Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМВКурсР (Господарське право_2011).doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
385.54 Кб
Скачать

Методичні вказівки.

Аналіз першого питання передбачає розкриття характеристики господарських договорів та вказівки на їх особливі ознаки, такі, як: особливий суб’єктний склад, мета, порядок укладання та реєстрації, форма і т.п. Для цього потрібно використати структуру суб’єктного складу відповідних відносин та приділити увагу його відповідності сфери діяльності суб’єкта, який укладає подібний договір.

Відповідь на друге питання повинна висвітлювати систему господарських договорів. Для цього окрім норм господарського права необхідно звернутися до загальних норм про цивільні зобов’язання: норми про договори про передачу майна, договори на виконання робіт, договори на надання послуг. Слід звернути увагу на те, що зміст деяких з цих договорів містять норми ГК України.

В третьому питанні необхідно вказати за яких умов господарський договір має бути укладений. Тобто, слід розглянути всі істотні умови, що необхідні для укладання кожного із зазначених вище договорів. Також необхідно вказати на місця (наприклад, біржа чи аукціон) де існує особливий порядок укладання господарських договорів та нормативні акти, що регулюють цей порядок.

В четвертому питанні необхідно розкрити вимоги до виконання господарського договору, а також вказати на існуючі нині способи забезпечення виконання господарських договорів, враховуючи нові способи, зокрема утримання майна.

П’яте питання присвячене підставам відповідальності сторін (суб’єктів) господарських договорів за їх невиконання або неналежне виконання. Автору слід згадати також і про підстави звільнення від відповідальності при настанні так званих форс-мажорних обставин та розглянути можливість застосування санкцій передбачених ГК України.

Тема 28. Біржові договори: поняття, види та загальна характеристика.

План.

Вступ.

1. Поняття та ознаки біржових договорів.

2. Види та загальна характеристика біржових договорів.

3. Суб’єкти біржової торгівлі та порядок проведення біржових торгів.

4. Порядок розгляду біржових спорів.

Висновки.

Методичні вказівки.

Розгляд першого питання передбачає з’ясування поняття біржових договорів. При цьому варто врахувати, що чинне законодавство не містить визначення поняття "біржовий договір". Проте, автор повинен враховувати наявність у законодавстві України понять "біржовий контракт" і "біржова операція". На підставі аналізу вказаних правових категорій та правової доктрини автор повинен вивести власне бачення поняття "біржовий договір" та виділити його ознаки з подальшою їх характеристикою.

Під час викладення другого питання автору необхідно провести класифікацію біржових договорів з вказівкою на критерії поділу. Крім того, детальна увага повинна бути звернена на загальну характеристику правової природи форвардних, ф’ючерсних контрактів та опціону.

При висвітленні третього питання автору доцільно провести аналіз правового становища суб’єктів біржової торгівлі (біржових посередників). В свою чергу щодо викладення порядку проведення біржових торгів необхідно дотримуватися такої схеми: підготовка до біржових торгів; проведення біржових торгів; закриття біржових торгів.

Викладення четвертого питання передбачає приділення особливої уваги порядку розгляду біржових спорів та діяльності спеціального органу біржі – біржового арбітражу. Автору необхідно проаналізувати правове становище цього органу, порядок прийняття та розгляду заяв про порушення порядку укладення та виконання біржових договорів.