Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
progr_praktik_3_02_13.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
183.3 Кб
Скачать

Робоча програма

навчальної практики студентів передвипускних курсів та практики студентів випускних курсів 4 і 5 курси

1. Вступ.

Педагогічна практика є однією з найважливіших ланок професійно-пе­дагогічної підготовки студентів усіх спеціальностей університету. Вона дозволяє пов’язати теоретичне навчання з їх практичною діяльністю по виконанню обов'язків вчителя в загальноосвітній школі та інших типах навчально-виховних закладі в.

Саме в процесі проходження практики взаємодія вузу збагачується взаємодією педагогічного колективу. Практика дає відповіді на більшість питань , які хвилюють майбутнього вчителя. Вона усуває або підтвер­джує сумніви стосовно правильності обраного шляху.

2. Цілі і завдання практики.

Навчальна практика студентів передвипускних курсів та практика стажування випускних курсів завершує їх професійну підготовку у вузі. Вона - логічне продовження ознайомчої практики молодших курсів і педа­гогічної практики в літніх оздоровчих таборах.

Під час практики студенти четвертих курсів оволодівають вміннями та навичками виконання обов'язків помічників класних керівників, а п’ятих курсів - класного керівника.

Завдання педагогічної практики:

1. Поглиблення та закріплення теоретичних знань, отриманих студентами У вузі, а також їх застосування під час вирішення конкретних педагогічних задач.

2. Формування та розвиток у майбутніх вчителів педагогічних вмінь і навичок, а також професійно-значимих якостей особистості.

3. Виховання у студентів стійкого інтересу та любові до професії вчи­теля, потреби в педагогічній самоосвіті, вироблення творчого, дослідницького підходу до педагогічної діяльності.

В процесі педагогічної практики студенти оволодівають наступними педагогічними вміннями:

- проводити роботу по вивченню окремих учнів та колективу класу, а також планувати навчально-виховну роботу з класом з врахуванням вікових та індивідуальних особливостей учнів;

- проводити позакласну роботу, керувати виховним процесом та само­вихованням учнів;

- проводити виховну роботу з учнями у відповідності з планом роботі класного керівника;

- аналізувати, узагальнювати передовий педагогічний досвід та влас­ну роботу;

- проводити виховну роботу з батьками;

- регулювати внутрішньоколективні та міжколективні відносини;

- передбачати можливі результати виховної взаємодії на колектив та окрему особистість;

- володіти собою та високою культурою і технікою мови, мімікою, жестами, голосом, інтонацією,

4. Студенти проходять педагогічну практику:

а/ навчальну - на передвипускних курсах в 5-9 класах загальноосвіт­ніх шкіл;

б/ стажування - на випускних курсах в 10-11 кл.

Перший напрямок роботи практикантів по здійсненню своїх виховних функцій - виховна робота на уроках.

Другий напрямок - позанавчальна робота з предмету.

Третій напрямок - виховна робота з учнями в ролі помічника клас­ного керівника - ІV курси та класного керівника - V курси.

3. Зміст практики: Педагогічна (виробнича) практика (рівень бакалавра)

Зміст і характер діяльності студентів під час педагогічної (виробничої) практики відрізняється більшою різноманітністю і самостійністю, вона має бути максимально наближена до реальної професійної діяльності вчителя і класного керівника.

Мета і завдання.

Головна мета — формування у студентів навичок і вмінь проведення навчальної і позакласної роботи зі спеціальності та виховної роботи в колективі учнів 5-9 класів.

Для досягнення мети необхідне виконання таких завдань:

  • На основі вивчення класного колективу, методичних особливостей роботи вчителя-предметника та класного керівника готувати і проводити уроки зі спеціальності, позакласні заходи з предмету та виховну роботу в якості помічника класного керівника.

  • Складати індивідуальний план студента-практиканта по тижнях на весь період педпрактики та вести щоденник, в якому фіксувати результати спостереження уроків вчителів, студентів-практикантів, класних керівників, результати власної діяльності.

  • Зібрати матеріали з досвіду роботи вчителів по темі курсової роботи та результати експериментальної перевірки методичних рекомендацій, що містяться в роботі.

- Виконати завдання кафедр педагогіки, психології та педагогічної творчості.

У зміст діяльності студентів-практикантів входить:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]