Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМВКурсР (Господарське право_2011).doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
385.54 Кб
Скачать

Тема 13. Правова регламентація створення, функціонування та припинення командитного товариства.

План.

Вступ.

1. Поняття командитного товариства його загальна характеристика.

2. Порядок створення командитного товариства та управління ним. Засновницький договір та вимоги до нього

3. Державна реєстрація командитного товариства.

4. Вихід учасника з командитного товариства та особливості такого виходу.

5. Припинення командитного товариства.

Висновки.

Методичні вказівки.

Аналіз першого питання передбачає розгляд законодавчого закріплення поняття "командитне товариство", що передбачається законодавством України (ст. 80 ГК України, ст. 133-139 ЦК України), а також рис, притаманних йому, які відрізняють його від інших господарських товариств. Крім того автору необхідно провести аналіз загальної характеристики правового становища командитного товариства.

При розгляді другого питання автору необхідно звернути увагу на стадії утворення командитного товариства та детально викласти порядок здійснення юридично значимих дій необхідних для цього. Крім того, чіткої регламентації потребує перелік органів управління командитним товариством та їх повноваження. Також автор повинен звернути увагу на порядок укладення та вимоги щодо засновницького договору, наслідки не дотримання цих вимог (ст. 134 ЦК України).

При дослідженні третього питання автор повинен розглянути питання щодо державної реєстрації командитного товариства загального порядку здійснення реєстрації згідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців". Крім того, автор повинен викласти порядок і строки реєстрації в податкових органах та позабюджетних фондах.

Викладення четвертого питання передбачає звернення уваги на правову регламентацію порядку виходу особи зі складу учасників командитного товариства. Особливої уваги потребує вирішення питання щодо розрахунків при виході з командитного товариства, а також розрахунків між учасниками в разі сплати боргу одним з учасників товариства.

В п’ятому питанні автор повинен висвітлити порядок припинення командитного товариства в добровільному порядку та припинення в примусовому порядку. Також обов’язковим є викладення особливостей припинення діяльності командитного товариства. Крім того, необхідно розглянути питання щодо наслідків припинення командитного товариства у разі визнання його банкрутом.

Тема 14. Правове становище виробничих кооперативів.

План.

Вступ.

1. Поняття та ознаки виробничого кооперативу.

2. Членство у виробничому кооперативі: поняття, принципи, права та обов’язки членів.

3. Порядок управління діяльністю виробничого кооперативу.

4. Правовий режим майна у виробничому кооперативі та порядок переходу паю.

Висновки.

Методичні вказівки.

Розгляд першого питання передбачає з’ясування автором регламентації поняття категорії "виробничий кооператив" у чинному законодавстві України та правовій літературі з обраної тематики. При цьому необхідно виокремити та провести детальний аналіз ознак, притаманних виробничому кооперативу як юридичній особі, які є характерними саме для такої організаційно-правової форми підприємницької діяльності.

Особливих підходів потребує друге питання, пов’язане з членством у виробничому кооперативі. Така особливість полягає у:

- визначенні поняття членства та правових наслідків такого членства;

- загальній характеристиці принципів членства у виробничому кооперативі;

- визначенні прав та обов’язків учасників виробничого кооперативу.

При викладенні третього питання автору доцільно врахувати положення чинного законодавства щодо порядку управління виробничим кооперативом. При цьому необхідно чітко розмежовувати органи такого управління та їх повноваження виражені в правах та обов’язках.

Аналіз четвертого питання повинен містити дві складові частини:

1) визначення правового режиму майна у виробничому кооперативі;

2) розгляд порядку переходу паю.

Стосовно першої складової автор повинен чітко вказувати власну думку щодо належності майна на праві власності і, як похідну від цього, можливість користуватися та розпоряджатися ним. Крім того, повинні бути визначені джерела формування майна виробничого кооперативу.

Щодо другої складової – порядку переходу паю – необхідно чітко визначитися з правом власності на пай, а також з процедурою його переходу від однієї особи до іншої. Автор обов’язково повинен звернути увагу на порядок проведення кооперативних виплат та майнову відповідальність членів кооперативу за боргами самого виробничого кооперативу.