Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЛОК ЗМІСТОВНИХ МОДУЛІВ_1_соа_мод_2012.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

1.2.2.Цілі виробничо – фінансової діяльності підприємства.

З розвитком суспільства, економіки та впровадження ринкових відносин посилюється відповідальність суб'єкта управління за формуванням цілей, які визначають напрям діяльності підприємства і завдання.

Ціль - це бажаний конкретний кінцевий або очікуваний результат, який повинен бути досягнутий у процесі виробничо-фінансової діяльності підприємства. Кінцева ціль і критерії руху підприємства визначається керівництвом, яка реалізується через функції управління

Цілі, які поставлені підприємством - суб'єктом управління, залежать від їх призначення, визначають сферу та напрям діяльності підприємства і класифікуються за такими ознаками:за змістом: економічні, політичні, соціальні, інші; за перспективою: тактичні, стратегічні; за терміном дії: короткострокові, довгострокові; за рівнем деталізації: ціль вищого рівня - генеральна, а потім 1, 2, 3 рівня; за характеристиками цілей: особисті цілі людини, під­приємства, галузі. Особисті цілі людини визначаються системою індивідуальних цінностей, віком, місцем навчання, роботою, матеріальним станом, здоров'ям, вихованням, сімейним станом. Особисті цілі людини не повністю збігаються з цілями, які виникають на робочому місці.

Вибір і формування цілей є важливим етапом підготовки і прийняття рішення. Після вибору цілей можна прогнозувати і планувати виробничо-фінансову діяльність підприємства, визначати тактику і стратегію, передбачати результати рішень

Рис. 1.2. Процес формування цілей і очікуваний результат

При складанні цілей визначається повнота їх переліку і оцінка пріоритетів окремих цілей.

Повнота або комплексність цілей передбачає охоплення всіх аспектів проблемної ситуації. Цілі повинні бути відкриті для учасників процесу прийняття рішень. Після обговорення програми цілей і врахування зауважень ОПР коректує програму цілей і підтверджує її документом. Крім повноти, системності й узгодженості до цілей висуваються вимоги досягненості, конкретності, прийнятності, гнучкості.

Досягненість - реальність цілей і можливість вимірювати досягнення цілі. Ціль описується кількісними та якісними характеристиками. При цьому необхідно враховувати зворотний зв'язок між керованим впливом і його наслідком. Нереальність поставленої цілі і неможливість оцінювати ступінь наближення до неї позбавляє підприємство шансів на успіх. Конкретність цілі означає зрозумілість і конкретність керованого впливу для досягнення цілі на визначному етапі виробничо-фінансової діяльності. Прийнятність цілей для усіх учасників процесу сприяє досягненню цілей. Сформульована ціль повинна бути гнучкою, тобто при зміні ситуації, зовнішніх і внутрішніх умов функціонування підприємства піддаватись коригуванням.

Заключним етапом формування цілей є визначення задач, рішення яких дозволить керівництву і персоналу, ОПР, підприємства реалізувати поставлену ціль. Задачі формулюються у вигляді конкретних завдань перед виконавцями. Для виконавця повинні бути зрозумілими кінцевий результат, хід виконання завдання, коли буде контролюватися завдання і які до нього вимоги.

Таким чином, цілі виробничо-фінансової діяльності підпри­ємства являють собою бажаний кінцевий результат, який пови­нен бути досягнутий через функції управління, залежати від призначення і визначати сферу і напрям діяльності