Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК.docx
Скачиваний:
149
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
592.37 Кб
Скачать

21. Роль біографічних, автобіографічних матеріалів на вступному етапі підготовки учнів до сприйняття матеріалу.

Вступне заняття дає загальний настрій для подальшої роботи, визначає структуру, план і основні етапи вивчення теми, випереджальні завдання і можливе попереднє комплексне коментування. На цьому занятті розглядаються жанрові особливості творів, які будуть вивчатися, визначається їх місце в історичному та літературному контексті епохи, в житті письменника тощо. Такими чином, призначення вступного заняття – пробудити аналітичну думку та уяву старшокласника, створити загальний емоційний фон, підготувати їх до вивчення біографії письменника, до повного та глибокого сприйняття ХТ.

Мета вивчення біографії письменника – розкрити еволюцію світогляду письменника, висвітлити характер та умови його діяльності, визначити його місце в історії всесвітньої літератури, розкрити значення духовної спадщини класика літератури для нащадків. В методиці існує декілька шляхів вивчення біографії письменника. Існують три види жанрової організації біографічних матеріалів: короткі біографічні відомості, нарис життя і творчості, життєвий та творчий шлях.

При вивченні біографії письменника в ст.. кл., для здійснення її взаємозв’язку з творчістю рекомендується використати дидактичний принцип лінійності, при якому осягнення особистості митця розглядається в органічній єдності на протязі всіх уроків з вивчення монографічної теми. Це означає, по-перше, що життєвий та творчий шлях письменника аналізується послідовно; по-друге, його біографія вивчається в тісному взаємозв’язку з творчістю, і цей взаємозв’язок буде реалізовуватися з врахуванням названих вище аспектів; по-третє, вивчення життя митця здійснюється з тою повнотою та глибиною , які необхідні для осягнення особистості письменника та його творчості.

На уроках з вивчення біографії необхідно використовувати прийоми активізації навчальної діяльності учнів. Серед них: постановка проблемних запитань, доповіді, фільми, відвідування музеїв, використання телебачення. Серед видів діяльності учнів – робота з картою, складання хронологічної та синхроністичної таблиць, розповідь біографії з вибором фактів, робота з портретами митця, твори: «Один день із життя..», «Лист із…до..».

22. Типи уроку.

 вітчизняній педагогічній науці прийнято вважати, що найзручнішою є класифікація типів уроку, в основу якої покладено дидактичну мету і місце уроку в загальній системі уроків (Б.Єсипов, М.Махмутов, В.Онищук). Хоч названі автори пропонують різну кількість типів уроків, але займають однакову позицію щодо їхньої класифікації. Згідно з нею розглянемо такі типи уроків:

1) урок засвоєння нових знань;

2) урок формування умінь і навичок;

3) урок застосування знань, умінь і навичок;

4) урок узагальнення та систематизації знань;

5) урок перевірки і корекції знань, умінь і навичок;

6) комбінований (змішаний) урок.

Кожний із них має відповідну структуру-послідовність етапів проведення або складових елементів, які об'єднані у систему посередництвом певних взаємозв'язків.