Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

робота в графматеріалі

.pdf
Скачиваний:
34
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
23.17 Mб
Скачать

ЛІНОРИТ ТА ДЕРЕВОРИТ

Дру­к мо­жн­а про­во­ди­ти нн­а пресс­ах різноо­ї конс­с­тру­кції та ро­змірів, або нн­ао­фо­ртнии­х ве­рс­татах, по­пе­ре­дн­ьо ос­с­лаби­вши тисс­к та по­к­ лавши по краях тале­ру по­ло­зи для то­го­, що­б вал по­вільн­іше­, бе­з усс­ту­пу­, н­ахо­ди­в н­а до­шку­.

51

У 50 роках XVI сторіччя на Москві з'яви­ лися перші самодруки із гравюрами, які виго­ товлено майстрами з Великого Новгорода. Маучи разгалужені торгівельні зв’язки

зЄвропою вільні новгородці першими на теренах Росії ознайомилися з європейськими новодруками та засвоїли нову техніку гравірування.

На Українських землях поширюються слов'янські першо­руки з Чехії та Кракова. У той же час розпочинає друкарську справу у білоруських зумлях Великого Князівства Литовського, що входило до Річи Посполитої Ма­чи все це за зразки, Іван Федоров та Пе­ро Мстиславець друкують «Апо­тола» 1564 р. з першою російською гравюрою на дереві «Євангеліст Лука».

Подальша діяльність І. Федорова у Біло­ русії та на Україні спри­ла ще більшому поширенню гравюри на дереві на наших теренах. Майстерність різьблення дощок та якість їх виготовлення була такою, що деякі

зних викори­товувалися ще понад 100 років

інеодноразово копіювалися.

Техніка деревориту пішла у двох напря­ мах: народної, лубочної картинки та худож­ ньої ілю­срації.

 

52

ТЕХНІКИ АВТОРСЬКОГО ДРУКУ

 

 

 

 

«Технічна революція» у гравюрі на дереві відбулася у Англії наприкінці XVIII сторіччя і пов'язана з ім'ям Томаса Бьюіка.

Він перший почав викори­товувати замість зрізу дошки вдовж, зріз упоперек. Це дало можливість поглибити тональний стрій відбитків, збагатити фактурний зміст, застосувати інструменти, що належали раніш лише гравюрі на металі, спро­тити техніку гравірування. Гравюри Бьюіка крім технічної

Сво­єрідн­і факту­ри у ­ ліноо­ри­ті

вини­и­кають

то­ді, ко­ли н н­а ве­ли­ки­х

с­вітли­х міс­цях

вал с фарбо­ю

при н н­акату­ваннн­і

чи­пляє ре­льєф

у гли­бинн­і, при

дру­ку­ваннн­і сии­льнии­м тисс­ко­м цей ­

«бру­д» пе­ре­хо­де нн­а

папір. Як що це

про­те­річи­ть тво­рчо­му заду­му­,

до­шку сс­лід до­різати­,

по­гли­блюючи

білі міс­ця,

або

мо­жн­а при

дру­ку­ваннн­і закри­вати

забру­днен­н­і міс­ця мас­ками

з клапти­ків папе­ру

або

трафаре­тами­.

Але

ці факту­ри

мо­жн­а пе­ре­тво­ри­ти

в с­во­єрідний й­

ви­разний й­ зас­іб,

при

яко­му ще

 

більше ви­являютьс­я

риси и­ інсс­тру­менн­ту­, з'являєтьс­я

с­во­єрідн­а е­кс­пресс­ія.

Ко­жен ­ з ци­х дво­х принн­ци­по­ви­х ви­дів гравіру­ваннн­я має с­во­ї пе­ре­ва­ ги­. А с­пе­ре­чаннн­я про більшу при­ро­дн­іс­ть то­го чи ін­шо­го не­е­до­цільн­і че­ре­з те­, що оо­би­два вони ос о­с­вяченн­і тради­цією. Тво­рчи ж мо­жли­восс­ті ко­жноо­го о о­бме­женн­і ли­ше про­фесс­ійнн­іс­тю тво­рчо­ї осо­о­бисс­тосс­ті та тією ме­то­ю, яку ця осо­о­бисс­тіс­ть с­тави­ла пе­ре­д соо­бо­ю. Існу­у­ють різн­і шко­ли­, які до­три­му­ютьс­я ци­х принн­ци­пів, як при­клад Піте­рс­ька та Мосс­ко­вс­ька шко­ли де­ре­во­ри­ту що заяви­ли про се­е­бе у сес­е­ре­денн­і ХХ с­то­ліття. Але нн­ай­більші ви­разн­і та факту­рн­і мо­жли­восс­ті дає по­єд­ н­аннн­я о­бо­х с­посо­о­бів гравіру­ваннн­я, ко­ли с с­гу­щенн­н­я чо­рнии­х лін­ій посс­ту­по­во пе­ре­хо­ди­ть у тоно­о­ве рішенн­н­я, ко­ли досс­ягаєтьс­я єдн­іс­ть чо­рноо­ї та біло­ї лін­ії, ко­ли ру­ка з різце­м вільно ­ та нее­ви­му­шено о­ пе­ре­­ во­ди­ть заду­м н­а до­шку бе­з зай­во­ї ко­пійносо­с­ті єс­кізу­.

