Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы Сг.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

II. Загальне землеробство

Землеробство - важлива галузь сільськогосподарського виробництва, яка забезпечує одержання продукції харчових, технічних і кормових рослин.

Теоретичною базою землеробства як галузі сільськогосподарського виробництва є система відомостей і законів про раціональне використання землі, фунту. Тому в системі сільськогосподарських наук землеробство визначають як науку, що вишукує і пропонує засоби найбільш раціонального використання землі, підвищення родючості фунту та ефективного використання її, збільшення урожайності сільськогосподарських культур і максимального виходу продукції на одиницю площі.

Родючість фунту неможливо значно підвищити на тривалий час лише одним засобом. Сукупність закономірно пов'язаних агротехнічних і організаційно-господарських заходів, спрямованих на підвищення родючості ґрунту і вирощування все зростаючих урожаїв сільськогосподарських культур, називають системою землеробства. Найважливішою ознакою системи землеробства є науково-обгрунтовані взаємозв'язки різних агротехнічних заходів. Наявність таких зв'язків створює об'єктивні умови для раціонального ведення сільськогосподарського виробництва. Наявність у господарстві обфунтованої у всіх ланках системи землеробства є найважливішою умовою високої культури землеробства. Різноманітність грунтово-кліматичних та інших пов'язаних з ними факторів зумовлює потребу застосування різних систем землеробства. Наприклад, у південних районах нашої держави важливими ланками системи землеробства є заходи, що сприяють нагромадженню вологи. У північних районах, навпаки, потрібні заходи боротьби з надмірним зволоженням фунтів.

Система землеробства є категорією історичною. З розвитком землеробства виникають різні системи використання землі і відновлення родючості ґрунту. Пізніше вони удосконапюються і будуються на науковій основі. В найбільш розвинутих системах землеробства родючість ґрунту вже не тільки не відновлюється, а й збільшується.

Лабораторна робота № 8 Тема: Вивчення біологічних особливостей бур'янів та засоби боротьби з ними

Мета: навчитися розрізняти бур яки за гербарними зразками та насінням.

Припади і матеріали: гербарні зразки бур'янів, колекції насіння бур 'янів, карти засміченості полів господарства, лупи.

Бур'яни завдають величезної шкоди сільському господарству: знижують врожай культурних рослин, погіршують якість продукції, утрудняють застосування комплексної механізації всіх робіт у землеробстві, сприяють розмноженню шкідників і хвороб сільської осподарських рослин. Одна з причин великого поширення бур'янів — величезна їх плодовитість. ІЦоб успішно попереджати появу і розвиток бур'янів та знищувати їх у посівах, треба добре знати їхню біологію і науково розроблені засоби боротьби з ними.

Хід роботи

1 Ознайомитися з біологічною класифікацією бур'янів і скласти короткі характеристики найбільш розповсюджених бур'янів кожної біологічної групи.

2.Ознайомитися з методами обліку засміченості посівів і складання карти засміченості полів.

3.Зробити оцінку засміченості посівів в учбово-дослідному господарстві (під час навчатьної практики) скласти карту засміченості.

4.Ознайомитися з хімічними засобами регулювання чисельності бур'янів на полях та інших господарських угіддях.