Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

робота в графматеріалі

.pdf
Скачиваний:
34
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
23.17 Mб
Скачать

 

91

ЛІТОГРАФІЯ

 

 

корном. Роботу можна виконувати пензлем або пером, можна застосовувати набризг туші з жорсткого щетинного пензля.

У разі виникнення потреби, на камень можна переве­ти різні фактури (дерево, тканина, полотно то що) жирною літографсь­ кою фарбою. З початку потрібна фактура закатується фарбою, потім під слабким тис­ ком вона переноситься на кальку, а з кальки на камінь.

 

92

ТЕХНІКИ АВТОРСЬКОГО ДРУКУ

 

 

По заливці туші можна гравірувати шабером або голкою. Гравірування на камені слід виконувати дуже уважно та ретельно, бо тут не бажані виправлення, які відчутно впливають на фактуру малюнку. Так можна виправити порушення тонального строю, при­ брати помилкові лінії, покла­ти пробли­ки і тому подібне. Слід пам'ятати, що заповнен­ ня «корешка» олівцем слід проводити з усіх боків рівномірно колоподібними рухами, тоді малюнок буде найбільш стійким проти травлення. Можливо працювати і боковою поверхнею олівця. Треба звенути ува­ гу і на те, що теплий відносно темний тон камня може вве­ти в оману і відбиток буде більш контрастним, різким особливо тоді, коли для друку взято білий папір

Особливої виразності можливо досяг­ ти, поєдну­чи декілька технік літографії. Їх співвідношення обумовлено творчім задумом автора. Найчастіше поєднується олівець та

 

93

ЛІТОГРАФІЯ

 

 

заливка, набризг туші за допомогою жорст­ кої щітки.

У коль­ровій літографії для кожного коль­ру готується свій камінь, який потребує свого процесу малювання та друкарського процесу.

Після того, як ескіз остаточно готовий, слід розкла­ти його на коль­ри – фарби, поєднання яких при друкуванні створять відтворять всі тональні та коль­рові особли­ вості задуманої композиції. Слід ураховувати, що, найчастіше, один колір ( найтемніший, умовно «чорний») є рисуючим, тобто тим, що тримає малюнок та композиційний стрій. Інші коль­ри будуть створювати потрібний коль­ровий стрій і повинні бути розділені за тональною та тепло холодною насиченістю.

Як що якийся колір у ескізі взято у по­ вну тональну силу, то щоб відповідна фарба друкувалась у повну силу, камінь у цьому місці слід залити тушшю або замалювати олівцем до чорного. При двох – трьох коль­ оровому друкуванні одна фарба майже

 

94

ТЕХНІКИ АВТОРСЬКОГО ДРУКУ

 

 

За до­по­мо­го­ю хресс­тів міто­к, го­ло­к та літо­рафс­ько­го щтан­генн­ци­р­ ку­ля досс­ягаєтьс­я с­півпо­даннн­я фарб при дру­ку­ваннн­і ко­льро­ви­х літо­графій­.

При­во­дку фарб мо­жн­а про­во­ди­ти так: прко­ло­ти кресс­ти-­мітки го­лками з ли­це­во­го бо­ку­, по­тім пе­ресс­тави­ти го­лки нн­а звато­тн­ій бік, і н­ас­тави­вши го­лки нн­а мітки оо­бе­ре­жно о о­пусс­ти­ти вітби­то­к н­а камін­ь.

завжди є малю­чою, а інші підкладочними. Слід мати на увазі, що друк однієї фарби на іншу дає новий колір та затемнення тону. Чорну фарбу завжди можна зробити більш темною оксамитовою, надати їй відповідний відтінок, підклавши під неї іншу відповідну фарбу.

Друк коль­рової літографії слід почи­ нати з світлих теплих, жовтих фарб, закінчу­ вати холодними та малю­чими фарбами.

Перед роботою на камені слід ретель­ но виконати абрис на кожен колір, нане­ти у відповідні місця приводні хре­ти – мітки, обов'язково перевірити правильність співпа­ дання кольорів, а потім переводити абриси на камені та працювати на них відповідним до задуму та творчої манери чином.

Можливо кольорову роботу надрукувати і з одного каменя, тоді після дру­ ку кожного коль­ру камінь «відпу­кається» спеціальним розчино оцтової кіслоти та змивається великою кількістю види, при цьому малюнок залишається видимим. При необхідності на камені поновлюється коре­ шок. Працювати шабером можна тільки на останньому камені. Перевагою цього методу є те, що таким чином досягається віднос­ на велика точність приводки-співпадіння фарб при друкуванні літографії у дві три фарби, бо на камені залишається слід попе­ редньої друкарської форми. Недоліком є те, що неможливо передрукувати попередній колір тому, що його друкарська форма зни­ щується прималюванні та друку наступного кольору.

ТРАВЛЕННЯ ТА ДРУК КАМЕНІВ.

Після закінчення малювання треба щоб каменіь вистоявся два – три дні для якісного «прожирювання» форми і тільки після того переходити до процесу травлен­ ня.