ЛІНОРИТ ТА ДЕРЕВОРИТ

Є два оснон­о­вн­і ви­ди гравіру­ваннн­я: пе­ршийй­, більш давн­ій­, ще з час­ів о­бре­зноо­го де­ре­во­ри­ту­, по­лягає в то­му­, що різе­ць по­вто­рює есс­кіз с­тво­рений ­й­ пенн­зле­м або пе­ро­м, відо­бражаючи н н­а до­шці ви­разн­і риси­и­, при­таманнн­і пенн­злю або пе­ру і н­іве­люючі власнн­і ви­разн­і риси­и­, дру­гий ­ по­хо­ди­ть від то­рце­во­го де­ре­во­ри­ту­, врахо­ву­вє осо­о­бли­­ восс­ті інсс­тру­менн­ту­, ро­зкри­ває йоо­го ви­разн­і мо­жли­восс­ті. Як що бля пе­ршо­го ви­ду характе­рн­а ро­бо­та чо­рноо­ю лін­ією, то для дру­го­го харате­рн­а ро­бо­та біло­ю лін­ією, що більше відпо­відає осо­о­бли­восс­тям різбленн­н­ю де­ре­во­ри­тнии­ми або ліноо­ри­тнии­ми інсс­тру­менн­тами­.

53

майстерності відзначені високою художньою організацією аркуша.

Нового поширення гравюра на дереві набула у XIX сторіччі у Франції. Відомі ілю­т­ рації Гю­тава Доре до «Божественної комедії» 1861р., роботи Луі Ле Пера, гравюри Поля Гогена (Таїтянський цикл), Ф.Валоттона, Е. Мунка.

Гравюра на дереві сприймала всі здобут­ ки художніх течій XIX сторіччя: класицизму, імпресіонізму, постімпресіонізму, модерну.

У цей же час на художні якості дерево­ риту звертають увагу і митці на теренах Російської Імперії. Із одного з засобів репро­ дукції вона перетворюється на самостійний вид ми­тецтва у творах таких художників як Ос­роумова Лебедева, В. Фалилєєв, В. Фаворський, та багатьох інших. Цими іме­ нами позначено початок XX століття. Час буремний та революційний вимагав знов «демократизації» художнь­го друку.

У цей час винайдено дешеве «сурогатне» покриття для підлог – линоліум. Спочатку

 

54

ТЕХНІКИ АВТОРСЬКОГО ДРУКУ

 

 

че була сумін олійної фарби з крейдою та дрібною дерев'яною тирсою нанесена на грубу тканину з джутового волокна, пізніше, з винайденням полімерних хімічних сполук, різні види пластиків.

З'являються перші ліногравюри як чор­ но – білі, так і коль­рові. Н. Купріянов, А.

ЛІНОРИТ ТА ДЕРЕВОРИТ

55

 

 

Гончаров, Д. Штернберг працюють у цій техніці. Поширення художньої освіти сприя­ ло і поширенню цього виду графіки. Навколо кожного художнь­го учбового закладу почи­ нають формуватися свої графічні школи.

