Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3, 4, 7.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
391.17 Кб
Скачать

3.6. Складання і регулювання борін

Борони складують в послідовності, зворотній розбиранню. При складанні зубової борони зубці квадратного перерізу повинні бути встановлені по ходу борони ребром вперед, так як при цьому вони краще кришать грунт.

Ножеподібні зубці розміщають вузькою гранню по ходу борони. У кожного зубця під гайкою встановлюють шайби пружинні, які перешкоджають самовідкручуванню гайок, після регулювання зубців по висоті, кінці зубців борони повинні не торкатися контрольної площадки. Допускається відхилення в межах ± 3 мм.

Під час складання дискових борін особливу увагу необхідно приділяти комплектації дискових батарей (секцій), які складають на квадратному валу разом зі шпульками в заданій послідовності і затягують гайкою. Навішування їх на раму здійснюється через підшипники, для чого використовують спеціальні підставки.

У зібраного колеса регулюють підшипники. Під час регулювання гайку плавно затягують до такого стану, що колесо гальмується під час обертання, а потім відвертають гайку на 1-2 прорізі для шплінта і шплінтують.

Глибину ходу робочих органів зубової борони регулюють гвинтовою стяжкою, пружинної борони – зміною положення осі колеса гвинтом.

Раму зубової борони встановлюють в горизонтальній площині гвинтовою тягою.

Висоту кріплення поводкових рамок батареї дискової борони змінюють переміщенням фіксатора вздовж кронштейна.

Кут атаки робочих органів дискової борони від - 150 до + 150 регулюють зміною положення осі батареї відносно рами. Для цього відкручують гайку, переміщають вісь батареї і фіксують її положенням штирьом.

3.7. Технічні вимоги до відремонтованих борін

Борони приймають після ремонту, якщо їх деталі і вузли відповідають слідуючим технічним вимогам.

У зубових борін отвори для головок зубців розміщаються по осьовій лінії планок рами. Відхилення отворів від осі планок не більше 1,5 мм. Зубці борін повинні бути прямими. Відхилення від прямолінійності зубця по всій довжині не більше 3 мм.

Допустима довжина зубців для середніх і важких борін повинна бути відповідно – 135-170 мм і 135-185 мм.

Відхилення зубців від вертикального положення не повинно перевищувати 100. Різьба на головці зуба повинна бути чистою і повною по всій довжині. При затягуванні гайок виступання різьби повинно бути не більше 2-3 ниток. Гайки кріплення зубців повинні стопоритися відгибною шайбою на одну з граней.

У дискових борін в зібраних дискових батареях (секціях) всі диски повинні бути надійно затягнуті між шпульками. Відстань між дисками 170-180 мм повинна бути рівною. Батареї (зібрані зі шпульками диски) повинні обертатися вільно від руки, без заїдань і мати однаковий кут атаки. Всі диски повинні торкатися площини контрольної площадки. Відстань між дисками і площадкою не повинна перевищувати 3 мм. Деталі рами повинні бути надійно з’єднані між собою, зварювальні шви не повинні мати тріщин. Прогин зібраного бруса не повинен перевищувати 8 мм. Колеса повинні легко обертатися на полуосях; осьовий розбіг коліс допускається до 1 мм. Тиск повітря в шинах коліс повинен бути 0,17 - 0,20 мПа (1,7-2,0 кГс/см2). Чистики дисків розміщають на одній прямій лінії і зазор між поверхнею диска і чистиком (скребком) регулюють в межах 2 – 4 мм. Борони повинні легко переводитися з робочого положення в транспортне і надійно утримуватися. Підтікання масла в гідросистемі не допускається.

Диски першого і другого рядів повинні бути розміщені так, щоб кожний диск прокладав свою борозду.