Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла.АБВГД / Новая папка / otvety_gossy_priroda.doc
Скачиваний:
524
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
241.15 Кб
Скачать

12. Предмет і завдання методики ознайомлення дітей з природою в днз. Зв’язок з іншими науками.

Методика ознайомлення з природою належить до системи пед. наук. Основним предметом її вивчення є процес ознайомлення дітей з природою, виховання та розвиток їх під час цієї роботи. Ознайомлення з природою в ДНЗ спрямоване на формування у дошкільників елементарних понять про навколишню природу, вирішення завдань всебічного розвитку особистості. Методика ОЗП розробляє методи, прийоми, форми організації дітей, які можна ефективно використати для навчання і розвитку дошкільників через зміст природного матеріалу: розробляє питання організації матеріальної бази, кутків природи, ділянок.

Методика ознайомлення з природою пов’язана із біологічними і психологічними науками. Основою ознайомлення з природою є природа рідного краю, яка включає знання географії, біології, ботаніки, фенології. Лише оволодіння цими знаннями створює надійний фундамент для цікавого, змістовного ознайомлення дошк з природою. Тісний зв’язок має з психолого – педагогічними науками (дитяча психологія, дошк. педагогіка), тому що в роботі дуже важливо враховувати психологічні особливості дошкільників. Цю закономірність затверджував К.Д.Ушинський: «Чим менший дошкільник, тим більш потрібно йому педагогічних знань».Під час відбору знань про природу, розробки методів і прийомів ознайомлення дошк з природою враховуються вікові особливості дітей, особливості психічних процесів у дошкільників (сприймання, мислення). Завдання – виховувати ціннісне ставлення до природи, підводити до розуміння її естетичних, пізнавальних, моральних цінностей.

- сприяти формуванню елементарного екологічного світорозуміння, екологічної культури..

- Виховувати дбайливе ставлення до будь якого прояву життя найвищої цінності прагнення до збереження свого здоров’я та здоров’я оточуючих.

- Учити знаходити цікаві особливості явищ природи, колір, форма, звуки, милуватись.

- Розвивати пізнавальні здібності до природи рідного краю, народних звичаїв, традицій.

Зв’язок з іншими методиками (ОТМ, музика, фіз. виховання) виявляється в тому, що малювання, ліплення, аплікація є засобами фіксації знань про природу, а в музиці і танцях, іграх відображаються набуті дітьми про звуки в природі, рухи тварин. Такі різнобічні зв’язки методики ознайомлення дітей з природою і з іншими методиками вказують на провідне місце по ознайомленню з природою в роботі з дітьми.

13. Зміст ознайомлення дітей з природою в дошкільному навчальному закладі навесні.

Молодші групи. Зміст програми. Програма вимагає, щоб діти дістали чуттєві уявлення про весняні явища в природі і вміли називати їх (гріє сонце, тане сніг, біжать струмки; на землі з'являється трава, кульбаба, на деревах — зелене листя; жуки повзають і літають; горобці цвірінькають, літають, стрибають).

Діти другої молодшої групи повинні з допомогою вихователя садити цибулю, висівати велике насіння, поливати грядки, привчатися бережно ставитись до рослин.

Середня група Зміст програми. Програмою передбачено нагромадження дітьми конкретних уявлень про весняні зміни в природі і встановлення зв'язку між ними (наприклад, сонце гріє сильніше, сніг тане, біжать струмки, з'являється трава, на гілках дерев розпускається листя).

Діти повинні розпізнавати 2—3 дерева з тих, що ростуть поблизу (ялина, тополя, береза, сосна або інші дерева), спостерігати за жуком і метеликом (зовнішній вигляд, рухи).

Дітей вчать садити цибулю,, висівати велике насіння, поливати грядки.

Старша група Зміст програми. У програмі передбачено збагачення конкретних уявлень дітей про весняні явища в природі й розширення їх; навесні сонце дужче гріє, стає тепліше, сніг розтає, біжать струмки, лід на річці (озері, ставку) ламається і з'являється вода. На деревах розпускаються бруньки, з них розвиваються листки; з'являється гусінь, хрущі, вони їдять листя; прилітають граки, шпаки і ластівки.

Діти повинні розрізняти 2—3 види дерев (тополю, клен, липу, дуб, ялину, сосну та ін.), одного-двох метеликів (лимонницю, кропив'янку), розпізнавати за зовнішніми ознаками і рухами хруща.

Дітей слід ознайомлювати із сільськогосподарською працею (підготовка грунту до сівби, сівба, садіння) і навчати користуватися лопатою й граблями, правильно висівати насіння.

ІІ молодша група. Програмові вимоги. Дати уявлення про весняні явища (сонце, тане сніг, струмки, трава, листя кульбабки, листя, метелики), висадка цибулі, насіння (велике) поливання грядки, догляд за рослинами. Методи роботи: Спостереження за явищами (дощ, сонячна погода), за рослинами, комахами, птахами, робота в куточку природи.

Середня група. Програма: набуття конкретних уявлень про характерні весняні явища (потепління, танення снігу і льоду, поява перелітних птахів, трави, листочків, жуків, метеликів і жаб). Набуття зв’язків (сонце гріє – тепло; сніг тане – струмочок). Спостереження за поведінкою птахів, сіяти насіння рослин та доглядати за ними, звернути увагу на красу весняної природи. Нежива природа: Де подівся сніг, звідки з’явилися струмочки, пускати кораблики. Жива природа: Поява перелітних птахів: граків, шпаків, ластівок, вішати шпаківницю, спостерігати за пташкою. Прогулянки, екскурсії (трава, листя, комахи). Робота на земельній ділянці. Висаджувати цибулю, редиску, горох…

Старша група: Програма: Розширення і узагальнення уявлень дітей про весняні явища. Встановлювати послідовність у настанні явищ та зв’язку між ними. Формувати поняття «Весна». Виховувати любов до природи. Знайомити з сільськогосподарською працею (підготовка землі до сівби, сівба, насіння).Користуватися лопатою, граблями. Правильно проводити сівбу. Нежива природа: Звертати увагу на збільшення дня (сонце світить довше), оглянути ділянки. Екскурсії на водойми (льодохід). Жива природа: пробудження комах, приліт шпаків, граків, які живляться ними. Встановлювати час їхнього прильоту. Вивішування шпаківень.(використання худ слова у всіх вікових групах). Праця: Ознайомлення дітей з сільськогосподарською працею, екскурсії в поле, сад, на город – щоб показати підготовку землі до сівби, садіння дерев. Діти беруть участь у приготуванні грядок (дві підгрупи – 1 лопата, 2 – граблі, показати як це робиться, через 10-15 хвилин перерва, групи міняються знаряддями праці.

Соседние файлы в папке Новая папка