Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5, 6.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
115.71 Кб
Скачать

5.2. Причини виробничого травматизму

Травма – порушення анатомічної цілісності організму людини або його функцій внаслідок дії небезпечних виробничих факторі.

Нещасний випадок – випадок з людиною внаслідок небезпечного збігу обставин та умов за котрих завдається шкода здоров‘ю або настає смерть потерпілого. Нещасні випадки на виробництві пов‘язані з дією на працівника небезпечного виробничого фактора .

Виробничий травматизм характеризується сукупністю травм і нещасних випадків на виробництві

Причини виробничого травматизму: організаційні – відсутність або неякісне проведення навчання з питань охорони праці; порушення технологічних регламентів, правил експлуатації устаткування; порушення норм і правил планово-попереджувального регламенту устаткування, недостатній технічний нагляд за небезпечними роботами, використання устаткування, механізмів та інструментів не за призначенням; технічні – несправність виробничого устаткування, механізмів, інструменту; недосконалість технічних процесів; конструктивні недоліки устаткування або відсутність захисних загороджень, запобіжних пристроїв, засобів сигналізації та блокування.

5.3 Охорона праці при виконанні ковальських робіт при ремонті сільськогосподарських машин

Під час ремонту сільськогосподарських машин виконується великий об’єм ковальських робіт, пов’язаних з виготовленням і правкою кронштейнів, валів, робочих органів сільськогосподарських машин та інших деталей.

При ковальських роботах багато шкідливих виділень: теплові і газові, світлові, а також дим, кіптява і шкідливі гази, багато окису вуглецю, сірнистого газу та інше. В конструкціях, які перевищують допустимі величини, ці гази можуть викликати професійні захворювання. Для створення нормальних умов праці і необхідної кратності обміну повітря ковальські горни і печі повинні мати, крім загальної вентиляції цеху, місцеві витяжні зонди і бортові відсоси.

Всі пускові пристосуванні обладнання дільниці необхідно перевіряти на справність до пуску обладнання. Для того, щоб не створювати великого газовиділення, ковальський горн необхідно рівномірно завантажувати вугіллям. Взимку температуру повітря в дільниці необхідно підтримувати в межах +120 +150С.

Велике значення в створенні безпечних умов праці має раціональна організація робочого місця і постійне підтримування його в чистоті і порядку. Коваль і його помічник на своєму робочому місці повинні своєчасно вбирати відходи виробництва, металолом, сміття з робочої зони.

Підлога дільниці не повинна мати вибоїн і нерівностей, відстань між горном і наковальнею повинна бути не менше 1м. Для зберігання інструменту необхідно встановити спеціальну піраміду для інструменту. Інструмент повинен бути згрупований по розміру і призначенню. Для охолодження інструменту встановлюють баки з водою.

Перед початком роботи коваль і його підручний помічник зобов’язані одягти спецодяг: брезентовий фартух з нагрудником, рукавиці, мати при собі захисні окуляри, очистити горн від шляху і розпалити його, включати вентиляцію, приготувати необхідні інструменти, перевірити кріплення наковальні, а також воду в ванні для гартування.

Молотки і кувалди для ручного кування повинні буди надійно надіті на рукоятки і розклинені, рукоятки повинні бути гладкими і без тріщин.

Поверхня бойків молотків і кувалд повинна бути злегка випуклою; затилки зубил, бородків, гладилок не повинні мати заусениць.

Кліщі і другі пристосування, які застосовуються для кріплення заготовок, необхідно виготовляти з м’якої сталі, яка не піддається термообробці. Кліщі повинні відповідати профілю і розміру заготовок.

Забороняється перегрівати інструмент і по мірі нагріву його треба охолоджувати в воді, дотримуючись обережності, щоб перегріті пари не обпалили руку.

Під час роботи кувалдою в розмах, необхідно впевнитись у відсутності людей біля робочого місця. Молотобоєць повинен стояти впівоберта до коваля, зліва від нього, ручку кувалди держати збоку, а не проти себе.

Під час рубання металу зубило необхідно встановити строго вертикально, щоб обрубки не відлітали в сторони. Під час ручного кування застосовувати мокрий або замаслений інструмент заборонено.

Пневматичний молот перед роботою оглядають дуже уважно, щоб перевірити його справність. Болтові з’єднання станини, направляючі циліндри, штока і бабки повинні бути надійно закріплені, а поверхні тертя повинні бути чистими і добре змащеними. Система управління молотом повинна бути повністю справною. Органи управління молотом повинні забороняти здвоєні удари, а також віддачу рукоятки пускового важеля.

Необхідно перевіряти горизонтальність положення нижнього бойка (штампа) і верхнього бойка по всій площині. Під час вільного кування під молотом коваль повинен надівати на рукоятки кліщів затискні кільця.

Кліщі треба тримати збоку від себе і слідити, щоб не було удару бойка по губкам кліщів.

Під час ремонту сільськогосподарських машин особливу увагу необхідно приділяти безпечним прийомам зняття, перенесення і встановлення важких деталей.

При роботі на металообробних верстатах необхідно користуватися індивідуальними засобами захисту (окуляри, захисні щітки та інше).

Дотримання цих простих правил знизить ризик професійних захворювань і збереже здоров’я і життя робітників.