час заняття, студенти повинні отримати знання, про криміналістичну характеристику вбивсва; особливості збирання, аналізу й оцінки інформації на стадії на стадії відкриття кримінального провадження; типові слідчі ситуації, що виникають на початковому і подальшому етапах розслідування, висування версій; особливості застосування спеціальних знань і науково-технічних засобів.

Час проведення 2 години.

Навчальні питання:

1. Криміналістична характеристика вбивств і тяжких тілесних пошкоджень, що спричинили смерть.

2. Типові слідчі ситуації та версії, відповідні слідчі та інші дії, які проводяться на початковому етапі розслідування при виявленні трупу з ознаками насильницької смерті, або частин трупу.

3. Типові слідчі ситуації та версії, відповідні слідчі та інши дії, які проводяться на початковому етапі розслідування при заяві про зникнення людини при обставинах, що вказують на вбивство.

Література, методичне та матеріально-технічне забезпечення занять.

  1. Андрєєв, О.О. Розслідування вбивств, вчинених неповнолітніми : Дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.09. – Х., 2006. - 208 с.

  2. Вбивства на замовлення: попередження та розкриття : курс лекцій. – К.:КНТ, 2009. - 160 с.

  3. Методичні рекомендації щодо кваліфікації та розслідування злочинів проти життя та здоров'я особи (умисні вбивства та заподіяння тяжких тілесних ушкоджень) для практичних працівників органів дізнання та досудового слідства. – Львів:ЛьвДУВС, 2009. - 80 с.

  4. Одерій, О.В. Основи методики розслідування вбивств на замовлення та вбивств, учиненних під час здійснення релігійних ритуалів : монографія. – Донецьк:ДЮІ ЛДУВС ім. Е.О. Дідоренка, 2011. - 328 с.

  5. Сінчук, В.Л. Розслідування вбивств: шляхи вдосконалення : Монографія. – Х.:Харків юридичний, 2005. - 288 с.

  6. Снігерьов, О.П. Умисні вбивства. Попередження та розкриття : практ. посіб.. – К.:КНТ, 2005. - 100 с.

  7. Шеремет, А.П. Розслідування та запобігання вбивствам : навч. посіб.. – Чернівці:Наші книги, 2008. - 248 с.

Матеріальне забезпечення: навчальні матеріали кримінальних проваджень (15 шт. на навчальну групу).