Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла.АБВГД / Новая папка / otvety_gossy_priroda.doc
Скачиваний:
524
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
241.15 Кб
Скачать

4. Методика ознайомлення дітей з природою восени.

Ознайомлення з природою є важливим розділом навчально – виховної роботи в д/закладі. Вихователь здійснює такі завдання: 1) формування уявлень і понять про предмети і явища природи і зв’язки між ними. 2) розвиток мови і мислення, допитливості, спостережливості. 3) сенсорне виховання; 4) виховання любові до природи, бережного, дбайливого ставлення до тварин, рослин. 5) виховання інтересу до праці, виховання працьовитості, формування трудових навичок і умінь; 6) естетичне і психічне виховання.

Запорожець писав: «Величезна кількість знань і умінь, яких набувають діти в цьому віці засвоюються враз і формуються навічно, до кінця життя». Кожну подорож у природу Сухомлинський називав уроком мислення. Для ознайомлення з природою використовуються спостереження, експерименти, праця дітей, ігри, кінофільми, картини, розповіді, бесіди, художня література. Одні забезпечують безпосередній процес, інші опосередкований.

Дітей 2 мол групи – ознайомлюють методами безпосереднього спілкування з природою. Осінню вчать розрізняти овочі за формою, кольором, смаком, вправляють в називанні. Вчать пізнавати і називати знайомих тварин, деякі особливості зовнішнього вигляду і звички. Нежива природа – помічати стан погоди: світить сонце, іде дощ. Тепло – скидаємо пальто, дме вітер – шелестить листя. Встановлюють взаємозв’язок між природою і предметом. Жива природа – уміють знаходити дерева, кущі, помічають забарвлення листя, квітки. У куточку природи спостерігають за рослинами, працею вихователя.

Середня група – формують уявлення про вирощування овочів, фруктів, знання про кімнатні рослини, тварин куточка природи, догляд за ними. Про диких тварин, зовнішній вигляд залежить від умов життя.

Нежива природа: Осінні зміни у природі, спостереження за хмарами з яких іде дощ, визначення сили вітру, теплий чи холодний вечір? Осінній дощ холодний, вода в водоймах темна і холодна. Залежність стану ґрунту від погоди, земля тепла та суха, після дощу – мокра, слизька. Похолодало, сохне трава, сонце гріє менше, відцвітають квіти, жовтіє і відпадає листя. Відрізняють за стовбуром і формою листя хвойні і листвяні дерева, з дорослими збирають врожай, догядають за квітниками, підгодовують птахів, знають що залишаються зимуючі птахи, спостерігають за жабами і комахами.

Старша група – систематизувати уявлення про осінні зміни в природі, положення сонця, опади, стан ґрунту, поведінка тварин восени, підготовка до зими. Уточнити знання про мешканців куточка природи, способів догляду за ними, поливання, розпушування ґрунту. Конкретизувати знання про диких тварин.

Нежива природа: - встановити причину і послідовність сезонів. Розпізнавати пізню і ранню осінь.

Жива природа: - Узнавати їстівні і не отруйні гриби, злакові, збирання врожаю, ягід, які містять вітаміни. Зберігають насіння квітів для годування птахів. Садять цибулю, сіють овес.

Тваринний світ: - помічають цікаві явища поведінки комах, птахи збираються в зграї, поняття перелітні птахи, зимуючі. Взаємозв’язок між зникненням корму і відльотом птахів.

Соседние файлы в папке Новая папка