Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМВКурсР (Господарське право_2011).doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
385.54 Кб
Скачать

Тема 17. Особливості ліквідації суб’єкта господарювання у зв’язку з банкрутством.

План.

Вступ.

1. Порядок ліквідації юридичної особи у зв’язку з банкрутством.

2. Провадження у справах про банкрутство.

3. Припинення провадження у справі про банкрутство.

4. Визнання боржника банкрутом та ліквідаційна процедура.

5. Особливості визнання банкрутом окремих категорій суб'єктів господарської діяльності.

Висновки.

Методичні вказівки.

Розглядаючи перше питання слід розглянути правову природу банкрутства, можливі причини обумовлені сучасними економічними обставинами господарської діяльності в Україні. Також необхідно звернути увагу на проблему фіктивного банкрутства та правовим засобам протидії цьому явищу. При розгляді вказаної теми необхідно використовувати Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та публікації вчених за цією тематикою. Слід проаналізувати легальне поняття банкрутства та його правове значення, підстави банкрутства, порядок встановлення та підтвердження цих підстав, а також визначити місце банкрутства серед інших підстав припинення суб’єктів господарської діяльності. Вказати суб’єктів господарювання, які за законом не підлягають процедурі банкрутства.

У другому питанні слід визначити загальний порядок (стадії) провадження у справах про банкрутство. Визначити учасників провадження у справах про банкрутство та проаналізувати їх правове становище. Рекомендується звернути увагу на фігуру арбітражного керуючого у справі про банкрутство. Визначити його функції та повноваження. Поняття судових процедур. Надалі слід розглянути процедуру підготовчого засідання господарського суду у справі про банкрутство, його мету, зміст та наслідки. Розглянути порядок попереднього засідання господарського суду у справі про банкрутство, визначити його мету, зміст та наслідки. Також необхідно зазначити порядок розпорядження майном боржника.

Третє питання треба присвятити підставам та правовим наслідкам припинення провадження у справах про банкрутство. Для достатнього висвітлення цього питання необхідно розглянути наступне: санація боржника, порядок призначення керуючого санацією та звільнення його від виконання функцій, права та обов’язки керуючого санацією, поняття мирової угоди, порядок її укладення, зміст та наслідки невиконання, мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Четверте питання присвячене порядку та правим наслідкам визнання боржника банкрутом. Розкриваючи це питання слід розглянути поняття та порядок ліквідаційної процедури, порядок призначення ліквідатора, складання ліквідаційного балансу та створення ліквідаційної комісії. Також необхідно зазначити черговість задоволення претензій кредиторів. Звернути увагу на порядок припинення статусу суб’єкта господарської діяльності.

У п’ятому питанні треба розглянути особливості визнання банкрутами окремих категорій суб’єктів господарської діяльності, зокрема приватних підприємців, особливо небезпечних підприємств та ін. у порівнянні із загальним порядком.

Тема 18. Правове регулювання обмеження монополізму в господарській діяльності.

План.

Вступ.

1. Загальна характеристика та значення законодавства, яке регулює обмеження монополізму в господарській діяльності.

2. Монопольне становище та порядок його визначення.

3. Правова характеристика дій, що визнаються зловживанням монопольним становищем.

4. Правове становище Антимонопольного комітету України.

Висновки.