Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криминалистика.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
722.43 Кб
Скачать

Література, методичне та матеріально-технічне забезпечення заняття

  1. Кримінальний процесуальний кодекс України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/4651-17.

  2. Про затвердження Інструкції про порядок функціонування дактилоскопічного обліку експертної служби МВС України : наказ МВС України від 11.09.2001 № 785.

  3. Криміналістика: [підручник / за ред. проф. Шепітька В.Ю.]. – К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2004. – 728 с.

  4. Криміналістика: [підручник/ під заг. ред. Скригонюк М.І.]. – К.: 2007. – 496 с.

  5. Криміналістика: [підручник / за заг. ред. д.ю.н., професора А. Ф. Волобуєва]. ­– Х.: ХНУВС, 2011. – 666 с.

  6. Кобзар С.І. Криміналістична трасологія : навч. Посібник / С. І. Кобзар. – Луганськ: РВВ ЛІВС, 1999. – 108 с.

  7. Моисеева Т.Ф. Комплексное криминалистическое исследование потожировых следов человека / Т. Ф. Моисеева. – М.: ООО "Городец-издат", 2000. – 224 с.

  8. Основи слідознавства : лекція №8. – К.: Київ. ін-т внутр. справ, 2003. – 36 с.

  9. Самищенко С.С. Современная дактилоскопия: основы и тенденции развития : курс лекций : [учеб.-метод. пособие] / С. С. Самищенко. – М.: Моск. психол.-соц. ин-т, 2004. – 456 с.

Матеріальне забезпечення: слідча валіза, магнітна кість з порошком, об`єкти зі слідами рук, комплекти засобів для фіксації та вилучення слідів рук, макет місця події (схематичний план); рулетка, гіпс, ємкості та матеріали для виготовлення гіпсових зліпків, бланки протоколу огляду та постанови про призначення експертизи, відеофільм «Трасологія», «Мікрооб’єкти», «Физические способы выявления следов рук», «Правила дактилоскопіювання», а також відеофільми «Папилярные узоры», «Следы ног» МВС РФ.

Хід проведення заняття:

На початку заняття проводиться контрольне опитування за наведеними вище питаннями.

Після контрольного опитування і ознайомлення з техніко-криміналістичними засобами фіксації і вилучення слідів рук студенти проводять огляд об`єктів “місця події”: поверхні стола, віконного скла, дверцят шафи, окремих речей та ін. На занятті розглядаються процесуальні та тактичні аспекти одержання слідів рук, складання протоколу огляду.

Під час заняття слід зясувати, що сліди можуть бути використані для визначення особливостей особи, що їх залишила (коли вона не відома), та її ідентифікації (при наявності особи, що перевіряється). Пошук і відбір слідів пальців рук здійснюється шляхом використання механічних (дисперсний порошок) і хімічних (нінгідрін) методів. Важливо усвідомити, що виявлені сліди пальців рук підлягають ретельному опису і лише потім - вилученню. Найбільш правильним є вилучення слідів разом з об'єктом-носієм і лише при неможливості – копіювання на липку стрічку.

Студенти оформляють і здають викладачу для перевірки контрольну роботу №2, яка складається з фрагменту протокола огляду місця події. Зясовуються способи виявлення слідів ніг та їхне значення при розслідуванні злочинів. При відповіді на питання щодо утворення ланцюжка слідів ніг доцільно дати можливість студентам зробити його замальовку на дошці, виділяючі основні елементи. Під час відповіді на останнє питання поряд з теоретичними аспектами увага приділяється формуванню навичок щодо виявлення і фіксації слідів ніг при огляді імітованого місця події.

Заключна частина заняття полягає у підведенні викладачем підсумків, оголошенні завдання для самостійної роботи.

Практичне заняття № 2: Криміналістичне дослідження слідів транспортних засобів. Криміналістичне дослідження слідів знарядь зламу та інструментів.

Навчальна мета заняття:

Під час заняття, студенти повинні отримати знання, про механізм утворення слідів так званих слідоутвоюючих та слідосприймаючих об’єктів, їх взаємодію між собою, класифікацію слідів у криміналістиці, криміналістичну характеристику слідів транспортних засобів, знарядь зламу та інструментів, загальні криміналістичні правила виявлення, фіксації й вилучення слідів на місці події.

Час проведення 2 години. Місце проведення спеціалізована навчальна аудиторія

Навчальні питання:

1. Види слідів транспортних засобів та їх значення в розслідуванні злочинів.

2. Визначення напрямку руху транспортних засобів за їхніми слідами.

3. Прийоми виявлення та фіксації слідів транспортних засобів.

4. Можливості ідентифікації транспортного засобу за його слідами.

5. Призначення трасологічної експертизи за слідами транспортних засобів.

6. Види слідів знарядь зламу та інструментів та їх значення в розслідуванні злочинів.

7. Прийоми виявлення та фіксації слідів знарядь зламу та інструментів при огляді місця події.

8. Призначення трасологічної експертизи слідів знарядь зламу та інструментів.

9. Використання слідів знарядь зламу, вилучених з місця події, в криміналістичних обліках.