Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5, 6.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
115.71 Кб
Скачать

6.3. Охорона природного середовища при ремонті сільськогосподарської техніки

Велике значення в охороні природи має акуратне та бережливе відношення до нафтопродуктів. Всі нафтопродукти, що зливаються із машин у вигляді відстою палива, відпрацьованого масла, використаних на технологічні потреби бензину, гасу, розчинів, обов’язково збирають для здачі на бази нафтопостачальних організацій для утилізації і знищення методами, що погоджуються з Держсаннаглядом.

Категорично забороняється зливати і випускати відстій палива, відпрацьовані масла, мастила і спеціальні рідини на землю.

Винні у забрудненні і засміченні поверхневих, підземних вод та в інших порушеннях правил охорони і використання водних ресурсів можуть бути притягнені до адміністративної та юридичної відповідальності. Виходячи з цього існує ряд вимог, яких слід дотримуватись при проектуванні спорудженні та використанні об‘єктів ремонтно-обслуговуючої бази господарств. Території виробничих баз, пунктів ТО, машинних дворів, нафтосховищ та інших об‘єктів необхідно обладнувати спеціальними уловлювачами поверхневих стоків (ямами, канавами і т.п), які споруджують в нижній частині території з врахуванням природних ухилів поверхні.

Пости миття машин треба забезпечувати оборотним водопостачанням, а їх майданчики обладнувати бортами, що запобігають стіканню забруднених вод і мийних розчинів за межі майданчика. Впровадження будь-якої нової технології повинно підлягати не лише техніко-економічному аналізу, а й оцінюватись впливом на навколишню природу.

6.4. Стан охорони природи в господарстві

В господарстві з урахуванням питань збереження навколишнього середовища виконуються слідуючі заходи:

  • дотримання агротехнічних заходів, врахування строків вегетації рослин;

  • дотримання дозування і внесення отрутохімікатів;

  • не перевищується норми внесення мінеральних і органічних добрив;

  • не допускається обробіток рослин отрутохімікатами ближче ніж 300м. від населеного пункту і 500м. від водоймищ;

  • в разі застосування отрутохімікатів, заздалегідь оповіщається населення про ділянки, де будуть виконуватись ці роботи;

  • не допускається потрапляння залишків і відпрацьованих паливо-мастильних матеріалів на грунт і в водоймища;

  • територія нафтобази захищена валами з метою недопущення забруднення паливо-мастильними матеріалами навколишнього середовища.