Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3, 4, 7.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
391.17 Кб
Скачать

3.3. Розбирання борін

Борони, які надійшли в ремонт очищають від забруднень на спеціально обладнаній відкритій площадці. Очищення виконують вручну за допомогою чистиків, а також за допомогою моніторної митної машини ОМ – 5361 – 03 холодною водою.

Встановлюють борони в пристосування для розбирання і надійно закріпляють. Пристосування для розбирання і складання зубових борін різних марок складається з стола і поворотного пристосування: довжина – 650 мм, ширина – 400 мм, висота – 1020 мм, висота стола – 830 мм. При ремонті борін знімають тільки ті вузли, робото здатність яких необхідно відновлювати. Під час розбирання у пристосуванні у зубової борони перевіряють потужність рами і ділянки, які необхідно правити помічають

крейдою. Вибракувані зуби борін і причепні крючки від’єднують від рами, знімають планки. У випадку деформації поперечних планок раму розбирають.

В дискових боронах при необхідності знімають всі основні збірні одиниці борони. Під час розбирання спочатку знімають причепне пристосування і секції робочих органів, потім колеса і раму.

Дискові борони мають робочі органи у виді дискових батарей (секцій). Дискові батареї (секції) можуть бути розібрані тільки після зняття їх з рами, де вони кріпляться на роз’ємних підшипниках. секції дискової борони розбирають в слідкуючій послідовності: відвертають гайку, знімають диски, шпильку, диск, підшипник, а потім диск.

3.4. Ремонт борін

3.4.1. Ремонт зубових борін

Зубові борони ремонтують при зношенні і затуплені робочих органів, пошкоджені зварних швів, деформації і пошкодженню рами. Нові планки виготовляють з полосової сталі або П – подібної сталі. Планки з вигином правлять в холодному стані. Після зварюванні тріщин планку встановлюють на зварювальний стіл, попередньо обробивши тріщину, заварюють електродом Ø 3 мм з крейдовою обмазкою.

Зварювальний шов повинен бути рівним, без недовару і перепалу. Після зварювання шов зачищають врівень з поверхнею планки.

Затуплені і зогнуті зубці борін правлять в нагрітому стані на пневматичному молоті спеціальними бойками. Форму відтягнутих зубців перевіряють шаблоном. Під час відтягування зубців борін їм придають 4 – грану форму.

Зубці борін, виготовлені зі сталі марок Л50, Л53 і Ст. 5 нагрівають до 780 - 8200 С і закалюють, опускаючи ріжучу частину в воду на 5 – 6 секунд, а потім „відпускають” на повітрі після повторного нагрівання до 300 – 3500 С. Найбільш ефективною є ізотермічна закалка, яка підвищує зносостійкість і ударну в’язкість сталі. Для такої закалки деталь нагрівають до 880 – 9200 С і опускають ріжучу частину вниз в підсолену воду (10% розчин), нагріту до 30 – 400 С.

Витримавши в розчині підсоленої води на протязі 3 – 4 секунд і охолодивши її до 3500 С деталь повністю охолоджують на повітрі. Зубці закалюють на відстані 35 – 40 мм від носка.

Пошкоджену різьбу зубців відновляють повторним прорізанням різьби плашкою.

3.4.2. Ремонт дискових борін

Деформація направляючих брусів попередньої рами дискових борін являється частою причиною наближення передніх дискових батарей і зносу торців їх квадратних осей і центральної полоси рами.

Зношені отвори в брусах, поперечинах і причепних пристосуваннях заварюють електродуговим зварюванням, свердлять або опилюють до нормального розміру.

Поломану або з тріщинами скобу замінюють. Для її виготовлення рекомендую застосовувати сталь марок Ст. 5 або Ст. 6 і гартувати з наступним відпуском до твердості HRC 35 і більше.

Технічний стан рами перевіряють на рівній бетонній або асфальтовій площадці за допомогою металічної лінійки, кутників, рулеток. Деталі рами, брусів і спиць дискових борін і лущильників не повинні мати прогинів, які перевищують 2мм на довжині 1м. Для деталей, довжина яких більше 2м, загальний прогин не повинен перевищувати 5мм. Планки причепу борін повинні бути паралельним. Непаралельність допускається не більше 5мм.

Не співвісність отворів в планках для під’єднання верхньої тяги навіски трактора може бути не більше 3м. Взаємна непаралельність пальців причепу навісних борін допускається не більше 2мм. Лінія, проведена через кінці пальців, повинна бути паралельна брусу рами: відхилення – не більше 5мм.

Найбільш частою причиною виходу з ладу підшипників кочення коліс борін являється їх несвоєчасне і неправильне регулювання. Розмір маточини перевіряють індикаторним нутроміром, при послабленні посадки маточину відновлюють осталюванням або постановкою ремонтної втулки.

При зношенні посадочних поверхонь під підшипниками маточини БДР-337 колеса до розміру 80,08 мм і 90,08 мм, кулака БДР – 311Б до розміру 120,08 мм, корпуса підшипника БДЮ – 101 – 304А борони БДТ-8 до розміру 110,08 мм необхідно розточити зношену поверхню. Для цього виготовляють втулку довжиною, яка дорівнює довжині маточини, розрізають втулку поперек на 2 рівних частини, запресовують обидві половини з різних сторін маточини і приварюють кожну в 3-х точках.

Розточують внутрішню поверхню втулки до розмірів (за кресленням) і для маточини БДР – 337 колеса мм імм, кулака БДР – 311Б -58,5+ 0,06 мм, корпуса підшипника дискової борони БД-10-120 + 0,035 мм, корпуса підшипника БДЮ-101-304А борони БДТ-8-110+0,036 мм, маточини БДЮ – 328 ходового колеса – 80мм імм. Просвердлюють отвори для змащування і знімають заусениці.

Тріщини в маточині БДЮ – 328 зачищають, знімають фаски з країв тріщини під кутом 450, заварюють тріщину електродом Ø 3мм і зачищають зварювальний шов.

Деформовані осі борін правлять у гарячому стані. Для цього їх нагрівають в ковальському горні або газовим пальником до 830 – 9000 С і правлять на наковальні. В процесі правки форму осі перевіряють за допомогою шаблону. Після нагрівання і правки осі загартовують. Зона гартування повинна охоплювати ділянку довжиною 150 – 200 мм від центру вигину кожного коліна. Якщо поряд знаходяться шийка підшипника, то вона теж повинна ввійти в цю зону. Осі і півосі цих машин виконані зі сталі марок 45. Для гартування їх необхідно нагріти до 8000 С і загартувати в моторному мастилі. Відпускання після нагрівання до 4000 С – на повітрі. осі і півосі дискових борін до діаметру 39,96 і 59,94 мм обточують, відновлюють вібродуговою наплавкою, наплавкою під шаром флюсу або електрозварюванням якісним електродом вручну. Під час наплавлення вручну шви наплавленого металу треба виконувати вздовж осі, на діаметрально протилежних сторонах і перекриваючи кожний раз на 1/3 їх ширини. Потім обточують наплавлену поверхню до розмірів (за кресленням) відповідно 40 – 0,017 і 60 – 0,02 мм. Осьове переміщення коліс з підшипниками кочення не повинно перевищувати 0,5 мм.