У цей час остаточно встановлюються два основні напрямки розвитку високого друку, деревориту і лінориту. Перший, традиційний, при якому різбленню відводилась репродукційна роль по відтворенню зробленого пером або пензлем

 

56

ТЕХНІКИ АВТОРСЬКОГО ДРУКУ

 

 

Ліноо­ри­т, зпи­раючисс­ь н­а тво­рчі досс­ягненнн­н­я де­ре­во­ри­ту­, с­во­го часу ­ пе­ренн­іс гравюру нн­а ве­ли­кі, май­же гіган­тс­ькі ро­зміри­, цьо­му сс­при­­ яли відноснс­н­а те­хноо­ло­гічн­а просс­то­та, досс­ту­пн­іс­ть мате­ріалів та інсс­­ тру­менн­тів. Але­, ко­ли з'яви­лисс­я різн­і по­ліме­рн­і плас­ти­ки нн­а оснон­о­ві ПВХ, то шви­дко з'ясуу­валосс­я, що нн­а нии­х мо­жн­а працювати різцями для де­ре­во­ри­ту з ви­ко­рисс­таннн­ям вс­іх ви­разнии­х засоо­бів осс­таннн­ьо­­ го­. до пе­ре­ваг с­лід віднес­с­ти відносну н­у­ ле­гкіс­ть підго­то­вки до­шо­кта малий с с­про­ти­в мате­ріалу прт гравіру­ваннн­і. Але де­ре­во є де­ре­во­.

ескіза. Основна виразність у цьому випадку належала якості чоргої лінії. Другий напрямок перевагу віддавав роботі різцем, виявляючи тим самим дійсні якості матеріала та інструмента. Різець працює білою лінією, і тому їй у цьому випадку належить більша виразність. Ескізи розробляються на чорному папері білою фарбою, бо рухи пензля у чомусь подібні до роботи штихелем. Утворились навідь школи того та іншого напрямку, але творча практика довела, тільки талант метця та сінтез виразних засобів чогось таки варті.

На Україні традиції гравюри, закладені ще І. Падалкою, М. Фрадкіним, В. Касіяном та М. Дерегусом знай­ли свій розвиток у творчості В. Ленчина, С. Якутовича, Є. Джолос Соловьй­ва, В. Ненадо та інших.

До техніки лінориту та деревориту неодно­ разово зверталися такі видатні європейські митці, як П.Пикассо, А. Майоль, А. Матіс, К. Кольвіц.

Азійський напрямок розвитку гравюри на дереві досяг своєї вершини у творчості японських графіків у XVII – XIX сторіччях. Більшість майстрів графіки у Японії були

ЛІНОРИТ ТА ДЕРЕВОРИТ

57

 

 

Та, все о о­дноо­, де­ре­во­ри­т че­ре­з якосс­ті при­таманнн­і де­ре­ву­, че­ре­з більший с с­про­ти­в мате­ріалу­, має риси и­ при­таманнн­і ли­ше йо­о­му­. Сам про­цес ­ праці з де­ре­во­м має присс­мак яко­їс­ь давн­ьо­ї с­акральнос­с­ті, а дру­к, н­ай­час­тіше про­во­ди­тьс­я вру­чнуу­, за до­по­мо­го­ю «кіс­тки­» а то і зви­чайно­о­ї ло­жки бе­з зас­тосу­у­ваннн­я ве­рс­татів.

пов'язані з художньою школою Укийо Е із тогочасної столиці понії міста Едо (сучасний Токіо). Із середени XIX століття, я тільки Японія відмовилася від політичної та культурної самоізоляції, японська графіка набула популярності у Європі і відчуто впли­ нула на творчість таких майстрів як К. Моне, Е. Дега, Ф. Валлотон, а серед наших майстрів наА. Ос­роумову Лебедеву та інших.

Найвідоміші такі майстри, як Харунобу, Корюсай, Хокусай, Хіросіге. На відміну від європейської гравюри, яка викори­то­ вувала олійні фарби, японці викори­тову­ вали суміші, які розчинювалися водою. Ці фарби наносилися на дошку, попередньо вкриту шаром рисового крохмалю за допо­ могою особливих пензлів та щіток. Шар крахмалу утрімував у собі водорозчинну фарбу не даюти їй передчасно висохнути, бо нанесення іі у такий спосіб потребувало відносно багато часу. Цей спосіб дозволяв робити характерні тонові розтяги у межах однієї дошки. Потім робився відбиток на зволожений папір

Японська ксилографія істотно вплинула на європейську гравюру початку XX сторіччя, але її виразні та технологічні здобутки були засвоєні вже відносно можливостей олійних та синтетичних друкарськіх фарб.

