Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла.АБВГД / Новая папка / otvety_gossy_priroda.doc
Скачиваний:
524
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
241.15 Кб
Скачать

19. Використання принципу послідовності в ознайомленні дошкільників з природою восени.

Ознайомлення дітей з природою передбачає послідовність у роботі. Основні вимоги науковості: правильність визначення перспективи, черговості виконання завдань, орієнтація на досягнення науки, передовий досвід.

Принцип послідовності повинен забезпечувати всебічний розвиток, враховувати вікові особливості, місцеві умови, враховувати основні етапи засвоєння знань; забезпечення контакту з реальними об’єктами природи, поєднання і зв’язок з іншими розділами програми.

При плануванні виходити з положень;

1) зміст повинен відображати сезонні зміни.

2) Має здійснюватися у зв’язку із запитаннями;

3) ознайомлення повинно включати кілька фаз в його розвитку, а тому його потрібно ввести протягом певного тривалого часу.

При ознайомленні дотримуватися забезпечення формування моральності особистості, науковості, доступності, народності. Восени:

1) спостереження праці в природі (зміна довжини дня і ночі, погода: порівняння по місяцям, характерні ознаки - тумани, роса, іній, калюжі, вдень і вночі)

2) рослини - (перші ознаки осені, на клумбах, збір насіння, плодів)

3) тварини - куточок природи, букети, гербарії, календар природи.

20. Обсяг знань, умінь і навичок дітей різних вікових груп з ознайомлення з природою взимку.

В молодшій групі дітей знайомлять з тим, що сонце світить але не гріє, низько, холодно, у 2 половині зими сонце з’являється частіше. Наприкінці – відлига, сонце піднімається вище, дні довші. Дмуть поривчасті вітри, небо вкривається хмарами, на кінець зими – блакитне, ясне. У холодну погоду сніг – скрипить, у теплу липкий. Земля тверда, мерзла. Лід гладенький, твердий, холодний. Сніг розтає – калюжі. Бурулька – прозора, слизька. Рослини, квіти засохли, дерева стоять без листя, хвойні – зелені. Кімнатні рослини зелені. Розпізнають дерева за кольором (береза, липа). Не видно мурашок, птахи шукають собі їжу, білка їсть горішки що запасла влітку.

Середня група – дати конкретні знання про зміни у природі пов’язані з приходом зими (сніг лежить на деревах, кущах, блищіть на сонці) птахи відлетіли у теплі краї, а ті що залишились не співають. Під час відлиги на деревах якщо вдарять морози – з’являється лід. Вітер піднімає сніг із землі і переносить його в інші місця (заметілі). На початку зими бувають холодні тумани, ожеледиця. Властивості, ознаки снігу, льоду: по льоду можна кататися на ковзанах, дерева не ростуть але вони живі. Формувати дослідницькі вміння під час догляду за кімнатними рослинами. Познайомити з хом’ячком ( зовнішній вигляд, чим живиться?). Вчити розпізнавати лисицю, вовка, зайця виявляти подібні й відмінні ознаки у цих тварин. Ознайомити з правилами охорони птахів взимку.

Старша група – дні короткі ночі довші. Продовжувати вчити описувати погоду зимового дня. На гілках тільки бруньки. Насінники, кореневища, цибулиння зимують під снігом, комахи сплять. Перелітні птахи повернуться весною, у мороз птахи настовбурчують пір'я. У пошуках їжі лисиці, вовки, зайці. Знання про охорону диких тварин.

Соседние файлы в папке Новая папка