До того слід підготувати травлячий розчин таким чином: на повільному вогні при постійному помішуванні заварюється

 

95

ЛІТОГРАФІЯ

 

 

дек­срин або крохмаль у співвідношенні –350 г дек­срину на один літр води, потім до охоло­женого розчину додається 5 – 7 г концен­рованої азотної кислоти.

Перед травлення слід шабером обро­ бити поля та ре­ра каменю щоб прибрати можливе їх прожарювання. Сам малюнок слід присипати тальком, надлишок якого треба змісти з нього за допомогою м'якої ганчірки.

Травлення каменю починають з чи­то­ го поля на якому перевіряється ви­равка, і, як що вона не «кипить» на камені, травиться рівномірно сам мальнок. Травлення прово­ диться ре­ром долоні, якою слід рівномірно та швидко протерти весь малюнок. Залиш­ ки ви­равки прибираються з каменя, зали­ шається лише тонкий її шар.

Як що робота має тонкий, світлий тональний стрій, травити її слід слабшою ви­равкою, але товстішим шаром, поступово зменшу­чи кількість ви­равки забира­чи надлишок з поверхні каменя. Під ви­равкою камінь повинен находитись не менше 10 – 12 годин.

Після цього камінь змивають водою з доданням кількох крапель скипидару, знов

Ко­лір, як що він висс­ту­пає не ­ тільки як тонн­, відіграє важли­ву ви­разну ­ та де­ко­рати­вну ­ ро­ль у вс­іх оснон­о­внии­х ко­мпо­зи­ційни­и­х с­піввідноо­шенн­­ н­ях. Слід врахо­ву­вати при ви­рішенн­н­і ко­мпо­зи­ційни­и­х задачдинн­аміку по­яви та знии­кненнн­н­я ко­льо­ру­, йоо­го ри­тмічний й­ ро­зви­то­к н­а пло­щинн­і, йоо­го здатн­іс­ть до сс­тво­ренн­н­я у­мо­вноо­го просс­то­ру­.

ТЕХНІКИ АВТОРСЬКОГО ДРУКУ ОФОРТ ЛІТОГРАФІЯ ДЕРЕВОРИТ ЛІНОРИТ ШОВКОТРАФАРЕТНИЙ ДРУК

96

 

 

додають воду та чи­тою мо­рою ганчіркою знімають залишки води, скипидару та літо­ графських матеріалів. Після цього камінь закатується літографською фарбою і, для закріплення форми, процес травлення повто­ рюється. Процес «перекатки», тобто заміни рису­чих матеріалів на друкарську фарбу можно проводити ще й так: протравлену та видержану форму протирають насухо «тен­ турою», закатують фарбою,а потім додавши води зкатують фарбу з каменя потім трав­ лять форму у друге, змива­чи її вже водою. Тентуру готують з однієї ча­тини солідолу, трьох ча­тин бітуму та вісімнадцяти ча­тин скипидару. Удеяких випадках, для отримання якісної витривалої форми, спочатку з під

Фарби за ко­льо­ро­м

мо­жу­ть бу­ти

конн­трас­тнии­ми

чи­м підкресс­люва­

ти­му­ть с­во­ю

різн­іс­ть і в різнос­с­ті

зн­ахо­ди­ти­му­ть

єдн­іс­ть, або бу­ти

н­абли­жнии­ми

май­же

до н н­юанснин­и­х

відноо­шенн­ь. Фле завжди у у­мо­вно ­

о­дн­а з нии­х бу­де «чо­рноо­ю», малюючо­ю, ін­ша «с­іро­ю», підкладо­чноо­ю.

Такий ­ росс­по­діл до­по­мо­же тонн­ально у у­по­рядку­вати

ро­бо­ту­. Ко­льо­ро­ве

її у­по­рядку­ваннн­я річ н­абагато с с­кладн­іша, то­му­,

що по­єднуу­є багато

о­б'єкти­внии­х та суу­б'єкти­внии­х чиннин­и­ків.

 

ТЕХНІКИ АВТОРСЬКОГО ДРУКУ ОФОРТ ЛІТОГРАФІЯ ДЕРЕВОРИТ ЛІНОРИТ ШОВКОТРАФАРЕТНИЙ ДРУК

97

 

 

висохшої витравки скіпідаром вимивають літографські матеріали тотім протирають камінь тентурою та змивають водою.

ДРУК КАМЕНІВ

Друк каменів відбувається на друкарсь­ кому літографському верстаті. Принцип друку полягає в тому, що накатаний фар­ бою камінь по верх якого покладено трохи зволожений папір та амортизу­чий підре­ берник(гладкий міцний картоннатягнений на тонгу дерев'яну раму та кілька шарів м'кого паперу) протягується з ти­ком під рейбером. При цьому під ти­ком рейбера фарба пере­ ходе на папір.

