Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криминалистика.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
722.43 Кб
Скачать

Хід проведення заняття:

При підготовці до заняття треба враховувати, що вивчення будь-якої науки завжди починається зі з`ясування її предмету. Розуміння предмету криміналістики дозволяє чітко визначити її зміст, систему і, відповідно, місце в професійній підготовці фахівця-правознавця.

Предметом будь-якої науки є визначені нею закономірності. Криміналістикою вивчаються дві групи закономірностей. Перша пов'язана з механізмом вчинення злочинів, інша – із процесом розслідування злочинів. У зв'язку з цим при підготовці до заняття необхідно ознайомитися і засвоїти такі основні поняття предмета криміналістики: механізм вчинення злочину і елементи, що його складають (спосіб та сліди злочину, особа злочинця та потерпілого, предмет посягання та ін.); збирання доказів і його етапи (пошук, виявлення, фіксація, вилучення, дослідження, оцінка, використання).

Студентам необхідно засвоїти, що при розслідуванні злочинів використовуються різноманітні методи пізнання окремих фактів і явищ об'єктивної дійсності. Криміналістикою ці методи упорядковані в три групи: 1) загальні: діалектичний та логічні методи; 2) загальнонаукові: спостереження, опис, порівняння, експеримент, моделювання, вимір, обчислення; 3) спеціальні – власно криміналістичні та ті, які розроблені суміжними (судова медицина, судова експертологія) й іншими науками. При підготовці до заняття необхідно розглянути кожний із зазначених методів та як вони використовуються при розслідуванні злочинів.

Для того щоб система науки задовольняла вимогам, пропонованим до наукового знання, вона повинна адекватно відбивати структуру предмета даної науки і її соціальну функцію. Сучасні представлення про зміст криміналістичної науки дозволяють виділити в її системі чотири розділи: загальна теорія криміналістики, криміналістична техніка, криміналістична тактика, криміналістична методика. Студентам варто усвідомити зміст кожного з виділених розділів.

Тема № 2: Криміналістична діагностика та ідентифікація

Практичне заняття: Криміналістична діагностика та ідентифікація

Навчальна мета заняття:

Під час заняття, студенти повинні отримати знання, про поняття, наукові засади та значення криміналістичної діагностики та ідентифікації для боротьби із злочинністю.

Час проведення 2 години. Місце проведення спеціалізована навчальна аудиторія.

Навчальні питання:

1. Поняття криміналістичної ідентифікації як методу пізнання і одержання доказів при розслідуванні злочинів.

2. Об`єкти ідентифікації та їх ознаки. Види ідентифікації.

3. Поняття криміналістичної діагностики та її значення при розслідуванні злочинів.

4. Зразки для порівняльного дослідження: поняття та види.

5. Встановлення групової належності об`єкту і його доказове значення.

Література, методичне та матеріально-технічне забезпечення заняття

  1. Корухов Ю.Г. Криминалистическая диагностика при расследовании преступлений : науч.-практ.пособие. – М.: Издат.группа НОРМА - ИНФРА-М, 1998. – 284 с.

  2. С.М.Потапов – основоположник теории криминалистической идентификации. – Х.: Право, 2002. – 44 с.

  3. Дубровин С.В. Методологические основы криминалистической диагностики : моногр. – М.: ЮНИТИ-ДАНА: Закон и право, 2002. – 72 с.

  4. Шепітько В.Ю. Криміналістика: [енцикл. словник (укр.-рос. і рос.-укр.):1500 термінів / акад. правових наук України; за ред. В.Я.Тація]. – Х.: Право, 2001. – 560 с.

  5. Шепітько В.Ю. Криміналістика: словник термінів. – К.: Видавничий дім «Ін Юре», 2004. – 264 с.

  6. Криміналістика: [підручник / за заг. ред. д.ю.н., професора А. Ф. Волобуєва]. ­– Х.: ХНУВС, 2011. – 666 с.

Матеріальне забезпечення: експертні висновки з ХНІДСЕ та НДЕКЦ при ГУМВС України в Харківській області (15 шт. на групу), відеофільм про криміналістичну ідентифікацію.