Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМВКурсР (Господарське право_2011).doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
385.54 Кб
Скачать

Тема 9. Правове становище публічного акціонерного товариства.

План.

Вступ.

1. Поняття публічного акціонерного товариства та підстави його створення.

2. Порядок створення публічного акціонерного товариства.

3. Вимоги до установчих документів публічного акціонерного товариства.

4. Порядок набуття та припинення статусу акціонера публічного акціонерного товариства.

5. Порядок управління публічним акціонерним товариством.

Висновки.

Методичні вказівки.

При розгляді першого питання необхідно звернути увагу що однією з найбільш поширених організаційно-правових форм підприємництва є акціонерне товариство. Автору необхідно розглянути поняття " публічне акціонерне товариство" та, на власний розсуд, виділити його ознаки. Крім того доцільно з’ясувати передумови створення такого суб’єкта з проведенням їх загальної характеристики.

Розкриваючи друге питання необхідно висвітлити наступне: розглянути порядок створення публічного акціонерного товариства та вказати відмінності цього порядку від порядку створення публічного акціонерного товариства; розкрити правове становище засновників, їх відповідальність та функції після створення публічного акціонерного товариства; порядок формування та розмір статутного фонду (капіталу); розкрити та охарактеризувати правові норми, що регулюють державну реєстрацію публічного акціонерного товариства, розкрити повноваження реєстраційних органів.

У третьому питанні необхідно розкрити вимоги до установчих документів публічного акціонерного товариства та дослідити правові вимоги до їх змісту та форми.

У четвертому питанні необхідно визначити правове становище акціонера такого товариства, висвітлити основні права акціонера, момент їх виникнення та правові наслідки. Проводячи аналіз прав акціонерів, слід розбити їх на групи за обраним критерієм: майнові і немайнові; розкрити їх зміст. Крім того, автору необхідно дослідити підстави виходу та прийняття до числа акціонерів публічного акціонерного товариства.

Розглядаючи п’яте питання автору доцільно описати порядок формування органів управління публічного акціонерного товариства, їх основні функції та повноваження.

Тема 10. Порядок створення, функціонування та припинення діяльності товариства з обмеженою відповідальністю.

План.

Вступ.

1. Поняття та ознаки товариства з обмеженою відповідальністю.

2. Порядок створення товариства з обмеженою відповідальністю.

3. Порядок формування статутного фонду (капіталу) товариства з обмеженою відповідальністю.

4. Органи управління товариства з обмеженою відповідальністю та їх повноваження.

5. Припинення діяльності товариства з обмеженою відповідальністю.

Висновки.

Методичні вказівки.

Аналіз першого питання передбачає розгляд законодавчого закріплення поняття товариства з обмеженою відповідальністю (ст. 50 Закону України "Про господарські товариства", ст. 80 ГК України, ст. 140 ЦК України). На підставі аналізу чинного законодавства доцільно вказати та проаналізувати ознаки притаманні такому суб’єкту. Автору курсової роботи необхідно визначити в чому особливість даного товариства та його відмінність від інших господарських товариств.

Під час розгляду другого питання автору необхідно звернути увагу на порядок створення товариства з обмеженою відповідальністю, а саме, хто може бути засновником та учасником даного товариства, які в них є права та обов’язки, відмітити, на підставі яких установчих документів створюється та діє таке товариство, тобто, дати характеристику договору про заснування товариства з обмеженою відповідальністю та статуту.

Досліджуючи третє питання, необхідно звернути увагу на порядок створення статутного фонду (капіталу) цього товариства та на джерела його формування відповідно до ст.ст. 115, 144 ЦК України та Закону України "Про господарські товариства".

Висвітлення четвертого питання передбачає розгляд автором курсової роботи системи органів товариства з обмеженою відповідальністю відповідно до законодавства, порядок їх формування та їх компетенцію. При чому необхідно докладно охарактеризувати повноваження кожного органу з наведенням власних пояснень.

Розгляд п’ятого питання передбачає проведення аналізу щодо особливостей припинення діяльності товариства з обмеженою відповідальністю відповідно до ст. 150 ЦК України та інших нормативних актів. Автору необхідно вказати на особливості припинення діяльності такого суб’єкту та саму процедуру припинення.