Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМВКурсР (Господарське право_2011).doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
385.54 Кб
Скачать

Методичні вказівки.

Розгляд першого питання передбачає проведення автором детального аналізу законодавства України в сфері обмеження монополізму в господарській діяльності. При цьому необхідно звернути увагу на положення Конституції України, ГК України та Закону України "Про захист економічної конкуренції". Автор повинен надати характеристику законодавчого забезпечення недопущення монополізації ринків товарів на чотирьох нормативно-правових рівнях – конституційному, кодифікаційному, рівні законів та підзаконних нормативно-правових актів.

Під час аналізу другого питання автору необхідно звернути увагу на визначення категорій "монополізація ринків" та "монопольне становище". Також обов’язковим є з’ясування способів встановлення монопольного становища та проведення їх правового аналізу з викладенням власної точки зору або наведенням прикладів судової практики.

Написання третього питання передбачає з’ясування поняття "зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку" та його ознак. Крім того, автору необхідно провести детальний правовий аналіз дій, що визнаються зловживанням монопольним (домінуючим) становищем. При цьому необхідно розглянути кожну окрему дію (бездіяльність) з детальною її регламентацією.

Аналіз правового становища Антимонопольного комітету України передбачає з’ясування деяких аспектів. По-перше, наявність і характеристика нормативно-правової бази про діяльність такого органу. По-друге, визначення структури, завдань та повноважень органів Антимонопольного комітету України. По-третє, правові основи реалізації повноважень цього органу.

Тема 19. Правове регулювання захисту суб’єктів господарювання від недобросовісної конкуренції.

План.

Вступ.

1. Загальна характеристика та значення законодавства, що регулює захист суб’єктів господарської діяльності від недобросовісної конкуренції.

2. Поняття та види дій, що визнаються недобросовісною конкуренцією.

3. Організаційно-правові методи боротьби з порушенням законодавства про захист суб’єктів господарювання від недобросовісної конкуренції.

Висновки.

Методичні вказівки.

Розгляд першого питання передбачає проведення автором детального аналізу законодавства України в сфері регулювання захисту суб’єктів господарювання від недобросовісної конкуренції. При цьому необхідно звернути увагу на положення Конституції України, ГК України та Законів України "Про захист економічної конкуренції" і "Про захист від недобросовісної конкуренції". Автор необхідно провести характеристику законодавчого забезпечення недопущення недобросовісної конкуренції на чотирьох нормативно-правових рівнях – конституційному, кодифікаційному, рівні законів та підзаконних нормативно-правових актів.

Аналіз правової регламентації поняття та видів дій, що визнаються недобросовісною конкуренцією передбачає проведення порівняльного характеру положень Законів України "Про захист економічної конкуренції" та "Про захист від недобросовісної конкуренції". Крім того, автор повинен вказати види дій, які визнаються недобросовісною конкуренцією та надати їм правовий аналіз.

Розгляд третього питання передбачає з’ясування застосування можливих методів боротьби з порушенням законодавства про захист суб’єктів господарської діяльності від недобросовісної конкуренції. Автору необхідно з’ясувати матеріально-правові та процесуально-правові засади розгляду Антимонопольним комітетом України та його територіальними відділеннями справ про недобросовісну конкуренцію (глава 6 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції").