Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Zubavina-KINO_NEZALEZH_UKR

.pdf
Скачиваний:
42
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.59 Mб
Скачать

К і н о і н д у с т р і я : д е я к і а с п е к т и о ч и м а п р а к т и к і в

структивну версію. З існуючих систем немає жодної, яка могла б повністю підійти Україні. Нам необхідні освітні програми, потрібно розширювати мережу кінотеатрів, підтягувати виробництво. Дуже багато питань, що розв’язуються не за один день, як не може вирости за один день на місці вирубаних дерев новий сад і одразу дати урожай. Так не буває. Проте, як відомо, «під лежачий камінь вода не тече».

І.З.: Вивчення чужого досвіду корисне ще і тим, що може сприяти органічному входженню в універсальний кінематографічний простір, адже виживати виключно за рахунок прокату на внутрішньому ринку можуть собі дозволити хіба що такі кінематографії, як американська, індійська, китайська або російська. Чи потрібно нам орієнтуватися на нашого «північного сусіда», робити відчайдушні спроби проникнути на обширний російський ринок?

О. К.: Повірте, для окупності фільмів освоєння внутрішнього «ринку» цілком достатньо: 48 мільйонів потенційних глядачів! Але цей об’єм необхідно цивілізовано охопити: організувати мережу кінотеатрів, що професійно працюватимуть з вітчизняним фільмом, забезпечити прокат і випуск DVDкопій. На сьогоднішній день, структури, що вміють просунути український фільм, можна перерахувати на пальцях однієї руки. Але це — одиничні випадки вдалої індивідуальної тактики, а потрібна цілісна стратегія — прокатна політика, якщо хочете. Як тільки буде міцний фундамент, налагодиться і імпорт-експорт — це взаємопроникаючі поняття.

І.З.: Поки що продюсерська система знаходиться у фазі становлення. Чи важко бути сьогодні українським продюсером?

О. К.: Визначення «важко», так само, як і «легко», на мій погляд, не зовсім коректні. Скажу одне: я достатньо довго йшов до продюсерства,

ітепер щасливий можливістю попрацювати з такими майстрами, як Кіра Муратова і Роман Балаян, забезпечувати підтримку їх картинам. Мені подобається бути на передовій, а труднощі, з якими стикаються всі першопрохідці, мене тільки стимулюють до активних дій. Всі, хто зараз працює «в ринку» — і ті, що прокатують, і виробники — якщо можна так сказати, прокладають шлях українському кіно в світле майбутнє, а це вимагає величезних зусиль.

І.З.: Чи не розгубимо кадри, поки цей віз рушить з місця?

О.К.: Думаю, що «рушить» він дуже скоро: вже з’являються продюсери

ідистриб’ютори, а поряд з іменами майстрів виникають імена таких молодих режисерів, як Ігор Подольчак і Єва Нейман. Тільки наша компанія Sota Cinema Group цього року запланувала 6 прем’єр художніх фільмів. Ми напряму зацікавлені в розширенні ринку і тому виходимо з ініціативами

231

І р и н а З у б а в і н а

і робимо конкретні кроки, не сподіваючись тільки на те, що хтось з урядовців ухвалить мудре рішення.

Необхідність комплексної програми держпідтримки кіно і законодавчої бази, що створює режим сприяння продюсерській системі, відчувається дуже гостро. Втім, приймати законопроекти потрібно тільки за участю практиків, які працюють у сфері кінопромисловості. Тому що законопроекти, ухвалені з благими намірами, часом виявляються казуїстично недоречними на практиці.

Думаю, першим позитивним зрушенням буде налагодження конструктивного діалогу між тими, хто розробляє, приймає закони і тими, хто потім за ними працює, тобто — робить кіно.

І.З.: Ми повернулися до питання про створення якогось координуючого органу. А Ви самі згодилися б увійти до такої комісії?

О. К.: Обов’язково. Тим паче, що всі актуальні питання становлення кіно як «індустрії», шляхи створення функціональної інфраструктури, параметри якої поки що вельми розмиті, ми все одно обговорюємо, зустрічаючись в коридорах міністерства і на фестивалях. Але поки ці бесіди не систематизовані, вони часто залишаються лише розмовами. Комерціалізація галузі, як і будь-яке питання, припускає період «визрівання»: мають сформуватися діапазон інтересів і коло професіоналів. Повинен, нарешті, пройти повний цикл виробництва, щоб виробити аналіз. Ми це добре розуміємо, оскільки робимо вже 7-й художній фільм.

І.З.: А чи вдається вам закрити цей цикл? Як відомо, в ситуації ринку важливо не тільки створювати конкурентоспроможне кіно, але і правильно його продавати, просувати, прокатувати.

О. К.: Якщо говорити про картину Кири Муратової «Два в одному», то спочатку були фестивалі, потім прем’єра і прокат, а тиждень тому ми випустили копію на DVD-носіях, але про повне «повернення грошей» говорити поки рано, адже вкладення засобів в авторське кіно — це поки достатньо довгострокові інвестиції. І схема отримання прибули тут складна. Успішність Box Office фільму звично прогнозують, виходячи з кількості квитків, проданих в перший уїк-енд. Ця бравурна схема підрахунку відвідин в доларовому еквіваленті, прийнята в американському прокаті блокбастерів, відноситься радше до сфери PR, ніж до економіки. Насправді необхідно враховувати декілька каналів отримання прибутку. В Американській версії їх налічується кілька десятків, починаючи від продажу квитків у кінотеатрах, DVD-копій фільму, до супутніх товарів з відповідним брендінгом. У нас ця практика поки не розвинена. Щоб виробити власні конфігурації отримання прибутку, знайти джерела підтримки, повинен сформуватися перший ешелон професіоналів і людей зацікавлених. Оскільки тут один в полі — не воїн.

232

К і н о і н д у с т р і я : д е я к і а с п е к т и о ч и м а п р а к т и к і в

І.З.: Олег, Ви часто вживаєте займенник «ми», що припускає наявність однодумців. Чи багато тих, хто вашим продюсерським поглядом оцінюються як міцні професіонали в цій області?

О. К.: Коли я говорю «ми», то насамперед маю на увазі команду компанії Sota Cinema Group, без якої реалізовувати такі проекти, як національна прем’єра фільму «Два в одному» Кири Муратової, мені було б неймовірно складно, швидше неможливо. Це не тільки професіонали вищої категорії, але і справжні цінителі кіно. Ну і, звичайно, в поняття «ми» я включаю

іпартнерів. На щастя, такі є. Вони піднімуть руку, коли їх запитають.

І.З.: Професійна самоідентифікація частенько підводить. Іноді продюсерська жилка вгадується в людині, яка щиро вважає себе режисером. А я питаю про продюсерів, які знають, що вони продюсери і поводяться відповідно.

О. К.: Продюсер — це людина, що робить кіно від «а» до «я», а фільмів в Україні створюється мало. До того ж системно практично ніхто поки не працює. Кінокомпанія Sota Cinema Group швидше виглядає винятком: тільки-но у нас відбулась/пройшла прем’єра одного фільму, а ми вже знаходимося в підготовчому періоді наступної картини; паралельно йде монтаж третьої, а четверта бере участь у фестивалі. Таким чином, Sota Cinema Group виходить на пакетне виробництво, яке дає можливість постійно бути в ринку

іякісно забезпечувати всі визначальні етапи «життя» декількох картин одночасно. Так, це величезна система взаємостосунків і ще більша відповідальність. Цей підхід дає можливість відточувати/вдосконалювати технології ведення будь-якої картини від задуму до прокату, а також забезпечувати грамотне просування українських фільмів, координацію їх участі у фестивалях. Тому ми шукаємо партнерів, вивчаємо глядацькі очікування, прогнозуємо шанси наших фільмів у західному прокаті, займаємося формуванням попиту.

І.З.: Наскільки реально знайти свою нішу на цьому всесвітньому «торжищі», де лідер продажів давно визначився, а головним «замовником» став покупець — на нього тепер орієнтується виробник: купить — не купить?

О. К.: Не можна миттєво змінити ситуацію, яка залишалася незмінною понад півстоліття, коли кіноринку в Україні не існувало. Дивно було б чекати, що з першої ж картини обставини разюче зміняться. Все йде своєю чергою. Наші фільми запрошують на фестивалі. На найпрестижніших кінематографічних форумах — в Каннах, Берліні і Венеції — ми робимо рекламні стенди нашої продукції. В рамках найближчого Каннського міжнародного кінофестивалю будемо промоутувати 5 картин: три фільми Кири Муратової

233

І р и н а З у б а в і н а

(повнометражні картини «Два в одному» і «Мелодія для шарманки», а також короткометражку «Лялька»), нову картину Романа Балаяна «Райські птахи», Las meninas Ігор Подольчука і фільм Кшиштофа Занусси «Серце на долоні» (з Богданом Ступкой в головній ролі). Проект «Серце на долоні» стане першим досвідом копродюсерства з Польщею (можливо, підключиться Італія). Інтернаціональне виробництво — один з перспективних способів проникнення на міжнародний ринок. Кожний з виробників-інвесторів зацікавлений в тому, щоб проект прозвучав на «своєму»/власному ринку, а потім при розділенні прав решта ринку на тих самих умовах розподіляється між копродюсерами — синергія зусиль, і нічого не потрібно вигадувати. Весь світ так працює — це чудова практика. Якщо ви подивитеся титри будь-якого успішного великого фільму — виявите конфігурацію кількох (іноді до 7 і більше) компаній-виробників. Тепер за таким алгоритмом працюватимемо і ми. Копродукція залишається практично єдиним можливим шляхом нашого кіно у великий світ.

КАТАЛОГ ФІЛЬМІВ, ВИПУЩЕНИХ В УКРАЇНІ ПРОТЯГОМ 1996–2006 рр.*

1996

КІНОФІЛЬМИ

ПОВНОМЕТРАЖНІ ІГРОВІ

Без нашийника / Без ошейника. Одеська кіностудія художніх фільмів, на замовлення Міністерства культури і мистецтв України. Режисер-постановник: Радомир Василевський Вальдшнепи. Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра

Довженка, на замовлення Міністерства культури і мистецтв України. Режи- сер-постановник: Олександр Муратов

Кайдашева сім’я. Фільм 2. «Берегиня», Незалежна Кіногромада. Режисерпостановник: Володимир Городько Страчені світанки. Національна кіностудія художніх фільмів імені Олек-

сандра Довженка, на замовлення Міністерства культури і мистецтв України.

Режисер-постановник: Григорій Кохан

Judenkreis, або Вічне колесо. Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка, на замовлення Міністерства культури і мистецтв України. Режисер-постановник: Василь Домбровський

ТЕЛЕФІЛЬМИ, СЕРІАЛИ

Акваріум. Студія «Укртелефільм», Польське телебачення, MANFRED PROD (Німеччина), WEDIF 4 сер. Режисери-постановники: Анатолій Краузе, Валентина Коблюк, Ірина Іващенко

Операція «Контракт» (Диверсія за контрактом). Студія «Укртелефільм».

Художній керівник: Тамара Бойко

Острів любові. Студія «Укртелефільм», 10 фільмів. Режисер-постановник: Олег Бійма

* Інформацію, розміщену у цьому додатку, люб’язно надано Національним центром Олександра Довженка.

235

І р и н а З у б а в і н а

Час збирати каміння. Фільм V. Студія «Укртелефільм». Режисер-поста- новник: Володимир Андрощук

Час збирати каміння. Фільм VІ. Студія «Укртелефільм». Режисер-поста- новник: Володимир Андрощук

ПОВНОМЕТРАЖНІ НЕІГРОВІ

Антологіон (Український фільм). Студія «Укркінохроніка». Режисер: Олександр Балагура А ще не сьома печатка. Студія «Укркінохроніка». Режисер: Олександр Коваль

Богдан Хмельницький. Студія «Укркінохроніка». Режисер: Володимир Артеменко Златограй. «Зоряна», на замовлення Золотоношської райдержадміністрації.

Режисер: Людмила Пуха Неофіти. Студія «Укркінохроніка». Режисер: Олександр Коваль

Починаючи з минулого. Студія «Укркінохроніка». Режисер: Павло Фаренюк

Українські старовинні інструменти. Студія «Укртелефільм». Режисер: Вячеслав Скворцов

Чорнобиль. Післямова / Чернобыль. Послесловие. Студія «Укртелефільм».

Режисер: Роллан Сергієнко

КОРОТКОМЕТРАЖНІ НЕІГРОВІ

Банк. Студія «Укртелефільм». Режисер: Григорій Десятник Благословляю і молюся. Національна кінематека України. Київнаукфільм. Режисер: Лев Удовенко Відгомін. Студія «Укртелефільм». Режисер: Григорій Десятник

Володимир Ніколаєв. Студія «Укртелефільм». Режисер: Валентин Соколовський Густиня. Національна кінематека України. Київнаукфільм. Режисер: Дмитро Богданов

Дерево під вікном. Національна кінематека України. Київнаукфільм. Режисер: Роман Ширман Десятинна церква. Студія «Укртелефільм». Режисер: Григорій Десятник

Документальне кіно України. 1939–1945. Національна кінематека України. Київнаукфільм. Режисер: Валентин Марченко Заради життя. Студія «Укркінохроніка». Режисер: Ізраїль Гольдштейн

Зима Надії. Національна кінематека України. Київнаукфільм. Режисер: Сергій Снєжний Іван Григорович-Барський. Студія «Укртелефільм». Режисер: Валентин Соколовський

236

К а т а л о г ф і л ь м і в , в и п у щ е н и х п р о т я г о м 1 9 9 6 – 2 0 0 6 р р .

Лист без конверта. Національна кінематека України. Київнаукфільм, КДІТМ ім. І. К. Карпенка-Карого. Режисер: Сергій Марченко Любіть Україну. Студія «Укркінохроніка». Режисер: Анатолій Карась

Маестро Авдієвський. Студія «Укркінохроніка». Режисер: Сюзанна Шаповалова

Найвірніша, найвміліша, найвідбірніша. Національна кінематека України. Київнаукфільм. Режисер: Микола Дзенькевич Олесь Гончар. Післямова. Студія «Укркінохроніка». Режисер: Анатолій Крохмальний

Подорож у втрачене минуле. Національна кінематека України. Київнаукфільм. Режисер: Дмитро Богданов Сади та вино України. Кіностудія «Рось». Режисер: Владислав Таранюк

Тарас Шевченко. Надії (з циклу «Музеї України»). Національна кінематека України. Київнаукфільм. Режисер: Леонід Анічкін

Тут сонце, тут світло (художник Олександр Мурашко). Студія «Укртелефільм». Режисер: Сергій Дудка Україна сьогодні № 1. Студія «Укркінохроніка». Режисер: Рафаїл Нахманович

Україна сьогодні № 2. Студія «Укркінохроніка». Режисер: Сюзанна Шаповалова Україна сьогодні № 3. Студія «Укркінохроніка». Режисер: Рафаїл Нахманович

У храмі фармації (Музей-аптека). Студія «Укртелефільм». Режисер: Григорій Десятник

Цей сердечний син України — Микола Аркас. Студія «Укркінохроніка». Режисер: Леонард Букін Щастя Кіндрата Лохвицького. Студія «Укртелефільм». Режисер: Григорій Десятник

Як не стати жертвою злочину. Національна кінематека України. Київнаукфільм. Режисер: Наталія Богданенко

АНІМАЦІЯ Вій. Кіностудія «Укранімафільм». Режисер: Алла Грачова

Ріпка. «Greenpeace Ukraine». Режисер: Степан Коваль

Рукавичка. Кіностудія «Укранімафільм». Режисер: Наталія Марченкова Тополя. Кіностудія «Укранімафільм». Режисер: Валентина Костилєва Як козаки у хокей грали. Кіностудія «Укранімафільм». Режисер: Володимир Дахно, Тадеуш Павленко

237

І р и н а З у б а в і н а

ВІДЕОФІЛЬМИ

ПОВНОМЕТРАЖНІ НЕІГРОВІ

Браво, «ОДЕСА»! / Браво, «ОДЕССА»!. Студія «Верба» (м. Одеса). Режисер:

Ю. Сатаненко

За українським часом (Україна. П’ять років незалежності). Студія «Укртелефільм». Режисер: Костянтин Крайній Не пропала їхня слава. Студія «Родовід», на замовлення Всеукраїнського

товариства «Просвіта». Режисер: Володимир Городько

Українська еліта / Ukrainian Elite (із серіалу «Світ України»). В.І.Т.А. («Біз- нес-Інформ Телеагенство», м. Донецьк). Режисер: Микола Михайлов

Храми України / The Temples Of Ukraine (із серіалу «Світ України»). В.І.Т.А. («Бізнес-Інформ Телеагенство», м. Донецьк). Режисер: Микола Михайлов

КОРОТКОМЕТРАЖНІ НЕІГРОВІ

Академія танцю. Кіностудія «Контакт». Режисер: Ігор Іванов

Будзь-Гуцульський сир (Гуцульські візерунки). Студія «Укртелефільм».

Режисер: Василь Образ Вчора, сьогодні, вічно. Кіностудія «Контакт». Режисер: Сергій Буковський

Газ України. Кіностудія «Контакт». Режисер: Олександр Фролов

Десять років відчуження / Ttn Years Of Alienation. «Internews Network Ukraine». Режисери: Георгій Шкляревський, Сергій Буковський

Зона тривоги нашої. Кіностудія «Контакт». Режисер: Георгій Шкляревський

Зорі над Бердичевом (Лісова Слобідка). Студія «Укртелефільм». Режисер:

Валентина Коблюк Княжа регата. Студія «Віка-ТВ». Режисер: Михайло Іллєнко

Космач. Студія «Укртелефільм». Режисер: Василь Образ Крила України. Студія «Укртелефільм». Режисер: Сергій Дудка

Місто у великому місті (Аеропорт «Бориспіль»). Кіностудія «Контакт». Режисер: Микола Мащенко

Мішель / Мишель. «Internews Network Ukraine». Режисер: Олександр Будьонний

Музика моєї душі (Марічка Ясиновська). Студія «ВІАТЕЛ». Режисер: Василь Вітер Наш клуб. ЛП «ОСТ», Благодійний фонд «Катана». Режисер: Є. Гнутов

Не хочу згадувати (Чорнобиль-96). Студія «Укртелефільм». Режисер: Ігор Кобрін Оболонь. Кіностудія «Контакт». Режисер: Мурат Мамедов

Оксана Петрусенко. Кіностудія «Контакт». Режисер: Олександр Фролов

238

К а т а л о г ф і л ь м і в , в и п у щ е н и х п р о т я г о м 1 9 9 6 – 2 0 0 6 р р .

Пивзавод на Подолі. Кіностудія «Контакт». Режисер: Сергій Лосєв Пустинь. «Internews Network Ukraine». Режисер: Олесь Санін

Україна і Інтерпол (Білі комірці). Студія «Укртелефільм». Режисер: Василь Образ Україна — космос. Вибір шляху. Кіностудія «Контакт». Режисер: Володимир Хмельницький

Чоловічий костюм і твій імідж. Кіностудія «Контакт». Режисер: Леонід Горовець Чорнобиль — роки і долі. Кіностудія «Контакт». Режисер: Георгій Шкляревський

Шампанське по-київськи / Шампанское по-киевски. Кіностудія «Контакт».

Режисер: Леонід Горовець

DINGLITODEN. «Internews Network Ukraine». Режисер: Володимир Кукоренчук

1997

КІНОФІЛЬМИ

ПОВНОМЕТРАЖНІ ІГРОВІ

Принцеса на бобах / Принцесса на бобах. Одеська кіностудія художніх фільмів, на замовлення Міністерства культури і мистецтв України, студія «Шанс» (Росія), за участю компанії ТВ-Центр (Росія). Режисер-постановник: Віллен Новак

Приятель небіжчика / Приятель покойника. Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка, «Компані Ест-Уест» (Франція), «Компані де філм» (Франція), Міністерство культури і мистецтв України, Міністерство культури Франції, Казахська кінофабрика ім. Шакена Айманова. Режисер-постановник: Вячеслав Криштофович Святе сімейство / Святое семейство. Національна кіностудія художніх філь-

мів імені Олександра Довженка, на замовлення Міністерства культури і мистецтв України. Режисер-постановник: Михайло Бєліков Сьомий маршрут. Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра

Довженка, на замовлення Міністерства культури і мистецтв України. Режи- сер-постановник: Михайло Іллєнко

Три історії / Три истории. Фірма «НТВ-Профит» (Росія), за участю Держкіно Росії, телекомпанії «НТВ», Міністерства культури і мистецтв України, Одеської кіностудії художніх фільмів, «СУДЗІ-ФІЛЬМ». Режисер-поста- новник: Кіра Муратова

Хіппініада, або Материк кохання / Хиппиниада, или Материк любви. Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка, Підпри-

239

І р и н а З у б а в і н а

ємство придніпровських магістральних нафтопроводів м. Кременчук. Режи- сер-постановник: Андрій Бенкендорф

СЕРІАЛИ, ТЕЛЕФІЛЬМИ Роксолана. Студія «Укртелефільм» (12 сер.). Ре- жисер-постановник: Борис Небієрідзе

Роксолана — дружина Халіфа. Студія «Укртелефільм» (14 сер.). Режисерпостановник: Борис Небієрідзе

Тарас Шевченко. Заповіт. VII серія «На сій окраденій землі…». Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка, науково-методичний центр Міністерства освіти України, за участю Українського Фонду культури, Державної телекомпанії України. Режисер-постановник: Станіслав Клименко

Тарас Шевченко. Заповіт. VIII серія «Душа з призначенням прекрасним». Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка, Все- українськетовариство«Просвіта»іменіТарасаШевченка,науково-методичний центр Міністерства освіти України, за участю Українського Фонду культури, Державної телекомпанії України. Режисер-постановник: Станіслав Клименко

Тарас Шевченко. Заповіт. IX серія «Доле, де ти?». Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка, науково-методичний центр Міністерства освіти України, за участю Українського Фонду культури, Державної телекомпанії України. Режисер-постановник: Станіслав Клименко

КОРОТКОМЕТРАЖНІ ІГРОВІ

Валіза. Студія «Стоп Крана». Режисер-постановник: Олександр Шапіро

ПОВНОМЕТРАЖНІ НЕІГРОВІ

Благовіст. Студія «Укркінохроніка». Режисер: Василь Трохименко Благослови, Берегине! Студія «Берегиня». Режисер зйомок: Володимир Артеменко. Режисер монтажу: Микола Літус

Реконструкція Палацу «Україна». Студія «Укркінохроніка». Режисер:

Олександр Коваль Своя доля. Сон. Творча майстерня «Ярило». Автор сценарію: Ігор Малахов

Щоб жити / Чтобы жить. НПО «Джерело», за підтримки Національної кінематеки України. Режисер: Георгій Давиденко

Я — Камінь з Божої пращі. Фільм І «Ольжич». Студія «Укркінохроніка», на замовлення Міністерства культури і мистецтв України, Фундації ім. О. Ольжича. Режисер: Аркадій Мікульський

240