Фарби для друку слід використовувати спеціальні літографські для художнього друку. Фарби можна виготовити переварив­ ши типографські або офсетні фарби з прова­ реним у воді бджолиним воском. Таку фарбу перед накаткою на камінь слід до­ре пере­ терти шпателем та розкатати для надання їй більшої єла­тичності та рівномірної товщи­

Ви­разн­і мо­жли­восс­ті ко­льру ду­же ве­ли­кі н­авіть то­ді, ко­ли кількіс­ть фарб о­бме­женн­а. Ко­лір прийй­має акти­вну у у­час­ть у фо­рму­ваннн­і у­мо­в­ ноо­го просс­то­ру арку­ша папе­ру­, збагачу­є ви­разн­і мо­жли­восс­ті, ро­би­ть с­прийн­н­яття більш мноо­го­планоо­ви­м. До тонн­альноо­ї різнос­с­ті до­даєтьс­я різн­іс­ть те­пло хо­ло­дн­а, та мо­жли­віс­ть у­тво­ри­ти но­о­вий ­ ко­лір при

ТЕХНІКИ АВТОРСЬКОГО ДРУКУ ОФОРТ ЛІТОГРАФІЯ ДЕРЕВОРИТ ЛІНОРИТ ШОВКОТРАФАРЕТНИЙ ДРУК

98

 

 

Ви­бір ко­льо­ро­во­го рішенн­н­я с­права у ве­ли­кій мірі суу­б' єкти­вн­а, е­мо­­ ційнн­а і ко­жне ­ рішенн­н­я мо­же бу­ти оо­бгрунн­то­ване ­ і ви­правданее­, як що воно о­ має пе­вний й­ чу­ттєвий ­ та есс­те­ти­чний й­ впли­в н­а глядача.

ни шару. Накатування фарби проводиться м'якими резиновими або шкірямими вамами ширшими за камень. Вал при накатці повинен рухатися не рівно вперед або назад, а по півколу, шар фарби повинен бути рівномірним по всій поверхні каменя. Друкарська форма найчастіше не відразу набирає фарбу, тому перші «розкаточні» відбиткі будуть світлі і не завжди якісні.

У разі, як що друк ви­вив недоліки малюнку, або коли робиться коль­рова літографія з одного каменя, камінь відпус­ кається.

Для виправлення малюнку закатаний фарбою та присипаний тальком камінь обробляється 1–2 хвилини розчином 15г алю­ мо калієвих квасців у половині літра води або звичайним 7% оцтом і змивається водою.

ТЕХНІКИ АВТОРСЬКОГО ДРУКУ ОФОРТ ЛІТОГРАФІЯ ДЕРЕВОРИТ ЛІНОРИТ ШОВКОТРАФАРЕТНИЙ ДРУК

99

 

 

Після доробки олівцем або тушшю камінь траветься звичайним чином. У коль­ровій літографії чи­тий змитий камінь травить­ ся у розчині квасців, або оцеті 3 – 4 хвили­ ни, змиваеться водою і трохи корешкується, попередній малюнок та мітки при цьому залишаються видимими. Мітки для доброго попадання голок, по яким проводиться суміщення фарб, можна трохи заглибити, засвердлити в поверхню каменя.

У ході учбового процесу ознайомлен­ ня з технікою літографії до виконання про­ понуються такі завдання:

Формальна композиція. Композиція виконується не тільки

як самостійне творче завдання, а, перш за все, як завдання на вивчення технології та

Слід врахо­ву­вати те­пло хо­ло­дн­іс­ть ко­льро­ви­х відноо­шенн­ь, мо­ж­ ли­віс­ть ноо­ви­х ко­льо­ро­ви­х с­по­лу­ченн­ь, просс­то­ро­ве по­ло­женн­н­я ко­ль­ о­ру­, яке ду­же важли­ве при ви­рішенн­н­і осо­о­бли­во гли­бо­ко­го про­­ с­то­ру­. Ко­жен ­ ко­лір має с­вій ро­зви­то­к, він з'являєтьс­я та знии­кає, підви­щу­є с­во­ю н­асии­ченн­іс­ть, збагачу­є зву­чаннн­я сус­с­ідн­ьо­го ко­льо­ру­, підтри­му­є йоо­го­, або знее­шко­джу­є. До ри­тму «чо­рноо­го­» та «біло­го­» до­даєтьс­я ноо­ва ко­льо­ро­ва ри­тміка

ТЕХНІКИ АВТОРСЬКОГО ДРУКУ ОФОРТ ЛІТОГРАФІЯ ДЕРЕВОРИТ ЛІНОРИТ ШОВКОТРАФАРЕТНИЙ ДРУК

100

 

 

виразних можливо­тей літографії. Студен­ ти повинні навчитися пово­женню з каме­ нем, навчитися застосовувати олівець, туш, гравіровку, поєднувати їх у своїх роботах. Роботи виконуються на невеликих каменях по 3 – 4 композиції на одному камені.

Натюрморт зі звичних предметів побу­ ту. Натюрморт виконується як самостійна творча задача з особи­тою тематичною направленістю. Завдання виконується літо­ графським олівцем в поєднанні з іншими засобами виразності. Можливо застосову­ вати різні запобіжні фактури, виходячи з досвіду першого завдання. Слід засереди­ ти увагу на виразних засобах композиції, організуції простору ту об'єму. Можливе включення запобіжних фактур, викори­тан­ ня туші та інше.

Міський пейзаж.

Підготовча робота проводиться з натури відповідно до вимог техніки літографії. При

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]