Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла.АБВГД / Новая папка / otvety_gossy_priroda.doc
Скачиваний:
524
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
241.15 Кб
Скачать

15. Форми організації роботи з ознайомлення дітей з природою в днз.

Форми занять – екскурсії, свята, гра, праця.

Заняття осн. Форма – планова, систематична, послідовна.

Види занять – для формування нових знань; для уточнення, розширення, знань; узагальнення, систематизації; граматичного використання знань.

2 групи занять – 1 основна (обов’язкова) заняття, екскурсії, прогулянки цільові, повсякденні.

Другорядні;епізодичні, (цирк, зоопарк)свята, розваги з батьками. Заняття – первинно – ознайомлювальні, уточню вальні, поглиблено – пізнавальні.

Заняття бувають: комбіновані, тематичні, комплексні, контрольні.

Екскурсії – один з видів занять

Види екскурсій: природничі (в гори, ліс, на море); сільськогосподарські (В сад, город) проводять в сер ст гр..

Робота в повсякденній діяльності:

Прогулянки: на території ДНЗ, цільові – за його межами (пров у всіх вікових групах) Цільові прогулянки мають пізнавальне і практичне значення. Важливого значення екскурсіям надавав Сухомлинський. Особлива цінність – дають змогу формувати реалістичні уявлення про природу, а також перші елементи матеріального світорозуміння.

Екскурсії – найцінніші заняття для фізичного розвитку, зміцнення здоров’я дітей.

- проводяться за межами садка

- планується широкий обсяг програмного матеріалу.

- одержані знання, систематизують уявлення пор природу, вимагають чіткої організації.

Засоби:

- технічні – фільмоскоп, звукозапис, фільми.

- наочні – картини, ілюстрації.

- природні – виготовлення з дітьми і з допомогою батьків.

Ілюстровані посібники – зображення тварин, явищ природи, коли предмет або явище не доступні дітям для спостереження (св. тварини, дикі тварини) великі, кольорові, реальні відображають умови життя.

Діафільм – супроводжується пояснюється, порівнювати, (у всіх вікових групах) Кінофільм у ст групі. Настільні ігри – підбір карток із зображенням тварин, рослин, ст гр. зоологічне лото.

Методи і форми ознайомлення дошкільників з неживою природою.

Формують знання про воду, землю, пісок, глину, каміння, повітря, явища (дощ, сніг, гроза) їх взаємодія.

- Навчити виділяти об’єкти і явища із оточуючого (земля – тверда, холодна; вітер – ранньої весни)

- Виділяти основні властивості і ознаки об’єктів неживої природи (під час ліплення – властивості глини)

- В ст гр. встановити зв’язок між об’єктами (сонце пригріло – розтопило лід)

Ознайомлення з неж природою навчає діяти практично, міркуваим, знаходити спільне, робити висновки.

Спостереження у всіх вікових групах виділяють окремі об’єкти в сер гр. – спостер властивостей в ст гр. – суттєві ознаки і взаємозв’язок.

Худ слово (вірші, казки, оповідання)

Музичне слово.

Пояснення, запитання

16. Методичне керівництво роботою з ознайомлення дітей з природою.

Рівень роботи дитячого садка по ознайомленню дошкільників з природою залежать від керівництва цією роботою з боку завідуючої та методиста дитсадком. Керувати - значить планувати, організовувати, регулювати, контролювати.

Організація роботи дитячого садка починається з планування. В річному плані плануються заходи, пов’язані із створенням матеріальної бази по ознайомленню дітей з природою, конкретизується у місячних планах завідуючої і методиста і повинні неухильно виконуватися. Організовувати роботу колективу - значить справедливо розподілити обов’язки, створювати доброзичливу, демократичну атмосферу в педколективі, являти собою приклад компетентності, сумлінного ставлення до виконання своїх обов’язків. Обговорюються на педраді. Плануються: колективні перегляди, семінари, консультації, поповнення кабінету конспектами, планами, сценаріями свят. Розділ «Методична робота» планується робота з батьками, загальні та групові батьківські збори. Важлива роль завідуючої та методиста у здійсненні контролю за станом роботи по ознайомленню дошкільників з природою. Він здійснюється у таких формах: 1) Вивчення роботи вихователя під час цілеспрямованого відвідування прогулянок, занять. Обговорення відповідних режимних процесів, занять, повинно вестися демократично, доброзичливо. Стимулювати вихователя на дискусію, обмін думками, творчий пошук. 2) Діагностика виконання програми дітьми по ознайомленню з природою найчастіше вона проводиться індивідуально шляхом бесіди; 3) Перевірка документації вихователя дає змогу визначити, як реалізується за часом програма по ознайомленню з природою, які методи обирає вихователь для її здійснення.

В процесі формування у дітей знань про природу, естетичного почуття велике значення має бажання і уміння самого вихователя знаходити у природі красиве і відчувати насолоду від цього. Вихователь повинен уміти організовувати куточок живої природи, створити для рослин і тварин умови близькі до тих, в яких вони живуть у природі. Для ознайомлення дошкільників з природою педагогу потрібен величезний запас знань і умінь з різних галузей про природу.

Соседние файлы в папке Новая папка