Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМВКурсР (Господарське право_2011).doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
385.54 Кб
Скачать

Тема 29. Правове регулювання інвестиційної діяльності в спеціальних (вільних) економічних зонах.

План.

Вступ.

1. Загальна характеристика законодавства про спеціальні (вільні) економічні зони.

2. Поняття, ознаки та типи спеціальних (вільних) економічних зон.

3. Порядок створення, ліквідації та управління спеціальною (вільною) економічною зоною.

4. Правове становище суб’єктів господарської діяльності в спеціальних (вільних) економічних зонах.

Висновки.

Методичні вказівки.

Розгляд першого питання передбачає проведення аналізу чинного законодавства в сфері створення, функціонування та припинення діяльності спеціальних (вільних) економічних зон (далі – ВЕЗ). Таке посилання передбачає класифікацію нормативно-правових актів в цій сфері в залежності від їх юридичної сили та проведення розмежування між загальним Законом України "Про загальні засади створення та функціонування спеціальних (вільних) економічних зон" та спеціальними законами, на підставі яких були створені окремі ВЕЗ.

Написання питання пов’язаного з визначенням поняття, ознак та типів ВЕЗ передбачає врахування, як законодавчо закріпленої категорії ВЕЗ, так і точок зору, що склалися в юридичній науці. При цьому автор повинен привести перелік ознак характерних для категорії ВЕЗ та дати їм власну правову характеристику. Щодо типів ВЕЗ необхідно навести їх (з визначенням кожного типу), дати правовий аналіз та навести приклади, які мають місце в Україні.

Аналіз третього питання повинен містити правовий аналіз порядку створення, ліквідації та управління ВЕЗ. При цьому автор повинен навести перелік необхідних документів для створення ВЕЗ, підстави для ліквідації ВЕЗ (з їх правовим аналізом) та проаналізувати способи управління ВЕЗ з вказівкою можливих органів такого управління.

Четверте питання плану написання курсової роботи – правове становище суб’єктів господарської діяльності в ВЕЗ – передбачає проведення аналізу підстав для визнання суб’єкта господарської діяльності суб’єктом ВЕЗ, визначення його прав та обов’язків та особливостей припинення участі таких суб’єктів в діяльності ВЕЗ.

Тема 30. Контроль та відповідальність у господарській діяльності.

План.

Вступ.

1. Поняття та значення контролю за здійсненням господарської діяльності.

2. Види контролю за господарською діяльністю.

3. Органи контролю за господарською діяльністю та їх повноваження.

4. Поняття та підстави для відповідальності у господарській діяльності.

5. Види відповідальності у господарській діяльності.

Висновки.

Методичні вказівки.

Аналіз першого питання передбачає розгляд законодавчого закріплення контролю за господарською діяльністю а також визначення його поняття. В цьому питання необхідно вказати на основні ознаки подібного контролю та на принципи його здійснення. Крім того, детальної регламентації потребує викладення необхідності проведення контролю за здійсненням господарської діяльності.

Відповідь на друге питання передбачає характеристику таких видів контролю за господарською діяльністю, як парламентський контроль, адміністративний контроль, судовий контроль та інші. Особливу увагу слід приділити контролю з боку органів по захисту прав споживачів, який передбачений відповідним Законом України "Про захист прав споживачів".

Трете питання присвячено повноваженням органів контролю за господарською діяльністю, а також формам цього контролю. При цьому при відповіді на це питання необхідно у першу чергу вказати на нормативну базу, яка регулює перераховані повноваження. Автору також потрібно назвати органи, в яких можливо оскаржити рішення, які прийняти за результатами перевірок посадовими особами відповідних державних органів у ході контролю за господарською діяльністю.

В четвертому питанні автору необхідно вказати на ознаки відповідальності, яка має місце у господарській діяльності та її підстави. Необхідно вказати на випадки звільнення від відповідальності внаслідок дії непереборної сили. Аналізуючи це питання необхідно відмітити, що види порушень у господарській діяльності мають як цивільно-правове, так і адміністративно-правове коріння, а тому суб’єкт господарювання може нести відповідальність як перед своїм контрагентом, так і перед державою.

Розгляд п’ятого питання передбачає проведення аналізу видів відповідальності у господарській діяльності, а також вказівку на санкції, які застосовуються до порушників законодавства про господарювання.