Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5, 6.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
115.71 Кб
Скачать

5.4 Охорона праці при газозварювальних роботах

Приміщення для виконання газозварювальних, робіт необхідно обладнувати загальною припливно-витяжною вентиляцією, а ро­боче місце місцевою витяжною вентиляцією і вогнетривкими ширмами.

Переносні ацетиленові генератори розміщують на відстані не менше 10 м від відкритого вогню і 5 м від балона з киснем.

Обладнання і апаратура для виконання газозварювальних ро­біт повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.2.008-75.

Всі ацетиленові генератори повинні мати паспорт встановленої форми та інвентарний номер. На робочому місці необхідно виві­шувати інструкцію з техніки безпеки.

Щоденно перед роботою слід перевіряти стан шлангів. При виявленні тріщин, надрізів та інших дефектів шланги вибракову­ють.

Перед виконанням газозварювальних робіт необхідно перевіри­ти: справність ацетиленового генератора, водяного затвора, при­строю для регулювання тиску газу в апараті; рівень води у водя­ному затворі, а також справність балонів, редукторів, манометрів і шлангів. Продути ацетиленовий генератор, водяний затвор і аце­тиленовий шланг ацетиленом, а кисневий шланг і пальник кис­нем. Включити місцеву витяжну вентиляцію.

Відкривати барабан з карбідом дозволяється тільки латунним ножем або іншим інструментом, який, не утворює іскор. При завантажуванні карбіду кальцію у генератор потрібно стежити, щоб вміст карбідного пилу (частинок розміром менше 2 мм) не пере­вищував 5%. Завантажувальний ящик наповнюють карбідом на­половину, бо мул потім займе вдвічі більший обсяг, ніж сухий карбід, і може забити газові або водяні трубки, що спричинить ви­бух генератора.

Кисень із балонів потрібно витрачати не весь, а до залишково­го тиску не менше 0,05 МПа (0,5 кгс/см2).

Якщо в затворі або генераторі замерзне вода, відігрівати їх дозволяється тільки парою або гарячою водою. Забороняється ви­користовувати відкритий вогонь.

Забороняється: зварювати місткості і трубопроводи, які пере­бувають під тиском; встановлювати переносні ацетиленові генера­тори біля повітрозбірників, компресорів та вентиляторів, а також в кузнях, котельнях і житлових приміщеннях.

Закінчивши роботу, необхідно погасити пальник, випустити із генератора

залишки ацетилену, видалити мул і промити всі час­тини газозварювального обладнання водою.

5.5 Охорона праці при електрозварювальних роботах

Електрозварювальні роботи необхідно виконувати відповідно до вимог ГОСТ 12.3.003-86. Електрозварник і підручні робітники по­винні користуватися захисними щитками або масками зі склом, яке не пропускає ультрафіолетових променів.

Перед ремонтом і технічним обслуговування електрозварю­вальні установки треба від'єднати від живильної електромережі.

Під час дощу або снігу забороняється виконувати електрозва­рювальні роботи на відкритому повітрі.

6. Охорона природи

6.1. Законодавчі акти України про охорону природи

Положення Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища” в подальшому конкретизовані в ряді кодексів та інших законах. В Україні діють ряд нормативних актів, основною метою яких є регулювання використання та охорони окремих природних ресурсів. Це: Земельний кодекс України, Водний кодекс України, Кодекс України про надра, Лісовий кодекс України, закони України „Про рослинний світ”, „Про тваринний світ”, „Про охорону атмосферного повітря”, Про природно – заповідний фонд”.