Вивчення та засвоєнню різноманіття технічних та виразних можливо­тей лінори­ ту та деревориту спри­тиме загостренню

 

58

ТЕХНІКИ АВТОРСЬКОГО ДРУКУ

 

 

У ко­ль­орво­му лін­о­ри­ті та де­ре­во­ри­ті н­ай­час­тіше оо­с­нов­но­о­ю фарбо­ю че­ре­з яку сс­тво­рюють­ся вс­і ін­ші є біли­ло­, біли­ло ли­с­и­ро­воч­нее­, про­­ зо­ре­, або біли­ло ви­крив­не н н­е­про­зо­ре­, кор­пу­с­нее­. Ко­льо­ро­ві фарби до біли­ла с­лід до­давати по­тро­ху посс­тійно о­ ви­про­бу­ючи от­три­ма­ний ­ ко­лір дру­ко­м. Для не о о­бо­в'язко­во ви­ко­ри­с­то­ву­вати с а­аму до­шку­, до­с­тат­ньо нн­е­ве­ли­ко­го клапти­ка лін­о­ле­у­ма. Дру­к до­шки про­во­ди­ть­ с­я піс­ля от­ри­ман­н­я по­трібн­о­го ре­зу­льтату­, Це збе­ре­же папір час та с­и­ли­. З на­с­туп­ноо­ю фарбо­ю ро­би­ть­ся те­ж са­ме­. Так пе­ре­віряєтьс­я змішу­ван­н­я ко­ль­орів при н а­акладаннн­і фарби о д­нн­а н­а од­нуу­. Слід пам'ятати­, що кож­н­а на­с­туп­н­а фарба дру­ку­єтьс­я піс­ля ви­с­и­хан­н­я по­пе­ред­н­ьо­ї. Ли­с­и­ро­воч­не ­ біли­ло сс­лід н­аносис­и­ти нн­а до­шку для шви­д­ ко­го ви­с­и­хан­н­я то­н­ки­м, май­же про­зо­ри­м шаро­м. То­ді папір с­віти­ти­­ ме­ть­ся че­ре­з фарбу­, е­фе­кт бу­де май­же акваре­ль­нийй­.

відчуття «чорного та білого», відчуття лінії, форми та сілу­ту. Вивчення художніх можли­ во­тей лінориту та деревориту, способів та технічних навичок відчутно збагачує творчий потенціал художника – графіка і, при знанні можливо­тей офорту та літографії, збагачує виразні можливості художника.

При вивченні техніки високого друку послідовність завдань розроблена у до правила «від простого до складного» і має навчальний характер. Спочатку краще призвичаїтись до техніки виконуючи вправи у лінориті і лише потім у деревориті. Вико­ нання завдань дає змогу підняти та збагатити

ЛІНОРИТ ТА ДЕРЕВОРИТ

59

 

 

загальний художній рівень студентів, розвити їх естетичні та художні смаки.

Лінорит та дереворит хоча і є принципово споріднені, але кожна з технік має свої особливості та відмінності, які насамперед пов’язані з фізичними властивостями матеріалу.

Першим етапом у навчанні є підготовка «дощок». Підготовка починається з вирівню­ вання та шлифування робочої поверхні та її ґрунтовки. Дерев'яні дошки (поперечні зрізи самшиту або груші) вирівнюються до однакової товщини вручну, або в умовах виробництва за допомогою фрезерного вер­ стату. Найзручніша товщина для невеликих робіт – 1,5 – 2 см.

Потім поверхня оброблюється різними номерами наждачного паперу і грунтується. Раніше застосовувалися колоїдні розчини з білил, яєчного білка, квасців. Зараз можно викори­товувати ПВА темперу, нанесену тонким шаром. В залежності від вподобань грунт може бути білим або чорним. Чор­ не дає змогу бачити процес гравірування більш контрастно, наближено до резуль­ татів друку. Деякі майстри не грунтують дошки, а пропарюють їх бджолиним воском

 

60

ТЕХНІКИ АВТОРСЬКОГО ДРУКУ

 

 

з каніфолью. При цьомуоверхня дошки стає більш щільною, закриваються мікротріщини. Перевагою цього методу є тільки приємне єстетичне відчуття від роботи з деревом та його текстурою.

Ліноліум теж слід шліфувати за допомо­ гою пемзи, водостійкого наждачного папе­ ру або порошку і води. Майбутня дошка кладеться на товсте скло або літографський камінь, на її поверхню наливається вода. Шліфування проводиться за допомогою бруска деревини оббитого наждачним папером, а коли застосовується наждачний порошок, залізного або кам’яного (невеликий літогріфський камінь) куранта. Відшліфовану дошку слід наклеїти на картон, що особливо важливо у випадках, коли дошка «біла», тобто сильно гравірована.

Після цього дошка грунтується за допомо­ гою темпери або туші. Малюнок на дошку переноситься за допомогою машинописно­ го копірувального паперу жовтого або чор­

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]